Iris van Vliet woont in een typisch Amsterdams appartement in de wijk Bos en Lommer. Het is weliswaar een klein appartement, maar je waant je in een echte stadsjungle; Iris heeft namelijk meer dan 140 kamerplanten! Dit komt voort uit haar liefde voor planten. Deze liefde deelt ze met anderen door onder meer workshops te geven onder de naam Mama Botanica. Zo leren mensen bij Iris hoe planten in leven te houden en hoe ze te stekken.

“Mijn liefde voor planten is ontwikkeld doordat ik ben opgegroeid in een huis vol planten. In de loop der jaren bouwde ik ook zelf een grote collectie planten op, mede door het feit dat ik een plantenasiel ben begonnen. Ik ben als het ware een pleegmoeder voor dakloze planten. Ik geniet van groen om me heen en dat draag ik graag over aan anderen. Ik heb echt van mijn hobby mijn werk gemaakt.”

 “Door bezig te zijn met planten, krijg je meer aandacht voor de kleine dingen

 “Planten en met planten bezig zijn geven me rust en voldoening, heel bijzonder dat ik andere mensen hiermee ook kan inspireren. Als je eenmaal bezig bent en dit zie ik tijdens mijn workshops ook bij anderen, is het enthousiasme vaak niet te stoppen. Je hoeft namelijk niet gestrest te raken door een stervende plant, het enige wat je nodig hebt is wat kennis over hoe je om moet gaan met je groene huisgenoten.”

“Tijdens mijn workshops vertel ik alles over het stekken van kamerplanten en krijgen de bezoekers een verzameling stekjes mee naar huis. Ik word enorm gestimuleerd door het enthousiasme van de bezoekers van mijn workshops. Zo krijg ik regelmatig berichtjes over planten die weer goed aan het groeien zijn en mensen die geïnspireerd zijn om meer groen in huis te nemen. Het is fijn om te horen dat mensen zo ook veel bewuster worden van hun leefomgeving. Je krijgt namelijk meer aandacht voor de kleine dingen, zoals een nieuw blad dat ontvouwt en een stekje dat gaat groeien. Daarbij geeft het natuurlijk vertrouwen dat je goed voor je planten kunt zorgen.”

“Planten en met planten bezig zijn geven me rust en voldoening, heel bijzonder dat ik andere mensen hiermee ook kan inspireren”

“Op mijn Instagram account deel ik mijn kennis over plantenverzorging en registreer ik de ontwikkeling van de planten. Inmiddels is Mama Botanica op Instagram onderdeel van de internationale planten-community. Op mijn online kanalen probeer ik de internetgeneratie te inspireren om groene vingers te ontwikkelen. En dat wat ik online deel breng ik offline in de praktijk via mijn workshops en mijn boek Stek Je Plant.”

 “Als ik het te druk heb met werk, neem ik altijd even afstand van mijn computer en telefoon en maak ik een rondje langs mijn planten. Even water geven, wat bruine blaadjes weghalen, dat soort dingen. Daardoor ben je gelijk los van je werk. Met planten om je heen word je je bewust van de wereld waarin we leven; de manier hoe je je leefomgeving ervaart verandert en je wordt vanzelf minder gestrest en meer gefocust.“

Wil je ook meer leren over het stekken en verzorgen van planten en groene vingers ontwikkelen?  Hier vind je een overzicht van de workshops die Iris organiseert. Heb je zelf ook een passie die je graag wilt delen met anderen? Ga dan vandaag nog  aan de slag met Eventbrite.