Heb je weleens een website bezocht en gemerkt hoe je ineens op andere sites en social media overal advertenties ziet voor het product dat je bekeken hebt? Als je benieuwd bent naar hoe dat precies werkt, verdiep je dan eens in marketing pixels (ook wel tracking pixels genoemd). Als je deze op de juiste manier gebruikt kunnen deze kleine stukjes code je digitale advertentiecampagnes effectiever maken, je website optimaliseren en je online verkoop verhogen.

Wat is een marketing pixel?

Pixels zijn stukjes code waarmee je waardevolle informatie kunt verzamelen over de bezoekers van je website en wat ze op je website doen. Vervolgens kun je ze de meest relevante advertenties sturen. Pixels zijn essentieel voor het meten van de prestatie van een campagne, om conversies bij te houden en voor het automatisch opbouwen van doelgroepen op basis van gedrag.

Hoe ziet een pixel eruit?

Een pixel is een stukje code waarmee een externe partij (zoals Google of Facebook) het gedrag van gebruikers kan volgen. De basis Facebook pixel ziet er bijvoorbeeld zo uit

<!– Facebook Pixel Code –>
<script>
!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;
n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,
document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);

fbq(‘init’, ‘12345678910’);
fbq(‘track’, “PageView”);</script>
<noscript><img height=”1″ width=”1″ style=”display:none”
src=”https://www.facebook.com/tr?id=12345678910&ev=PageView&noscript=1″
/></noscript>
<!– End Facebook Pixel Code —>

Wat zijn de meest gebruikte soorten pixels?

Retargeting pixels
Retargeting pixels volgen bezoekers van je website, zodat je advertenties kunt sturen naar de bezoekers die je site verlaten zonder de gewenste handeling (bijv. een ticket kopen) uit te voeren. Is het je wel eens opgevallen dat die sportschoenen die je zojuist even bekeken hebt, ineens op andere websites en sociale media verschijnen? Dat is retargeting!

Conversie pixels 
Conversie pixels houden aankopen naar aanleiding van je advertentiecampagne bij, of meten een ander doel dat je hebt ingesteld (zoals bijvoorbeeld aanmelden voor de nieuwsbrief, het bekijken van een video etc.). Dit helpt je het succes van je campagne te bepalen.

Waarom zijn marketing pixels belangrijk?

Conversie- en retargeting pixels zijn belangrijk omdat je met behulp van de verzamelde informatie meer te weten kunt komen over de bezoekers van je website. Die informatie kun je vervolgens gebruiken om je marketinginspanningen te herhalen en verbeteren. Pixels worden ook gebruikt om de conversatie voort te zetten via betaalde advertenties nadat mensen je site hebben verlaten. Dit wordt vooral ingezet als de bezoeker de gewenste of verwachte actie niet heeft uitgevoerd, zoals de aankoop van een ticket.

Wat zijn de meest gangbare platforms die pixels gebruiken?

Er zijn veel verschillende platforms die gebruik maken van pixels. Dit zijn enkele van de belangrijkste spelers:

marketing pixel

Hoe volg je de prestaties van een pixel?

Op het platform waarop je adverteert kun je het succes van je betaalde advertenties volgen en analyseren. Deze rapporten laten zien hoe je betaalde advertenties presteren, zodat je kunt bepalen 1) of je het juiste publiek bereikt en 2) of je de juiste uitgave doet voor elke advertentie.

Als je conversie pixels gebruikt zie je alle aankoopgegevens in het dashboard van het door jou gebruikte platform, inclusief post-click en post-view.

Post-click verwijst naar gebruikers die op je advertenties hebben geklikt en een aankoop hebben gedaan tijdens dezelfde sessie als de klik, of binnen bepaalde tijd na de klik (bijvoorbeeld binnen 24 uur).

Post-view verwijst naar gebruikers die een advertentie hebben bekeken zónder erop te klikken, maar vervolgens een aankoop hebben gedaan.

Het is voor je retargeting pixel ook van belang de omvang van je retargeting segment te evalueren. Zo kun je zien hoeveel potentiële gebruikers je met je retargeting advertenties kunt bereiken om ze terug te halen naar je site.

Nu je precies weet waarom deze stukjes code zo belangrijk zijn, kun je pixels gaan gebruiken om meer inzicht te krijgen in de bezoekers van je website, slimmere keuzes te maken in je marketinginspanningen en je verkoopcijfers te laten groeien.

Wil je weten op welke andere manieren je jouw inspanningen in digitale marketing kunt optimaliseren? Kijk dan eens naar het e-book de 10 beste manieren om je evenement online te promoten.