‘Bezoekers-engagement’ klinkt misschien als een moderne marketingtechniek, maar het is een concept dat al erg lang bestaat in de evenementen wereld. Uitjouwen, sissen, juichen en klappen om een mening te uiten is altijd al onderdeel geweest van live ervaringen. Tegenwoordig gaat dat meestal net iets verfijnder (nou ja, het grootste deel van de tijd dan). Tegenwoordig hebben we heel veel tools en middelen om het publiek te betrekken bij het programma en de evenement organisator te helpen met het bieden van de beste ervaring voor hun deelnemers. De meeste tools vereisen geen investering in dure hardware, je deelnemers hebben de nodige technologie – smartphones en tablets – al bij zich.

Hieronder hebben we 10 tools voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen bij het vergroten van de betrokkenheid van je publiek en je evenement tot leven kunnen brengen.

1. Crowd Mics

Crowd Mics is een app die de telefoons van je publiek verandert in draadloze microfoons. De app werkt in combinatie met een ‘ATOM’-box die wordt aangesloten op het bekabelde netwerk en het geluidssysteem van de locatie. Ondertussen gebruikt de moderator een iPad-app-interface om te bepalen wie er spreekt. Crowd Mics heeft ook een Q&A en poll functie.

 

2. Catchbox

In tegenstelling tot de rest van de tools in onze lijst, is Catchbox geen app, maar een fysieke microfoon. Het is echter geen gewone microfoon – het is een gooibare draadloze microfoon. Wanneer iemand een vraag heeft, gooi je ze gewoon de Catchbox toe. Zo hoef je niet door de hele zaal te rennen om diegene met een normale microfoon te bereiken.


3. Entegy

Entegy biedt naast badging en scanning oplossingen ook een eventapp waarmee bezoekers niet alleen elkaars bezoekersprofielen kunnen zien en contact kunnen leggen, maar waarmee je ook polls kunt uitzetten, Q&A in presentaties kunt integreren en andere gamification oplossingen kunt integreren. Ook kun je als organisator pushberichten naar je bezoekers uitsturen en het geheel qua branding in lijn brengen met je eigen merk en evenement. Daarnaast heeft Entegy een integratie met Eventbrite dus als je al van Eventbrite gebruik maakt worden je last minute registraties automatisch en onmiddellijk naar de app geïmporteerd.


4. Slido

Slido is een mobiele app waarmee je je publiek kunt laten stemmen en de resultaten live kunt weergeven met real-time grafieken en diagrammen. Daarnaast kun je Q&A laten verlopen via deze app en de tool ook inzetten voor brainstormsessies. De app is in staat om grote hoeveelheden stemmen verwerken en is dus geschikt voor kleine en grote evenementen.


5. Glisser

Glisser kan gebruikt worden door presentatoren om tijdens hun presentaties delen met de smartphones van hun publiek. Op hun beurt kunnen leden van het publiek de presentaties liken, er commentaar op geven of deze delen met hun eigen sociale netwerken. Deelnemers kunnen de presentatie slides ook downloaden om ze later nog eens te bekijken of om te delen met hun collega’s op kantoor. Dit betekent dat het uitprinten van hand-outs niet meer nodig is, waardoor bomen worden bespaard en het ook nog eens extra gemakkelijk wordt gemaakt voor je bezoekers.


6. Power Vote
In plaats van de deelnemers te vragen hun mobiele telefoons te gebruiken, rust Power Vote je publiek uit met individuele stemkastjes, waardoor het proces vergemakkelijkt wordt voor een minder technisch publiek. Met de eenvoudig te gebruiken toetsenborden kunnen deelnemers reageren op meerkeuzevragen door letters of cijfers te selecteren. De antwoorden kunnen in realtime worden weergegeven, waardoor het eenvoudig is om feedback te verzamelen.

7. Engagenow
Met Engagenow kun je mooie polls en quizzen ontwerpen, waarmee het publiek tijdens een evenement via je grote scherm kan communiceren. Het kan ook worden gebruikt om vragen te crowdsourcen of een online chat rond het evenement te openen om discussie en netwerken te stimuleren.

8. eventScribe
De eventScribe eventapp heeft een overvloed aan functies, waaronder de mogelijkheid voor de deelnemers om vragen te stellen, opmerkingen te plaatsen en met elkaar in contact te komen op een eigen Social Network platform. Een andere interessante functie is de mogelijkheid voor deelnemers om presentaties te openen, waar ze notities aan kunnen toevoegen. Ze kunnen hun aantekeningen ook delen met andere deelnemers.

9. Confrenz
Confrenz is een multifunctionele app waarmee je onder andere feedback kunt vragen over je evenement. Deelnemers kunnen je evenement of programmaonderdelen beoordelen met behulp van een schaal van 1-5. Je kunt ook een diepgaander oordeel krijgen door enquêtes te maken waarop je bezoekers via hun mobiele telefoon kunnen reageren. De app heeft ook sociale netwerkmogelijkheden waarmee deelnemers in contact kunnen komen met elkaar en elkaar berichten kunnen sturen.

10. Lóquiz
Gamification kan een goede manier zijn om je bezoekers bezig te houden. Met Loquiz kunnen organisatoren eenvoudig verschillende wedstrijden en quizzen opzetten. Je kunt de app ook gebruiken om op maat gemaakte speurtochten te organiseren, met behulp van foto’s, geschreven aanwijzingen of QR codes. De app, die door een moderator op een tablet kan worden gebruikt, werkt met GPS voor plaatsbepaling voor buitenevenementen en een speciaal systeem voor evenementen die binnen plaatsvinden. Het is dus geschikt voor evenementen van elke omvang.

Conclusie

Deelnemer engagement en interactie bij een evenement is een integraal onderdeel van het vasthouden van aandacht en het succesvol verbinden van je bezoekers. Het kan ook een groot verschil maken in hun tevredenheid – als een deelnemer actief betrokken is geweest bij het programma van je evenement, is de kans veel groter dat het de moeite waard was. Door gebruik te maken van tools zoals hierboven, wordt het gemakkelijker dan ooit om je programma die extra boost te geven.