Ik weet zeker dat je dit gevoel ook kent: Je komt gewoon niet vooruit en hebt totaal geen inspiratie. Zelfs de motiverende mantras op je koelkast en je dagelijkse 5 minuten Head Space meditatie werken niet meer. Herkenbaar? Dan hebben we iets voor jou!

Ted Talks. Ze zijn niet voor niets zo populair, want ze zijn informatief, inspirerend en tegelijkertijd leuk om te kijken. Bovendien duren ze over het algemeen zo’n 15 tot 20 minuten. Vooral voor evenementorganisatoren zijn ze een goede bron van inspiratie en kunnen ze je helpen met het optimaliseren van je werkdag.

We hebben 9 Ted Talks gevonden waarmee je je professionele en privéleven kunt verbeteren om zo je tijd optimaal te benutten.

1. Ted Talk van Seth Godin ‘How to get your ideas to spread’

De dagelijkse stroom van reclame en aanbiedingen leidt ertoe dat de meeste informatie niet of nauwelijks gezien wordt. Maar hoe moet het idee of het product de consument dan bereiken? Waarop moet je letten om niet in de massa op te gaan? Dat is precies waar deze Ted Talk over gaat.

De lezing van de marketinggoeroe Seth Godin bevat een eenvoudige, maar toch o zo belangrijke boodschap: Je idee moet opvallen en de mensen aanspreken die bereid zijn naar je te luisteren.

Aan de hand van verschillende voorbeelden laat hij zien dat het er niet langer op aankomt hoe goed je product is. Mensen gaan er tegenwoordig gewoon van uit dat dat zo is. Ook hoef je niet vanaf het begin af aan de massa aan te spreken. Het is veel belangrijker om de mensen te bereiken die bereid zijn om te luisteren en voor wie jouw idee meerwaarde biedt. Als je die mensen kunt overtuigen, worden ze je beste en eerlijkste marketeers.

Dus, voordat je tonnen geld uitgeeft aan de verkeerde marketingstrategieën, kijk eerst eens naar deze Ted Talk!

2. Ted Talk van Elizabeth Gilbert ‘Success, failure and the drive to keep creating’.

Het leven van een evenementorganisator is niet voor iedereen: Je werkt ’s nachts en in het weekend, je moet altijd bereikbaar zijn en aandacht hebben voor elk detail. Het is dus geen wonder dat het soms moeilijk is om ’s ochtends uit bed te komen.

In deze Ted Talk vertelt Elizabeth Gilbert, schrijfster van de bestseller ‘Eten, bidden, beminnen’ hoe ze zichzelf motiveert om ook in moeilijke tijden door te gaan. Ze vindt altijd haar weg terug naar huis. Daarmee wordt geen fysieke plaats bedoeld, maar iets waar je meer van houdt dan van jezelf. Voor de een is dat het werk, voor de ander de kinderen of de hond.

Voor jou zijn dat misschien de enthousiaste gezichten van je bezoekers zijn als we ze weer eens gelukkig op je evenement staan. Want laten we eerlijk zijn, ook al is ons werk niet altijd even makkelijk en vereist het een hoog doorzettingsvermogen, het is ongelooflijk dankbaar werk en geeft veel voldoening.

3. Ted Talk van Adam Grant ‘The surprising habits of original thinkers’

Een belangrijke eigenschap die een evenementorganisator van de rest onderscheidt, is het streven naar (of beter gezegd de obsessie over) perfectie. Dankzij die eigenschap zijn we zo goed in wat we doen! Een ongeplande afwijking van ons strakke plan kan ons echter flinke stress bezorgen.

Dus wat dacht je ervan om het allemaal eens vanuit een ander perspectief te bekijken? In de Ted Talk ‘The surprising habits of original thinkers’ gaat Adam Grant in op de voordelen van uitstelgedrag. Hij ontdekte dat mensen die de neiging hebben om dingen uit te stellen, vaker creatieve resultaten behalen dan mensen die hun werk al lang voor de deadline af hebben!

In plaats van zich vast te klampen aan één oplossing, hebben uitstellers meer tijd om verschillende varianten uit te proberen en uiteindelijk de beste te kiezen.

4. Ted Talk van Daniel Levitin ‘How to stay calm when you know you’ll be stressed’

Een oude wijsheid luidt: “Vertrouw nooit een evenementorganisator die beweert nog nooit onder stress te hebben gestaan”. We weten dat dat onmogelijk is. Als de cateraar spontaan afzegt of de dj niet op tijd kan komen, moet je al je energie en wilskracht verzamelen om in korte tijd een oplossing te vinden.

Neurowetenschapper Daniel Levitin legt uit wat er in onze hersenen gebeurt zodra we ons in een stressvolle situatie bevinden. Het hormoon cortisol komt vrij en verzwakt ons vermogen om helder te denken. En dat wanneer je dit het hardst nodig hebt!

In deze Ted Talk leer je hoe je stressvolle situaties voor kunt zijn en het hoofd koel kunt houden. Veel succes met oefenen!

5. Ted Talk van Amy Cuddy ‘Your body language may shape who you are’

Waarschijnlijk kennen sommigen van jullie deze Ted Talk al, want het is inmiddels een echte klassieker! De meer dan 50 miljoen views spreken voor zich; deze Ted Talk moet op je YouTube-watchlist staan.

