Te weinig inspiratie? Iedereen heeft er wel eens last van. Je hebt moeite om iets nieuws te bedenken voor je volgende evenement. Hoe zorg je er nou voor dat je je evenement en format fris en nieuw houdt?

Om je te helpen hebben we een lijst van 77 populaire event formats en ideeën voor je samengesteld, die kunt gebruiken  ter inspiratie voor jouw eigen evenement. 

Evenement idee # 1: Award Ceremonies

Denk aan The Oscars, The Emmy’s, enz. Natuurlijk zijn niet alle prijsuitreikingen zo glad en glamoureus, maar voor bijvoorbeeld interne meetings is het een goede manier om het harde werk van teams en medewerkers te belonen.

Evenement Idee # 2: Breakfast briefing

Een evenement in de ochtend wordt vaak gebruikt om een aankondiging of lancering te presenteren. Dit format is ideaal voor diegenen die een zakelijk publiek willen bereiken en die niet in staat zijn om een evenement bij te wonen tijdens of na kantooruren.

Evenement Idee # 3: Cabaret

Cabaret is een toneelvoorstelling, meestal in restaurants, bars en nachtclubs. Het combineert muziek, zang, dans en drama met een thema dat geschikt is voor het publiek. Het kan ook zakelijk worden toegepast in brainstormsessie of openingceremonie.

Evenement Idee # 4: Congres

Congressen bestaan uit verschillende sessies, waarbij vaak verschillende activiteiten worden gecombineerd, waaronder keynotes, panels, breakouts en rondetafelgesprekken. Ook is dit een goede manier om je netwerk te vergroten en eventuele samenwerkingen te sluiten. 

Evenement Idee # 5: ConfEx

Een ConvEx is een conferentie en een tentoonstelling in één. Zoals je je wel kunt voorstellen, wordt er veel nadruk gelegd op gesprekken en ontwikkelen, maar ook lopen er ook een groot aantal exposanten rond.

Evenement Idee # 6: Consumentenshow of -beurs

Dit zijn meestal grote evenementen, met veel leveranciers die hun producten of diensten verkopen, gekoppeld aan een specifiek thema zoals huiskleding, reizen of bruiloften. 

Evenement Idee # 7: Conventie

Dit is een andere brede term die iets kan betekenen als een conferentie, een handelsbeurs of, meer gebruikelijk, een bijeenkomst van fans (een fandom).

Evenement Idee # 8: Dansfeest, bal of disco

Niet veel evenementen zijn zo sterk aanwezig in onze cultuur als degenen die zich rond de dansvloer afspelen.Of het nu stijldansen is of juist clubbing, gewoon voor de lol of te strijden in een dancebattle, je kunt alle kanten op want dansen blijft leuk.

Evenement Idee # 9: Debat

Getuige zijn van getalenteerde, gepassioneerde betogers. Een debat is een evenement dat enorme veel indruk kan maken. Grote discussies kunnen zelfs van invloed zijn op verkiezingen. Er wordt geprobeerd geloofwaardigheid op te bouwen en bezoekers worden soms betrokken in het debat. 

Evenement Idee # 10: Endurance race

Endurance evenementen gaan normaal gesproken over individuele vormen van uithoudingsvermogen, waar je racet tegen jezelf om de afstand af te leggen. Net als races zijn de meest voorkomende vormen van deze evenementen rennen, fietsen en zwemmen (of alle drie gecombineerd in een triatlon). Maar bijvoorbeeld 24 uur lang dansen kan ook een idee zijn voor je evenement.

Evenement idee # 11: Experience

Deze meeslepende evenementen volgen een strak verhaal dat de bezoeker door het verhaal leidt. Dit evenement lijkt op een soort filmset die door middel van acteurs in de juiste setting blijft. Een favoriet onder de fans van zombies en apocalyps-scenario’s.

