Een aantal jaar geleden startte Henk de Vries zijn eenmanszaak. Zijn passie is het geven van walking tours door onze hoofdstad. Het zijn speciale tours, want hij houdt niet zo van dat algemene, die zich onder meer richten op de LGBT-geschiedenis. Entertainment staat voorop, maar tegelijkertijd wil hij hiermee ook graag meer awareness creëren. Want zo vanzelfsprekend is homoseksualiteit en LGBT niet, ook niet in Nederland.

“Ineens realiseerde ik mij dat ik zoveel prachtige jaren in Amsterdam doorbracht en genoot van onze fantastische LGBT-cultuur. Maar wie vertelt daar eigenlijk wat over? Toen ik niemand kon vinden die dat deed, ben ik het zelf gaan doen. Ik heb er uitgebreide studie van gemaakt wat resulteerde in een twee uur durende walking tour over de LGBT- en gay community in Amsterdam. Het gaat over de 17e eeuw, hoe mannen en vrouwen elkaar toen ontmoeten, de vervolging in de 18de eeuw, hoe we aan het homomonument komen en dat wij in 2001 het eerste land waren waarin het homohuwelijk gesloten kon worden. Met alles nog wat daar tussen ligt, zoals de homoverzetstrijders in WO II.”

“Het is mijn bedoeling om de LGBT-geschiedenis bij meer mensen bekend te maken, awareness te creëren en te laten zien dat onze rechten flinterdun zijn”

“Ik kan je zelf vertellen hoe is om in de IT-club te dansen en hoe het was om uit te gaan in de Reguliersdwarsstraat. Een deel van de LGBT-geschiedenis heb ik als homoman, geboren in 1962, zelf meegemaakt! Daarnaast heb ik veel onderzoekswerk gedaan. Ik lees veel en ik heb een uitgebreide bibliotheek. Ik ben namelijk wel een beetje een geschiedenis-nerd. Dat heb ik gecombineerd met een tour door die stad langs punten die te maken hebben met dit onderwerp. Dat is een heel levend verhaal geworden.”

“Het is zeker mijn bedoeling om de geschiedenis van LGBT bij meer mensen bekend te maken. Als ik vertel dat je hier sinds 2001 kunt trouwen, zijn mensen verbaasd. Ze denken dat het al veel langer is. Maar ik heb nog maar 18 jaar dezelfde rechten die andere mensen al eeuwen lang hebben. En dan hebben we het alleen nog maar over Nederland. In andere landen is dat nog veel korter of helemaal niet en staat er zelfs de doodstraf op.”

“Ik heb veel LGBT’ers op mijn tours, ook uit het buitenland. Opvallend is dat er veel Amerikanen en Aziaten op af komen. Nederlanders beginnen nu heel langzaam ook steeds vaker de tour te boeken, bijvoorbeeld als bedrijfsuitje. Ik zou graag veel meer heteroseksuelen in de tour willen hebben. Gewoon om een stukje bekendheid te creëren rondom de LGBT-community, laten zien wat er aan de hand was en is. De rechten zijn nog zo kort en flinterdun.”

“Ik wil verder uitbouwen met speciale tours. Hele algemene dingen vind ik eigenlijk saai”

“Waar de tour over gaat? Over de mannen en vrouwen die iets betekent hebben, een rol hebben gespeeld in de LGBT- emancipatie. Over de mensen die ervoor hebben gezorgd dat wij kunnen leven zoals wij nu leven.“

 

Henk geeft elke vrijdag een LGBT-rondleiding door Amsterdam. Op donderdag de Royal-tour. Ook doet hij verzoeken op aanvraag. Hier kun je het overzicht van zijn evenementen vinden.

Wil jij net als Henk van jouw passie je beroep maken en dit met anderen delen?
Ga dan aan de slag met Eventbrite.