Fantasy festival Elfia:“We hebben het liefste festivalpubliek van Nederland.”

Waar ter wereld kun je elfen, furries, kabouters, Disney-prinsessen, ridders, Harry Potter-fans, scifi-adepten en Kelten in goede harmonie en feestend met elkaar tegenkomen? Dan kan eigenlijk alleen in het koninkrijk Elfia. Dit is natuurlijk geen land, maar een tweedaags festival dat twee keer per jaar in Nederland neerstrijkt. Elfia is met tienduizenden bezoekers al jaren het grootste fantasy- en kostuumfestival van Nederland. Een hele prestatie op zich, maar het festival is ambitieus en wil meer.  

In het voorjaar is het prachtige kasteel Haarzuilens (gemeente Utrecht) het tijdelijk onderkomen van Elfia en in het najaar verhuist de hele hofhouding met al zijn tijdelijke onderdanen naar het Limburgse Arcen. Daar vormen de romantische kasteeltuinen van Arcen het decor van het festival dat dit jaar 20 jaar bestaat. Voor beide locaties geldt dat het een bijzondere ervaring moet zijn. “Zo’n 70% van de bezoekers komt verkleed. En dat gaat van jong tot oud. Van IT-nerd tot tandarts,” zegt Helena Struik, organisator van Elfia.

De vrijheid die mensen ervaren om tijdens Elfia een paar dagen helemaal te zijn wie ze willen zijn, zorgt voor een gevoel van saamhorigheid die uniek te noemen is. “Bij Elfia hebben we geen grote headliners. Het draait echt om het idee dat iedereen op Elfia respect heeft voor elkaar en op zoek is naar verbinding. Daar wordt iedereen zo happy van dat we vaak horen dat het publiek van Elfia het liefste festivalpubliek van Nederland is.”

Grootste fantasy-festival van Nederland

Elfia vind zijn oorsprong in een fantasywinkel. De enorme populariteit van kaartspellen zoals Magic, de boeken van Tolkien en de opkomst van role playing games zorgden eind jaren ‘90 dat mensen in grote getalen de winkel in Delft wisten te vinden. De komst van Terry Prachett, een bekende fantasy-auteur, bracht op een gegeven moment zoveel mensen op de been dat het idee ontstond om een fantasy-evenement te organiseren: Elfia. Inmiddels weten we dat dit is uitgegroeid tot het grootste fantasyfestival van Nederland met tientallen optredens die variëren van wereldmuziek, folk en rock tot volksdansen, presentaties, lezingen en vertellingen. En dat de basis van Elfia is gelegd in een winkel kun je zien aan de 140 winkeltjes verspreid over het festivalterrein met onder andere boeken, games en andere snuisterijen. De beleving van de bezoekers staat bij Elfia dus altijd centraal.

Bezoekerservaring beïnvloeden door middel van slimme technologie

Bij een langlopend, groeiend festival zoals Elfia wordt er ieder jaar weer gekeken naar hoe dingen nét weer een beetje beter kunnen. Hoe bezoekers een festival ervaren is ontzettend belangrijk. Een goed voorbeeld hiervan is een soepele entree, vooral als je duizenden mensen verwelkomt. Op dit punt heeft Elfia aan Eventbrite een sterke partner. De indeling van de entree en de supersnelle scanners hebben direct invloed op de wachttijd van bezoekers.

“Het real time inzicht hebben in belangrijke data zoals ticketverkopen en bezoekersaantallen is erg handig. De grafieken en visualisaties zijn overzichtelijk en laten mij direct weten hoe de zaken ervoor staan.”

elfia fantasy festival


Daarnaast is de informatie uit de scanners voor organisatoren real time te zien in de Eventbrite organizer app. Je hebt als organisator direct inzicht in de capaciteit en je kunt opschalen waar en wanneer nodig. Zo ben je op basis van data bezig met crowd management en kun je de bezoekerservaring direct beïnvloeden. Helena Struik: “Het real time inzicht hebben in belangrijke data zoals ticketverkopen en bezoekersaantallen is erg handig. De grafieken en visualisaties zijn overzichtelijk en laten mij direct weten hoe de zaken ervoor staan.”  

De groei van Elfia

Ondanks de populariteit van Elfia ziet Helena Struik nog veel mogelijkheden. “Op zondag is het bijvoorbeeld net wat rustiger dan op zaterdag en ik zou het ook niet erg vinden als het festival wat eerder uitverkocht raakt.” Maar ondanks deze ambitie staat  de beleving van de festivalbezoeker altijd centraal. “Het blijft bij Elfia draaien om verwondering en verbinding. Dat zal altijd zo blijven.”

 

Maak net zoals Elfia van je evenement een succes én bespaar tijd door het maximale uit het Eventbrite systeem te halen. Neem contact op met een van onze event experts:
Bel voor Nederland: 0800 – 265 9199
Bel voor België: 0800 – 39 799
of stuur ons een bericht.

Meteen aan de slag? Maak hier je evenement aan.

Bekijk Eventbrite in actie

Bekijk de demo

About author

Raymond Bresching

Raymond is redacteur en freelance PR consultant bij Eventbrite. Hij heeft jarenlang ervaring in marketingcommunicatie aan bureau- en klantzijde. Door zijn werk voor veel verschillende merken, festivals en artiesten bekijkt hij de evenementenindustrie vanuit verschillende perspectieven. In zijn vrije tijd is hij bezig met sport, cultuur, schrijven en koken. Je kunt hem tegenkomen op een festival of in een goed restaurant.

© 2019 Eventbrite. All Rights Reserved.