Evenement Idee # 12: Fancy fair

Een fancy fair is een leuke manier om geld in te zamelen. En je kunt er zo veel of weinig in investeren als binnen je budget past. Sla de klassieke grabbelton en ballenbak over en verzin eigen spelletjes met zelfgemaakte kraampjes en kostuums voor een persoonlijkere event ervaring die minder kost.

Evenement Idee # 13: Fandom bijeenkomst

Een evenement gericht op fans van een bepaald onderwerp. Meestal verwijzend naar subculturen zoals science fiction, anime, gaming, comics, fantasy of cult-tv-series.

Evenement Idee # 14: Feestje

Moeten we het echt voor je omschrijven? Echt waar? Oke, dan… feesten zijn gewoon een verzameling van mensen (vrienden of vreemden) die samenkomen om plezier te hebben, te ontspannen en vaak iets te vieren (of dat nu een verjaardag is, een bruiloft of alleen de aankomst van vrijdag en het weekend).

Evenement Idee # 15: Festival

Vaak muziek, maar kan over elk onderwerp gaan. Een georganiseerde serie concerten, vertoningen of toneelstukken, meestal op dezelfde locatie en vaak meerdere dagen. 

Evenement Idee # 16: Filmvertoning

Variërend van een traditionele zaterdagavond in de bioscoop, tot exclusieve documentaires om geld in te zamelen voor het goede doel, filmvertoningen kunnen verrassend veelzijdig en flexibel zijn.

Evenement Idee # 17: Flash

Deze evenementen kunnen maanden van tevoren worden georganiseerd, maar ze worden slechts enkele dagen vóór het evenement gepromoot. Dit soort evenementen werkt voornamelijk als je een groot aantal volgers hebt.  Doordat je het op het allerlaatste moment past aankondigt, geef je mensen het gevoel van exclusiviteit. 

Evenement Idee # 18: Flashmob

Flashmobs zijn grote groepen die allemaal samenkomen op een afgesproken tijd en locatie om samen te dansen. Ze worden georganiseerd via social media en zien er spontaan (en best cool) uit voor de toeschouwers. 

Evenement Idee # 19: Food festivals

Food festivals kunnen zo gevarieerd zijn als de producten zelf. Er is meestal een groot aantal kraampjes en leveranciers die hun waren verkopen. Op deze manier kunnen bezoekers veel verschillende producten proeven en bijvoorbeeld nieuwe restaurants leren kennen.

Evenement Idee # 20: Forum

Historisch gezien was ‘het Forum’ een Romeins centrum waar burgers samenkwamen. Een forum is een goed voorbeeld voor een evenement waarin over juridische en politieke procedures gedebatteerd kan worden. 

Evenement Idee # 21: Gaming events

Of het nu gaat om het verzamelen van thuis gamers of het aantrekken van gamers die voor geldprijzen spelen als een sport, gaming is een gigantische industrie en dus ideaal om evenementen voor te organiseren. Hier kun je specifieke groepen gamers mee aantrekken. 

Evenement Idee # 22: Geheim evenement

Het geheim houden van de agenda van je evenement houdt echt de nieuwsgierigheid van mensen in stand. Door van te voren niets vrij te geven, kopen bezoekers een kaartje om erachter te komen waar het allemaal om gaat.

Evenement Idee # 23: Gig

Oorspronkelijk bedacht in de jaren 1920 door jazzmuzikanten. Gig is een evenement waarbij je een podium biedt aan muzikanten. Bezoekers kunnen dit bijwonen en luisteren naar verschillende optredens. 

Evenement Idee # 24: Hackathon

Als je een kamer vol met programmeurs, ontwerpers en andere digitale professionals verzamelt en hen vraagt om binnen een bepaalde periode een prototype te bouwen of probleem op te lossen, heb je een hackathon.

Evenement Idee # 25: Het naspelen van een historische gebeurtenis of rollenspel

Vaak met een militair- of fantasy-thema, komen groepen samen om zich onder te dompelen in de geschiedenis of het thema. Hierin spelen ze een figuur of personage. Ook worden beroemde gevechten of gebeurtenissen nagespeeld.

