Er geen discussie over mogelijk: het plannen van evenementen brengt stress met zich mee. Het is zelfs zo stressvol dat evenementcoördinator in 2016 werd uitgeroepen tot de vijfde meest stressvolle baan.  Een burn-out ligt dan al snel op de loer.

Strakke deadlines, hoge druk en lange uren… Soms heb je amper de tijd om even pauze te nemen of iets te eten. En hoewel je van je baan houdt, kun je niet voor altijd op adrenaline en cafeïne leven. Om jezelf op de lange termijn staande te houden, moet je manieren vinden om je mentale en fysieke gezondheid op peil te houden.

Hier zijn zes stappen die je kunt nemen om als evenementmanager een burn-out te vermijden:

1. Begin de dag met 10 minuten rust

Auteur van Burnout to Brilliance, Jayne Morris, stelt voor om ’s ochtends te mediteren terwijl je nog in bed ligt. “Concentreer je op je ademhaling en adem tien keer volledig en diep in en uit”, zegt ze. “Begin de dag bewust met positieve voornemens.

“Neem daarna een douche of luister naar muziek, drink een kop thee, speel met je kinderen… Wat je ook doet, zorg dat je in het moment aanwezig bent, met de intentie de toon te zetten voor de rest van je dag.”

Als je ’s ochtends 10 minuten de tijd neemt om je hoofd even leeg te maken, ben je de hele dag positiever ingesteld en productiever.

2. Eet je ontbijt voordat je e-mails leest

Je lichaam heeft brandstof nodig om een drukke dag door te komen, maar toch slaan veel mensen het ontbijt over. Zodra we de werkdag zijn begonnen door naar onze telefoon te kijken, neemt het gevoel van urgentie om aan het werk te gaan toe, en is eten niet langer een prioriteit.

Volgens Fawne Hanson, auteur van de Adrenal Fatigue Solution, is dit een grote fout voor mensen die risico lopen op een burn-out.

“Het belang van het ontbijt kan niet genoeg worden benadrukt”, zegt ze. “Wanneer we aan de ontbijttafel gaan zitten, hebben we ongeveer 12 uur gevast. Ons lichaam heeft brandstof nodig; de juiste soort brandstof die ons de hele ochtend gaande houdt.

“Voor ontbijt moet je een goede bron van eiwitten eten in combinatie met een kleine hoeveelheid hoogwaardige koolhydraten. Een omelet met groenten of twee gepocheerde eieren met bosbessen zijn daar een goed voorbeeld van.”

Hanson voegt daar nog aan toe dat de hele dag door regelmatig iets eten essentieel is omdat cortisol, het stresshormoon, nauw verbonden is met de stabiliteit van de bloedsuikerspiegel. Houd wat noten of gedroogd fruit bij de hand om je energie tussen de maaltijden door op peil te houden.

3. Vervang koffie door kruidenthee

Misschien drink je koffie om je productiviteit een boost te geven, maar al die latte’s brengen je mogelijk dichter bij een burn-out.

Holistische voedingscoach, Nancy Desjardins legt uit: “Koffie stimuleert de bijnieren, wat betekent dat je telkens wanneer je koffie drinkt, de vecht-of-vluchtreactie van het lichaam activeert. In de loop van de tijd raken je bijnieren hierdoor overwerkt, wat tot bijnieruitputting kan leiden.”

Desjardins stelt voor koffie te vervangen door groene of brandnetelthee voor een natuurlijke oppepper dankzij de mineralen, voedingsstoffen en antioxidanten die deze bevatten. Je krijgt de energie die je nodig hebt, zonder de extra stress.

4. Doe aan lichaamsbeweging… met mate

Lichaamsbeweging is geweldig voor het behouden van een gezond lichaam en een gezonde geest, maar het is belangrijk om dit met mate te doen. Mensen met een stressvolle carrière denken vaak dat ze net zoveel werk moeten verzetten in de sportschool als op kantoor, waardoor het een extra stressfactor wordt.

Dr. James L. Wilson, auteur van Adrenal Fatigue: The 21st Century Stress Syndrome, zegt dat sporten niet competitief of slopend mag zijn als je voelt dat een burn-out op de loer ligt.

“Yoga met ademhalingsoefeningen, tai chi, kickboksen, zwemmen, snelwandelen en dansen zijn allemaal goede manieren om je lichaam in beweging te krijgen. Kies iets wat je leuk vindt.”

Ondertussen moeten mensen die helemaal geen zin hebben om te sporten, toch in beweging blijven.

“Er zullen dagen zijn waarop je helemaal geen zin hebt om iets fysieks te doen,” zegt hij, “maar laat [dat gevoel] je gezondheid niet ondermijnen.”

Sporten is misschien het laatste waar je zin in hebt wanneer je moe bent, maar als je vasthoudt aan je routine, krijgen je energie en je humeur een boost.

5. Zorg voor een goede nachtrust

Slaaptekort is soms onvermijdelijk voor professionals in de evenementensector, maar het kan een groot verschil maken als je de uren die je wel slaapt, maximaliseert.

Nadat Arianna Huffington op een dag instortte van vermoeidheid, ging ze in plaats van vier of vijf uur per nacht, zeven of acht uur slapen. Huffington houdt ook een strikte apparaatloze periode aan voor het slapengaan en ’s ochtends vlak na het ontwaken.

“Kies aan het einde van de dag een tijd om al je apparaten uit te zetten en leg ze ergens buiten je slaapkamer”, adviseert ze. Weersta de verleiding om je telefoon te pakken zodra je wakker wordt: laat de uitdagingen en problemen van de dag geen invloed hebben op de tijd die je ’s nachts nodig hebt om op te laden.

Te veel stress is niet alleen slecht voor je gezondheid, het kan ook je carrière onderuit halen. Onderneem stappen om een burn-out te voorkomen en geniet nog vele jaren van het doen van de dingen die je leuk vindt.

6. Optimaliseer je workflow

Het is mogelijk de hoeveelheid stress drastisch te verminderen door je manier van werken te veranderen. Door efficiëntere workflows op te zetten die je productiviteit een boost geven, kun je al je taken de baas blijven in plaats van te verdrinken in de hoeveelheid werk. Weten hoe? Download dan de ultieme productiviteitsgids voor evenementorganisatoren.