Bij Eventbrite zeggen wij geregeld dat evenementen een weerspiegeling zijn van de samenleving. Met Veganuary deze maand, is er geen beter moment om in de cijfers te duiken over de opkomst van veganisme in de wereldwijde evenementenbranche.

Als we voorzichtig tellen (alleen de evenementen waar expliciet ‘vegan’ wordt genoemd in de titel) komen wij op Eventbrite tussen 2016 en 2019 wereldwijd meer dan 9.000 veganistische evenementen tegen, waarvoor meer dan een half miljoen tickets zijn verkocht. Gedurende deze periode is het aantal van alle soorten veganistische evenementen, van workshops, seminars, kooklessen, festivals, etc., met meer dan 300 procent gestegen.

Veganuary 2020: Vegane evenementen Eventbrite

Hoewel deze groei op het eerste gezicht erg indrukwekkend lijkt, moeten we in gedachten houden dat met de aanhoudende groei van de beleveniseconomie de meeste soorten evenementen de komende tijd enige vorm van groei kunnen verwachten. Maar vegan events steken er toch met kop en schouders bovenuit. De veganisme populair is, zien we ook terug in het Event Trend Report 2020. In dit onderzoek geeft bijna de helft van de ruim 700 ondervraagde evenement organisatoren aan hun bezoekers vegetarisch en/of veganistisch eten voor te schotelen.

Vegan vs. Vlees

Wat als we vegan events met een typisch vlees evenement zoals een BBQ- en grill evenement vergelijken? Van 2016 tot 2019 hebben wij ongeveer 30.000 van deze evenementen voor carnivoren op ons platform staan. Dit aantal is veel hoger in vergelijking met veganistische evenementen. Dat is niet zo gek, want de meeste mensen eten immers nog steeds vlees.

Veganuary 2020: Vegan events vs BBQ events

Een nadere blik op de respectievelijke groeicijfers laat echter zien dat de vleesetende meerderheid op evenementen in ieder geval krimpt: BBQ-evenementen zijn veel minder gegroeid dan veganistische – iets meer dan 80 procent in de afgelopen vier jaar – in vergelijking met de 300 procent groei van veganistische evenementen. Dit betekent dat wanneer je beide soorten evenementen tegen elkaar afzet, het aandeel van veganistische evenementen gestaag is toegenomen, zoals weergegeven in de onderstaande grafiek.

Veganuary 2020: sahre of vegan vs BBQ events

Vegan wint van vegetarisch 

Het is ook opmerkelijk dat evenementen gericht op vegetarisme lang niet zo prominent zijn als veganistische evenementen. Wereldwijd gingen minder dan 500 evenementen op ons platform expliciet over vegetarisme (vermeldt in de titel van het evenement), en vanaf 2016 tot op de dag van vandaag zijn er slechts zo’ 1.300 vegetarische evenementen op Eventbrite te vinden.

Londen 💚 veganistische evenementen

We weten nu dat veganisme wereldwijd toeneemt, dus laten we eens kijken naar enkele hotspots: de steden waar de meeste veganistische evenementen op Eventbrite plaatsvinden. In de afgelopen vier jaar is er een duidelijke wereldwijde koploper ontstaan: Londen in het Verenigd Koninkrijk. De Britse hoofdstad stond in 2019 bovenaan, gevolgd door New York, Los Angeles, Berlijn en Chicago. In Nederland zijn er nog maar een handvol evenementen, waarvan hieronder een aantal voorbeelden.

Vegan Valentijnsdiner, Vrijdag 14 februari 2020, ‘s-Hertogenbosch

Vier Valentijnsdag dit jaar bij Studio Manna in ‘s-Hertogenbosch met een vegan-maaltijd. Samen met je geliefde geniet je van een 4-gangen diner.

 

Tempeh Workshop Op Het Dak, 11 & 25 maart 2020, Rotterdam

Leer tijdens deze workshop hoe je zelf tempeh maakt met lokale bonensoorten, zoals dat wordt gedaan bij het Rotterdamse restaurant Op Het Dak.

 

Als wij bij de veganistische evenementen in het Verenigd Koninkrijk blijven, zie je hier een aantal interessante voorbeelden.

 

Veganuary + Experience – Zaterdag 18 januari en zondag 26 januari 2020, The Boiler House, Londen.

Vegan Street Food Fest met veganistisch eten & drinken, live muziek, gesprekken, Wellness Workshops & een Whole Lotta Vegan Love.

 

Oxford Vegan Market – Zaterdag 25 januari 2020, Oxford Town Hall, Oxford.

Een veganistisch markt met warm eten, zoete lekkernijen, lifestyle, cosmetica en een breed scala aan veganistisch bedrijven.

 

Vegan Nights – Donderdag 30 januari 2020, The Truman Brewery, London.

Warm Vegan Nights vibes, een ongelooflijke aanbod van eten en het vieren van een plantaardig levensstijl, met dj’s die de beste reggae, roots, bashment, grime, house en party klassiekers draaien.

 

Schotland Vegan Festival – Zaterdag, 28 maart 2020, Queens Park Football Club, Glasgow.

80+ veganist kraampjes, cateraars van over de hele wereld, kookdemo’s, inspirerende lezingen, interactieve workshops & yoga.

 

Vegan Campout 2020 – Vrijdag 21 augustus 2020, Newark Showground, Newark.

Dit evenement is volgens de organisatoren ‘s werelds grootste veganistische festival.