Evenement Idee # 26: Hindernis races

Deze zijn vergelijkbaar met endurance evenementen, maar met veel obstakels onderweg (en meestal ook veel modder). Deze kunnen zwaar en slopend zijn, maar ook erg leuk en levendig. Beide opties zijn erg populair.

Evenement Idee # 27: Improv show

Improviserende komedie is een comedy-optreden waarbij de artiesten geen vast script hebben. In plaats daarvan, betrekken ze het publiek bij hun ideeën en bedenken grappen en sketches op het moment zelf.

Evenement Idee # 28: Interview of fireside-chat

Dit is een geweldige manier om meer uit je spreker line-up te halen. Naast de sessie die je sprekers geven, kun je ze vragen of ze bereid zijn een fireside-chat te houden. Je hoeft alleen maar een paar comfortabele stoelen of zitzakken/zitjes te huren. De spreker zal dan een gesprek over een bepaald onderwerp leiden met een klein groepje mensen. Dit kun je opstellen in de koffiehoek of elke andere meer informele ruimte.

Evenement Idee # 29: Kidult

Welke volwassene zou niet willen terugvallen naar hun kindertijd en springen in luchtkastelen, op trampolines of gewoon een spelletjes spelen? In dit evenement is dit allemaal mogelijk. Super idee voor een bedrijfsuitje.

Evenement idee # 30: Kroegentocht

Bij dit evenement verplaats je je met je bezoekers van kroeg naar kroeg om drankjes te drinken. Het kan een geweldige manier zijn om netwerken te stimuleren, een nieuwe stad te verkennen en je bezoekers een mooie avond te geven.

Evenement Idee # 31: Lintjes doorknippen

Het klassieke ‘lint-knip’-evenement laat de burgemeester, politici of een bekend persoon een nieuwe openbare ruimte openen, zoals een school of bibliotheek.

Evenement Idee # 32: Masquerade

Gemaskerde feesten zijn een geweldig excuus om je te verkleden. Je kunt dit op allerlei soorten evenementen toepassen.

Evenement Idee # 33: Meet-up

Of het nu gaat om een tentoonstelling, galerij of  boekenclub, het is altijd leuk om mensen te ontmoeten die dezelfde interesses delen. In een meet-up organiseer je een evenement om deze interesses te bespreken, te ondernemen en om misschien zelfs nieuwe ideeën te bedenken . 

Evenement Idee # 34: Modeshow

Het rumoer en het theater van een catwalk in een van de grote modeweken is moeilijk na te bootsen, maar modeshows kunnen overal en op elk moment worden uitgevoerd. Ze kunnen ook een leuke manier zijn om geld in te zamelen voor het goede doel.

Evenement Idee # 35: Netwerkavond

Vaak is dit evenement gericht op professionals. Netwerkevenementen zijn ontworpen om gelijkgestemde mensen bij elkaar te brengen om te kletsen, ervaringen te delen en te netwerken.   

Evenement Idee # 36: Open podium

Een evenement waarbij alle bezoekers de kans krijgen om de ster van de show te zijn. Ze focussen zich meestal op poëzie, muziek, komedie of storytelling en geven artiesten de kans om hun vaardigheden te demonstreren. Ook krijgen zij de kans om zichzelf te trainen en te presteren in het openbaar.

Evenement Idee # 37: Open source

Dit is een evenement waarbij je bezoekers de programmering en het verloop van de dag bepalen. Bij aanvang van het evenement wordt door de groep bepaald wat de gewenste uitkomst van het evenement is, hoe de setting zal zijn en hoe het programma wordt vormgegeven. Deze evenementen zijn altijd uniek en onvoorspelbaar, dat maakt ze zo leuk.

Evenement Idee # 38: Paint jam

Zoek een geweldige ruimte, zorg dat je alle (verf) benodigdheden hebt en je hebt een paint jam. Mensen houden ervan om kunst tot leven te zien komen.

