Een butler, een spa met massage, luxueuze diners, een jacuzzi, een helikopterlandingsplaats, golfkarretjes om je te verplaatsen van A naar B en private parties. Nee, dit zijn niet de perks van een all-inclusive resort in Dubai en ook niet het dagroutine van een willekeurige Kardashian. Dit zijn de extra’s die festivals als Coachella in Californië en Solstice in IJsland hun VIP’s aanbieden. Maar ook in Nederland en België is een tipi met een veldbed al lang niet meer genoeg. Glamping Deluxe is de nieuwste festivaltrend en onder andere bij Lowlands, Tomorrowland en Defqon kun je dit jaar arrangementen boeken om het festival als VIP te beleven.  

De manier waarop we festivals beleven blijft in ontwikkeling. Ieder jaar weer wordt de lat hoger gelegd en wordt er geïnvesteerd in beleving, innovaties en service. Vooral dat laatste wordt steeds belangrijker. De gemiddelde festivalbezoeker wordt ouder, is kapitaalkrachtiger en wil een meerdaags festival liever niet meer in een natte of loeihete tent beleven. Uit Eventbrite-onderzoek in Amerika blijkt dat de koper van een VIP-ticket gemiddeld 33 jaar oud, man (58%) en millennial (55%) is. Bijna de helft is bereid om voor een VIP-ticket meer dan de helft van een regulier ticket te betalen en een derde zegt zelfs meer dan het dubbele neer te willen leggen.

Solstice en Coachella

Toen we vorig jaar 91 populaire Europese festivals, waaronder Glastonbury (UK), Melt (D), Pukkelpop (B) en Mysteryland (NL), analyseerden op VIP-elementen zagen we al dat ongeveer de helft een VIP-element in zich had. Denk aan glamping, de mogelijkheid om (lange) rijen over te slaan of toegang te krijgen tot speciale VIP-areas. Als we kijken naar de meest populaire meerdaagse festivals in Nederland van dit jaar dan bieden ze allemaal glamping of hotel packages aan. Maar ook daar zijn weer gradaties in te vinden. Waar glamping vaak een safaritent of blokhut betreft gaan sommige festivals namelijk nog verder.

Het festival Solstice in IJsland is daar misschien wel het beste voorbeeld van. Dit festival kende vorig jaar een 1 million dollar-ticket, met dat ticket kreeg je onder andere de beschikking over een prive jet, luxe accommodaties, private parties, luxueuze diners, een helikoptervlucht over IJsland en je eigen WK-voetbalwedstrijd viewing party. Aan de andere kant van de oceaan staat het Amerikaanse festival Coachella bekend om hun VIP-arrangementen. Een VIP-ticket is daar met 1.000 dollar een stuk betaalbaarder en iets meer dan het dubbele van een regulier ticket. Je krijgt dan toegang tot VIP-areas waar je meer keuze hebt in het eten en waar je terecht kunt in WC’s met airconditioning en terrasjes in de schaduw om even uit te blazen van een optreden van Childish Gambino, Tame Impala en Ariana Grande. Geen overbodige luxe met die felle Californische zon.

VIP in Nederland en België: Lowlands, Tomorrowland en Defqon

Ook in Nederland en België zijn er voldoende mogelijkheden om je in de festivalwatten te laten leggen. Lowlands lanceert dit jaar Farland Dream Llodges, een exclusief luxe resort met een 24 uurs shuttle service van en naar het festivalterrein. De tweepersoons-“Llodge” is natuurlijk van alle gemakken voorzien en op het festivalterrein krijg je exclusief toegang tot de viewing stages van de grootste podia en kun je headliners als Tame Impala en Twenty One Pilots bijna aanraken. Een backstage rondleiding en toegang tot “De Barn”, de guest en press-zone, maken je VIP-ervaring compleet. Ook Defqon kent een uitgebreid VIP-arrangement. Daar kun je de Defqon Villa huren met een eigen butler, jacuzzi en een gecaterde BBQ.

De prijzen voor de villa gaan vanaf 3.500 euro per persoon o.b.v. een 20-persoons villa. Snel wagenziek of gewoon een hekel aan het openbaar vervoer? Een privéjet of helicopter behoort gelukkig tot de extra opties. Bij Tomorrowland, met 400.000 bezoekers een van de grootste festivals in Europa, kun je met tien vrienden kiezen voor een “Exclusive Mansion” op Dreamville, zoals het kampeerterrein heet. De Mansion, gelegen op wandelafstand van het festivalterrein waar dancehelden als Carl Cox, Armin van Buuren en Black Coffee optreden, heeft vijf kamers met ieder een eigen badkamer. Tegen betaling geniet je van de (meer of minder noodzakelijke) extra opties zoals roomservice, een butler en massages. De prijzen van de arrangementen van Lowlands en Tomorrowland zijn op aanvraag.   

festivaltrend 2019 glamping
Credits: Tomorrowland

Van VIP naar flop: Fyre Festival en Burning Man

Niet alle VIP-initiatieven zijn een doorslaand succes of kunnen rekenen op positieve reacties. Eerder schreven we al over Fyre Festival. In de documentaires van Netflix en Hulu kon je al zien hoe het festival van ondernemer Billy McFarland en rapartiest Ja Rule gruwelijk mis ging. Maar dat 95% van de tickets, ondanks ticketprijzen van 1.500 tot 25.000 dollar, binnen 48 uur verkocht waren, zegt veel over de bereidwilligheid om flink te betalen voor VIP-arrangementen. Dat VIP-arrangementen een negatieve invloed op de sfeer en homogeniteit van een festival kunnen hebben, daar kan Burning Man je alles over vertellen.

In 2016 werd tijdens het festival dat vrijheid en zelfexpressie propageert een VIP-kamp voor multimiljonairs gesloopt. Het VIP-kamp vormde een luxueuze enclave die de festivalbeleving verstoorde van de andere bezoekers en bovendien indruiste tegen de beginselen van Burning Man. Een festival kan dus zijn hand ook overspelen als het aan de slag gaat met VIP-arrangementen. Soms kun je het daarom maar beter net zo doen als Pinkpop. Het festival in Landgraaf viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag en doet niet aan VIP-arrangementen. En als je op zoek gaat VIP-tickets op de website lees je het volgende: “Nee, er zijn geen VIP-tickets verkrijgbaar, iedereen op Pinkpop is een VIP!” Zo kan het dus ook nog altijd.