Iets dat veel evenementorganisatoren merken, maar waar slechts enkelen over spreken, is de leegte die ontstaat ​​na een afgerond evenement. De organisatie hield je waarschijnlijk weken of misschien zelfs maanden bezig. Het evenement was het hoogtepunt van het hele traject waar je zolang naartoe hebt gewerkt. Nu is het voorbij. Wat overblijft is boekhouding, veel rust en wellicht een kater…kortom event blues.

We hebben een paar tips voor je die je kunt gebruiken om deze eventblues te voorkomen of te verlichten als je er al middenin zit. 

Blijf in contact met je partners

Je hebt lange tijd met bloed, zweet en tranen aan je evenement gewerkt. Gelukkig hoefde je dat niet alleen te doen. Een heel team van partners hebben je geholpen met het succes van je evenement. Vooral als je als freelancer werkt bij verschillende evenementen zorgt het gezamenlijke werk aan zo’n intensief project vaak voor een hechte band. Om het succes en de samenwerking te herbeleven zou je een bijeenkomsten kunnen organiseren voor deze mensen. Denk bijvoorbeeld aan een borrel, diner of gewoon een kopje koffie. Dit is een leuke manier om de blues na het evenement een beetje te verlichten en om het contact te onderhouden.

Plan een feestje na het evenement

Een ander leuk idee is om een ​​borrel te organiseren met al het personeel van je evenement. Het hele team komt dan weer samen om de mooiste momenten en ervaringen te herbeleven.  Je helpende handen kunnen namelijk ook worstelen met event blues. Het kan fijn zijn om dan weer even bij elkaar te komen. Ook kan je eventueel van dit moment gebruik maken om te brainstormen over je volgende evenement.

Neem een welverdiende vakantie

Na alle stress die bij je evenement komt kijken heb je wel een vakantie verdiend! Je kent jezelf natuurlijk het beste, dus hoe je dit idee wilt invullen ligt helemaal aan jezelf. Ben jij een persoon die de hele dag in het zwembad blijft liggen op een all-inclusive resort of meer een actieve vakantieganger die graag  bergen beklimt in de Alpen? Skiën in Oosterijk ? Yoga Retreat in Bali? Het maakt niet uit wat en waar – plan een vakantie waar je ten volle van geniet, kan ontspannen en tegelijkertijd alle verantwoordelijkheid kunt laten gaan.  

Investeer in je persoonlijke relaties

In de maanden en weken voorafgaand aan je evenement bracht je steeds minder tijd door met familie en vrienden. Dat komt waarschijnlijk door het grote pak werk wat bij het werk van een evenementorganisator komt kijken. Hoewel je vast altijd je best doet om alles zo goed mogelijk in balans te houden, is het haast onmogelijk om al je dierbaren de volle aandacht te geven die ze verdienen. De vrije tijd die je na je evenement hebt, kun je daarom ook goed gebruiken om alle tijd in te halen en op die manier opnieuw in deze relaties te investeren. Hierdoor wordt het gevoel van leegte vast snel weer opgevuld. 

Maak een aftermovie

Heb je er ooit aan gedacht om een ​​aftermovie te maken van je evenement? Je doorloopt al het beeldmateriaal opnieuw en kiest het mooiste uit. Hier maak je uiteindelijk een film van. Het proces om zelf een aftermovie te maken is een mooie afsluiting en je kunt op elk moment terugkijken naar je evenement. Ook kan je deze aftermovie gebruiken als promotiemateriaal voor de marketing van je volgende evenement.

Stel de datum vast voor het volgende evenement

Als je de datum voor je volgende evenement alvast vaststelt, heb je gelijk een nieuw doel om naartoe te werken. Hierdoor ben je mentaal al in de planning voor je volgende evenement waardoor je minder zal gaan lijden aan event blues. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat je genoeg periodes van rust hebt, anders kan dit lijden tot een burn-out.

Me-time

Er zijn vast een aantal zaken die je in de laatste paar maanden hebt opgestapeld of even aan de kant hebt geschoven. Neem de tijd voor jezelf en begin er eindelijk mee. Denk aan bijvoorbeeld die volle wasband, je rommelige kamer of dat ene boek dat al een halve eeuw op je nachtkastje ligt te verstoffen. Ook heb je weer tijd voor hobby’s en activiteiten. Maak een wandeling of een ritje naar de kust. Ga weer een keer winkelen of stap op je mountainbike. Gebruik deze “rustperiode” voor een beetje me-time. 

Conclusie

Dit zijn slechts enkele manieren om met de event blues om te gaan. Misschien heb je inmiddels je eigen routine ontwikkeld. Weet dat veel organisatoren dit ervaren en het dus niet vreemd is om erover te praten met anderen.