Evenement Idee # 39: Panelsessie

Een terugkerende favoriet op congressen maar het kunnen ook stand-alone evenementen zijn. Verzamel een handvol (3-4) experts, gooi een moderator  in de mix, laat hem/haar de panelleden een reeks vragen stellen over hun deskundigheid. Dan heb je een panel.

Evenement Idee # 40: Performance art

Je weet nooit wat je van performance art  kunt verwachten. Verschillende vormen van kunst worden gedemonstreerd. Dit zorgt ervoor dat iedere bezoeker wel een raakvlak kan vinden bij dit evenement. 

Evenement Idee # 41: Pitch

Een pitch is een sessie van startups of sprekers die naar het publiek presenteren, vaak om een prijs te winnen. Over het algemeen zijn deze presentaties kort.

Evenement Idee # 42: Pop-up

Je evenement altijd op dezelfde locatie organiseren, met dezelfde tijd? Waarom zou je de dingen niet veranderen met een pop-up evenement? Pop-ups zijn vooral bekend in de fashion-, voedings- en drankenindustrie, maar deze kunnen betrekking hebben op elk evenement.

Evenement Idee # 43: Presentatie

Een presentatie is niet altijd gewoon maar een “powerpoint”. Er komt veel meer bij kijken. Een presentatie moet informeren, overtuigen of goodwill opbouwen. Een presentatie is meestal een onderdeel van een congres. 

Evenement Idee # 44: Product lancering

Productlanceringen worden vaak gehouden in een party format om de nieuwste release van een bedrijf te presenteren. Meestal komt er een demo bij kijken. Een mix van coole branding, belangrijke mensen, pers en veel drankjes en hapjes is terug te vinden op zo’n evenement.

Evenement Idee # 45: Proeverij

Proeverijen geven je een prikkelende smaak van wat er gaat komen. Dit kan een goede manier zijn een workshop of cursus te promoten. Denk bijvoorbeeld aan een wijnproeverij om je sommelier cursus te promoten.

Evenement Idee # 46: Puzzle of Escape room

Los puzzels op in een groep, binnen een bepaalde tijd, in een afgesloten ruimte. Dit zorgt voor de juiste mix van nieuwsgierigheid en enthousiasme.

Evenement Idee # 47: Q&A

Vraag- en antwoord sessies komen vaak voor na een gesprek of een panel tijdens een zakelijk evenement, maar ze zijn niet beperkt tot die situatie. Artiesten lanceren hun nieuwste film of boek vaak met een Q & A-sessie, zodat hun fans de kans krijgen om achter de schermen te kijken en hun vragen te stellen.

Evenement Idee # 48: Quiz

Een leuk evenement dat meestal bestaat uit groepen of teams die tegen elkaar strijden, en een ‘quizmaster’ die vragen stelt aan de concurrerende teams. Teams noteren vervolgens antwoorden op elke vraag, waarbij het team de meeste juiste antwoorden wint.

Evenement Idee #49: Race

Een competitief endurance evenement, over een bepaalde afstand of tijd. Er zijn meer unieke soorten races, denk aan bijvoorbeeld een ei op een lepel of zaklopen.

Evenement Idee # 50: Rally

Een rally is voor politieke en sociale kwesties waarvoor mensen de straat op gaan om een gemeenschappelijk doel te steunen.

Evenement Idee # 51: Rave

Groot in de jaren ’90, minder populair tegenwoordig. Laat je inspireren door de goede oude tijd en laat mensen feesten zoals in 1999!

Evenement Idee # 52: Religieuze evenementen

Wat je religie ook is, evenementen zullen waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in het samenbrengen van mensen die aanhanger zijn van een religie. Hierin wordt er gekeken naar het verspreiden van een gemeenschappelijke boodschap of het werven van fondsen.

Evenement Idee # 53: Reünies

Het samenbrengen van je oud studiegenoten en oude herinneringen ophalen zorgt voor veel plezier en misschien zelfs wel terugkerende vriendschappen. 

