Evenementen organiseren én een steentje bijdragen aan het milieu? Het zijn misschien twee dingen die je niet zo snel met elkaar in verbinding brengt, maar dan ken je Plastic Whale nog niet. Plastic Whale is een organisatie die plastic afval uit de Amsterdamse grachten vist na grote evenementen en van dit afval weer nieuwe dingen maakt. Voorbeelden hiervan zijn het Koningsvissen en de Pride Plastic Fishing. Een inspiratiebron voor elke evenementorganisator.

De inspirerende acties van Plastic Whale

Grote evenementen zijn geweldig, maar het afval dat in de stad achterblijft is de consequentie. In 2018 bleef Amsterdam weer  eens bijzonder vervuild achter na Koningsdag: zo haalden medewerkers maar liefst 600 tot 700 ton afval op. Twee jaar terug was dit “maar” 200 ton. Je kunt je dan wel voorstellen hoeveel afval er dan ook terecht komt in de grachten. Helemaal bij dit soort feesten waarbij er tientallen bootjes het water op gaan. Plastic Whale bedacht hier een leuke oplossing voor: het Koningsvissen, de dag na Koningsdag, waaraan vorig jaar 200 mensen meededen.

Maar ook na andere grote evenementen trekken ze er op uit: zo haalden maar liefst 350 mensen duizenden kilo’s afval uit de grachten tijdens het Pride Plastic Fishing, de dag na de Gay Pride Parade in 2018. Met hun inspirerende acties strijden ze tegen de plastic soep en maken ze mensen op een actieve manier bewust van hun afval.


Voorkom plastic soep

Je kunt net als Plastic Whale er voor zorgen dat je ná je evenement alle plastic afval netjes opruimt. Zo voorkom je dat er afval blijft slingeren en in de natuur terecht komt. Verder zijn er ook manieren om afval te voorkomen. Vraag de bezoekers bijvoorbeeld om zelf hun bekers mee te nemen of geef ze plastic bekers waarvoor ze borg moeten betalen. Zo hoef je je publiek niet telkens nieuwe bekers mee te geven maar kunnen de bekers gewoon hergebruikt worden. Verder kun je ook iets doen aan die vele plastic flesjes door tap punten neer te zetten waar mensen hun bekertje of flesje met water kunnen bijvullen.

Naast plastic bekers en flesjes kun je ook opzoek naar meer duurzame betaalmethoden. Vervang je plastic muntjes voor een RFID systeem met polsbandjes of een kaart waar mensen credit op kunnen zetten. RFID stelt je ook nog eens in staat bezoekers koopgedrag en verkeerspatronen te loggen. Je kunt die informatie vervolgens vertalen in online rapporten en deze delen met sponsoren en leveranciers voor een betere planning volgend jaar. Zo heb je een handige extra tool die én goed werkt én voor heel wat minder plastic zorgt.

Natuurlijk zijn er nog talloze andere manieren waarop je je jouw evenement duurzamer kunt maken en je moet ergens beginnen. Misschien heb je met je evenement al een aantal stappen naar duurzaamheid gezet. Maar als je niet weet waar je moet beginnen, ga dan allereerst opzoek naar manieren om de productie van papier en plastic afval tegen te gaan.

Help Plastic Whale een handje

Wil je naast het verduurzamen van je evenement nog meer doen? Help dan Plastic Whale als vrijwilliger. Houd hun website en Facebook-pagina in de gaten voor meer informatie rondom grote publieksevenementen. Heb je een boot? Ook dan is jouw hulp erg welkom. Je kunt dan met je eigen boot hun vloot komen versterken tijdens het vissen.

Header image credits: Plastic Whale Foundation