Philipp Engel is een ontwerper in hart en nieren. Het zit zo diep dat hij van zijn passie zijn werk heeft gemaakt. Centraal hierbij staat het proces. Het creatieve, iteratieve proces om een oplossing te vinden voor problemen, groot of klein, is wat Philipp drijft, motiveert en inspireert. Deze passie komt ook terug in de maandelijkse UX Meetup en jaarlijkse UX Camp Amsterdam (BarCamp for User Experience Professional) die hij mede-organiseert en waar hij zijn ervaringen met anderen deelt.

“Ik ben echt gepassioneerd door design. Niet in design in visuele zin of vanuit esthetisch perspectief maar als een proces. Het proces waardoor er innovatieve oplossingen kunnen worden gevonden en gerealiseerd. Denk hierbij aan hele kleine vraagstukken met betrekking tot dagelijkse productontwikkeling zoals ‘hoe mijn favoriete app te vereenvoudigen’. Of juist grote vraagstukken zoals ‘hoe de wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties te bereiken’.

Bovenal ben ik gepassioneerd over de creatieve energie die kan worden ontketend als een groep vreemden samenkomt en oplossingen weten te vinden voor de onderwerpen waar zij echt om geven en in geloven. Als dit proces op de juiste manier wordt begeleid, dan kunnen er prachtige dingen gebeuren. Het is bijna magie!”

“Toen ik naar Amsterdam kwam, woonde ik een designer-evenement bij genaamd “UX Cocktail hours”. Het was gratis, er was pizza en bier, er was altijd een goed gesprek en er waren talloze geweldige andere mensen om mee te praten. Het bijwonen van deze (en later andere) design-events gaven mij toegang tot de lokale design community in Amsterdam, waar ik erg dankbaar voor ben. Ik wilde de Amsterdamse gemeenschap daarom iets ‘teruggeven’ en tegelijkertijd graag in leven houden. Dat was de reden dat ik in contact kwam met de community ‘Amsterdam UX’, die onder meer de jaarlijkse ‘UXcamp Amsterdam’ organiseert.”

“Ik ben verslaafd geraakt aan het organiseren van evenementen al tijdens mijn studietijd toen ik in aanraking kwam met een netwerk van muzikanten en creatieven in mijn woonplaats Erfurt in Duitsland, genaamd “Zughafen”. Ik hielp mee met aan het organiseren van lokale evenementen, concerten, kunsttentoonstellingen en zelfs modeshows.”

“Het event wordt gerund door het aanwezige publiek, dat is geweldig en het geeft veel energie”

“De UXcamp Amsterdam volgt het principe van de BarCamp, oftewel de “unconference”-indeling die ik erg leuk vind. Niemand weet van te voren hoe het event er inhoudelijk precies uit komt te zien. Het wordt voorbereid en de aanwezigen die pitchen, laten dit vooraf weten aan ons. Op basis van de populariteit van het publiek, bouwen we de agenda ter plaatse. Het event wordt gerund door het aanwezige publiek wat geweldig is, dit geeft veel energie. Daarbij hebben we het geluk dat we in Amsterdam kunnen vertrouwen op een vrij grote en levendige design community, die graag hun verhalen en ideeën deelt. Daarom blijven we dit jaar na jaar doen!”

“Het bijwonen van design-events gaf mij toegang tot de lokale design-community, daar ben ik dankbaar om”

“Waar ik ook nog steeds heel enthousiast van kan worden is de mogelijkheid om dit soort evenementen in Amsterdam gratis op te kunnen zetten en uit te voeren. Mijn persoonlijke (bevooroordeelde) indruk is dat de stad duurder wordt en dat steeds meer aspecten van het leven een prijskaartje krijgen. Onze evenementen hebben alles te maken met educatie en het delen van kennis en ervaring tussen lokale designers, allen gedreven door betrokkenheid en participatie. Het gratis delen van onderwijs, is iets waar ik erg enthousiast van word en waar ik trots op ben.”

Wil jij ook jouw kennis en passie delen? Wil je zelf een event organiseren of een event bijwonen? Ga dan aan de slag met Eventbrite..