Evenement Idee # 54: Roasts

Roasts zijn evenementen waarbij het gaat om spot. Het belachelijk maken van je tegenstander, het kunnen incasseren en het weerleggen van de grappen zorgt voor een toffe show voor de bezoekers.  Vaak gaan deze evenementen in combinatie met bijvoorbeeld rapmuziek. 

Evenement idee # 55: Ronde tafel

Populair bij zakelijke evenementen. Je hebt een ruimte met meerdere ronde tafels en een moderator per tafel. Deelnemers kiezen een tafel en debatteren over een bepaald vraagstuk dat aan die tafel is toegewezen. Het onderwerp kan van alles zijn en is meestal verwant aan een overkoepelend thema. 

Evenement Idee # 56: Rommelmarkt 

De rommel van een persoon is de schat van iemand anders. Het enige wat je nodig hebt, is kleedjes, tafels of marktkraampjes om spullen op uit te stallen. Deelnemers betalen dan een kleine vergoeding voor een plek om items te verkopen die ze niet langer willen. 

Evenement Idee # 57: Seminar

Een sessie (of een serie aaneengesloten sessies) waarbij deelnemers worden uitgenodigd om zich te verdiepen in een bepaald onderwerp. Dit kan door speciaal ontworpen academische oefeningen, cursussen, presentaties of trainingen. 

Evenement Idee # 58: Signeersessies

Aanmeldingen worden over het algemeen in verband gebracht met boeken, zodat fans en lezers hun favoriete auteur kunnen ontmoeten en hun laatste uitgave kunnen laten signeren. Ze zijn ook een veelvoorkomend onderdeel van fandoms, comics en films.

Evenement Idee # 59: Silent auction

Dit is  een veiling, maar de biedingen worden stilgehouden, zodat niemand weet hoeveel iemand heeft geboden. Dit kan via technologie (denk apps) of via een low tech methode, waarbij je een doos gebruikt om de biedingen in te verzamelen. De doos wordt dan aan het eind van het evenement opengemaakt en het hoogste bod wint.

Evenement Idee # 60: Silent disco

Als je een feest wilt houden zonder klachten over het muziekvolume, kan dit de oplossing zijn! In plaats van harde beats uit luidsprekers te laten schallen, krijgt elke deelnemer van een silent disco een koptelefoon en danst hij alleen op de muziek die hij hoort. Ziet er ook hilarisch uit voor toeschouwers zonder koptelefoon. 

Evenement Idee # 61: Speed dating

Als je wilt dat je ongemakkelijke stiltes een korte tijdslimiet hebben, is dit het format voor jou! Maar nu even serieus. Het kan een zeer efficiënte manier zijn om deelnemers om deelnemers te laten netwerken. Ook kun je veel interessante mensen ontmoeten zonder de hele avond vast te zitten aan een saai gesprek.

Evenement Idee # 62: Speurtocht 

Speurtochten kunnen een leuke manier zijn om mensen samen aan het werk te krijgen. Er wordt een parcours uitgezet voor de deelnemers waarbij er steeds aanwijzingen en puzzels worden gegeven. 

Evenement Idee # 63: Straatfeest of buurtfeestje

Dit zijn gezellige community-evenementen en zijn vaak georganiseerd om mijlpalen of jubilea te vieren. Een geweldige manier om contact te maken met je buren en een hechte gemeenschap op te bouwen. Dus waarom wachten op een excuus om er een te organiseren?

Evenement Idee # 64: Strandfeest

Iedereen houdt van zon, zee en strand. Zeker in de zomer is dit type evenement erg populair. Van informeel tot zakelijk (netwerken op het strand), je kunt het overal op toepassen. Ideaal als je vlak bij de kust woont of werkt of als je je evenement op een zonnige bestemming organiseert.

Evenement Idee # 65: Studentenfeest

Beerpong, shotjes en de gekste verhalen..Geef je deelnemers de kans om hun middelbare school ervaring opnieuw te beleven – met (legale) drankjes. 