Wat je leert? Ten eerste: Lichaamstaal verraadt het een en ander over ons en hoe we ons in een bepaalde situatie voelen. Ten tweede: De hormonen testosteron en cortisol beïnvloeden ons zelfvertrouwen. Het goede nieuws is dat de mens deze hormonen met de juiste lichaamstaal en de zogenaamde power posing kan misleiden!

Bereid je je voor op een pitch bij je sponsor? Dan is deze video in combinatie met wat oefeningen voor de spiegel een echte aanrader!

6. Ted Talk van Laura Vanderkam ‘How to gain control of your free time’

Laura Vanderkam heeft een paar goede tips om met de grootste vijand van de evenementorganisator te dealen: te weinig tijd. Als expert op dit gebied heeft zij zich verdiept in het leven van succesvolle mensen en enkele belangrijke leefregels opgesteld.

Het belangrijkste is om het verschil is tussen tijd en prioriteit duidelijk te hebben. Als we zeggen “Ik heb daar geen tijd voor”, bedoelen we in de meeste gevallen eigenlijk “Het is niet belangrijk genoeg”. Voorbeeld: “De auto wassen? Geen tijd voor. Maar als iemand me er 10.000 euro voor zou geven, zou ik heel snel tijd vinden.”

Wat kan je dus helpen om beter inzicht te krijgen in je prioriteiten? Denk aan je evenement: Wat zijn de drie tot vijf belangrijkste doelen die je moet bereiken om je evenement tot een succes te maken? Formuleer nu stappen die je dichter bij deze doelen brengen en plan ze meteen in.

Insidertip: Plan je week nog voordat deze begint (het beste moment om dit te doen is vrijdagmiddag). Je kunt hetzelfde voor je persoonlijke doelen doen!

7. Ted Talk van Nigel Marsh ‘How to make work-life balance work’

In een wereld waar flexibiliteit en toegankelijkheid voorop worden gesteld, klinkt een gezonde balans tussen werk en privéleven als een utopie. Wie zichzelf bepaalde professionele doelen heeft gesteld, moet meestal offers brengen, bijvoorbeeld in de vorm van overwerk, werk aan extra projecten en nog veel meer. Vooral voor degenen onder ons die, net als wij, op een veeleisend en creatief vakgebied werkzaam zijn, is een balans vinden niet alleen gezond, maar ook goed!

In zijn Ted Talk vertelt Nigel Marsh over zijn persoonlijke ervaring en hoe hij erin slaagt om zijn werk, familie en eigen interesses te combineren. Maar schrik niet. Je hoeft niet radicaal je leven om te gooien en je baan op te zeggen. Een van de kernboodschappen van de lezing is: ‘We moeten de balans op een evenwichtige manier benaderen’. Nigel Marsh raadt het juist af dramatische stappen te nemen en raadt aan om met kleine dingen te beginnen, zoals een middagje met de kinderen of een goed boek.

Heb je het gevoel dat je werk je leven domineert en dat je langzaam uitgeput raakt? Dan is het tijd voor verandering!

8. Ted Talk van Jill Bolte Taylor ‘My stroke of insight’

Een bijzonder effectieve truc die iedere evenementorganisator achter de hand moet hebben: Verrassingsmomenten. Met een onverwacht, schokkend of misschien zelfs ongemakkelijk moment kun je je bezoekers wakkerschudden en het volgende half uur heb je gegarandeerd hun aandacht. Of het nu om onaangekondigde sprekers of geheim programmaonderdeel gaat, is niet relevant.

Dr. Jill Bolte Taylor laat dit op een interessante manier zien in de lezing ‘My stroke of insight’. De neuroanatomist werd op een ochtend wakker met flinke hoofdpijn en kreeg kort daarna een beroerte. Haar lezing beschrijft de aanval en het zelfontdekkingsproces in de daaropvolgende jaren.

Maar het publiek van de TED Talk wordt echt weggeblazen als Dr. Jill een echt brein op het podium brengt om het publiek de werking van dit waardevolle menselijke orgaan beter te laten zien. De 15 minuten die daarop volgen ligt het publiek aan haar voeten. Sommige mensen kijken weg, maar velen buigen zich voorover om alles nog beter te kunnen zien.

Deze lezing is een goed voorbeeld van manieren waarop je je publiek kunt verrassen en voor je kunt winnen!

9. Ted Talk van David Grady: How to Save the World (or at least yourself) from Bad Meetings

Wie kent het niet: Je komt op kantoor, pakt een kop koffie en maakt je klaar voor een productieve dag. De deadlines komen steeds dichterbij, de klant wacht op een prijsopgave en de leveranciers wachten op een opdracht of afwijzing.

Maar zodra je de kalender opent, kom je er gefrustreerd achter dat de dag vol meetings zit, waardoor er nog net genoeg tijd overblijft voor de lunch (en dan alleen achter je bureau). Hoewel sommige meetings je vooruit zullen helpen, zijn vele echte tijdverspilling. Aan het eind van de dag heb je wel gewerkt en toch niets gedaan.

De korte maar zeer directe lezing van David Grady schudt je wakker en legt uit hoe je deze plaag op de moderne werkplek kunt bestrijden. Want waarom zou iemand jouw tijd als waardevol beschouwen, als je dat zelf niet doet?