Wereldwijd zien we in de laatste maanden van het jaar een piek van dating events op het Eventbrite platform. Met de feestdagen in het vooruitzicht slaan singles dus weer massaal aan het daten. En dat is niet zo gek, want Kerst is de tijd van het jaar om samen met je familie maar ook om een (nieuwe) geliefde door te brengen. Waar online dating de afgelopen jaren de klok sloeg, kiezen singles weer vaker voor een dating evenement. Zijn singles online daten zat en gaan ze weer voor de real thing? Wij deden er onderzoek naar en gingen we op zoek naar de creatieve varianten op dating events zoals dim sum dating.

Er is een tegenbeweging gaande

Volgens het CBS zijn er zo’n 3 miljoen singles in Nederland. Iedereen Tindert er op los, maar er is een tegenbeweging gaande zoals verschillende media eerder dit jaar berichtte: mensen worden tindermoe. Elisabeth Timmermans deed er onderzoek naar. Zij is schrijver van het boek “Liefde in tijden van Tinder: de invloed van sociale media op onze relaties” en onderzoeker aan de Erasmus Universiteit. Zij ziet net als Eventbrite een revival van dating events en we vroegen haar om te reageren op onze onderzoeksresultaten en data analyse.

“Een datingevent kan meer opleveren dan een datingapp”

73% van de Nederlanders (Eventbrite onderzoek, oktober 2019) zegt hun toekomstige partner liever in real life dan online te ontmoeten. En dat geldt voor vrouwen (76%) iets meer dan voor mannen (70%). Elisabeth Timmermans over de groeiende voorkeur voor offline: “Wie aan online daten doet, ervaart natuurlijk ook veel frustratie: datingapps als Tinder maken van daten een spel, dus het trekt ook heel veel mensen aan die NIET op zoek zijn naar een partner. Wanneer jij wel op zoek bent naar een partner, voelt het al snel als een dating jungle en raak je gefrustreerd. Op events, zoals speeddating, moeten mensen vaak al betalen en ook effectief opdagen dus dat trekt mensen aan die wel op zoek zijn naar een partner en dat kan je dus wel meer opleveren dan een datingapp. Al heb je wel minder keuze.”

Meer datingevents in Europa

Dating events vormen dus een interessant alternatief voor online daten. Als we naar de Europese statistieken, waarin Nederland, Duitsland, Engeland en Spanje zijn meegenomen, kijken van Eventbrite dan zien we ten opzichte van 2017 een verdrievoudiging van het aantal dating events. Elisabeth Timmermans: “Ik zie het ook zo dat Tinder het stigma van (online) daten heeft gehaald: we komen er voor uit dat we massaal aan het daten zijn en dan is het ook niet gek dat we op andere manieren een partner zoeken zoals een speeddating event of een singles weekend. Dus volgens mij is de opkomst van dating events een combo van tinder-fatigue maar ook van de populariteit en normalisatie van dating.”

Daten in stijl of in je nakie

Vooral in het Verenigd Koninkrijk is men creatief qua dating events. Londen kent veel soorten dating events variërend van dim sum dating, dating in stijl zoals in een luxe hotel of nog spannendere varianten zoals naakt of kinky dating. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Deze vraag hebben we ook ook voorgelegd aan 1.000 Nederlanders. Dit is de top 5:

  1. Traditioneel speed dating event
  2. Speed daten i.c.m. food
  3. Luxe speed daten
  4. Naakt/kinky daten
  5. Daten waarbij een vriend of vriendin aanhaakt die je van advies voorziet

Dating events is een groeimarkt

Dating events, welke stijl dan ook, lijken een groeimarkt te zijn. Er komen er meer van en mensen lijken steeds meer open te staan voor nieuwe varianten. Dat het een groeimarkt lijkt, komt niet alleen omdat mensen elkaar in de ogen willen aankijken in hun zoektocht naar de liefde. Het CBS berekende namelijk dat Nederland over 30 jaar naar verwachting 3,6 miljoen singles kent. Dat is een op de vier volwassenen.

Wanneer organiseer jij je eerste dating event? Laat je creativiteit de vrije loop!