Evenement idee # 66: Symposium

Traditioneel was een symposium een Griekse sociale aangelegenheid die met veel alcohol en feestvreugde gepaard ging. Tegenwoordig worden symposia vaak geassocieerd met medische, wetenschappelijke of elitaire bijeenkomsten van deskundigen die debatteren en belangrijke ontwikkelingen in de sector uitwisselen. Maar er is waarschijnlijk nog steeds een drankje of twee!

Evenement Idee # 67: Talentenjacht

Een wedstrijd waarbij deelnemers concurreren om hun unieke talent te tonen voor een publiek en jury. Meestal valt er een prijs te winnen.

Evenement Idee # 68: Team/sportdag

Wie heeft nou niet gehoord van voetbal? Een sportevenement is de perfecte manier om de teamspirit te verbeteren en gezonde concurrentie naar boven te halen.

Evenement idee # 69: The arts (Ballet/Musical/Opera/ Theater)

Ja, we hebben 4 belangrijke types evenementen op één hoop gegooid omdat ze een gemeenschappelijke factor delen – een centraal podium, bezet door talentvolle artiesten, gewaardeerd door een aandachtig publiek.

Evenement Idee # 70: Unconference

In tegenstelling tot congressen, richten ze zich op een specifiek thema, zonder vooropgesteld programma. Deelnemers beslissen aan het begin van de dag over de onderwerpen en naarmate het evenement vordert ontstaan er steeds meerdere. Dit wordt ook wel eens een Open Source congres genoemd.

Evenement idee # 71: Veilingen

Items of diensten worden voor een publiek verkocht aan de persoon die bereid is het hoogste bedrag te bieden. De veilingen worden beheerd door een veilingmeester. Concurrerende biedingen stijgen in waarde, totdat elke deelnemer het maximale bedrag heeft geboden dat ze voor het item over hebben. Dit is zeker interessant voor non-profit fondsenwervers.

Evenement idee # 72: VIP feestje

“Weet jij niet wie ik ben”?  Dit is een veel voorkomende zin bij deze evenementen. Dit zijn exclusieve, invitation-only-bijeenkomsten van belangrijke mensen, waar iedereen bij wil zijn. Als je de FoMO-factor wilt verhogen, denk dan eens aan het hosten van een VIP-evenement.

Evenement Idee # 73: Virtual reality

Een nieuw type evenement dat zal blijven groeien, zijn virtual reality evenementen. Dit kan betekenen dat je een live-evenement virtueel bijwoont, of zelfs een volledig evenement kan zien zonder dat je er daadwerkelijk bij bent. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Evenement Idee # 74: Wandeltour

Dit zijn groepsevenementen onder leiding van een expert in de vorm van een tour. Dit kan over elk onderwerp gaan, bijvoorbeeld een historische tour of een wandeling door de natuur.

Evenement Idee # 75: Webinars

Een online seminar waarbij deelnemers inbellen via telefoon of internet en de dia’s op het scherm volgen. Het is een geweldig evenement als educatie je primaire doel is, en ook is er een mogelijkheid voor live Q&A. 

Evenement Idee # 76: Workshops

Workshops worden gebruikt als trainingssessies is een ruimte waar mensen dingen kunnen bouwen of ontwerpen. Je evenement moet mensen helpen iets tastbaars te creëren – zoals een schilderij of een theepot-warmer.

Evenement Idee # 77: Zakelijke beurs

Zakelijke beurzen zijn vergelijkbaar met consumentenbeurzen, maar zijn normaal gesproken beperkt tot professionals en niet toegankelijk voor al het publiek.Ze richten zich op de verkoop van hoogwaardige B2B-goederen of -diensten.

Ga aan de slag met je volgende evenement

Heeft deze lijst je volgende evenement geïnspireerd? Zo ja, ga aan de slag met je volgende evenement en begin direct met het uitnodigen van mensen.