Wist je dat bijna tachtig procent van het wereldwijde internetverkeer uit video zal bestaan in 2020? Of dat video de aandacht van mensen vijf keer langer vasthoudt dan stilstaande beelden?

Video is in opkomst – en de evenementenbranche gaat erin mee. Maar hoe kun je video het beste inzetten om je evenement te promoten en deelnemers vast te houden lang nadat het evenement voorbij is?

Hieronder lees je meer over het gebruik van video vóór, tijdens en na evenementen.

Voorafgaand aan een evenement

In de maanden voorafgaand aan je evenement kan video helpen met het vergroten van awareness rondom je merk, waardoor je meer aanmeldingen binnenhaalt en enthousiasme opbouwt bij je potentiële bezoekers. Hier zijn drie ideeën om video in te zetten als krachtig promotiemiddel voor je evenement:

Sizzle reels

Sizzle reels (ook wel demo reels of promo videos genoemd) zijn 3 tot 5 minuten durende video’s waarin visuals, audio en een duidelijke boodschap worden gecombineerd om op een mooie en snelle manier een product, merk of initiatief te laten zien.

Als je video’s van voorgaande edities van je evenement hebt, kun je deze gebruiken om een collage van korte clips te maken. Combineer delen van opgenomen sessies en interviews met sprekers, sponsoren en deelnemers om je potentiële bezoekers te laten zien wat jouw evenement te bieden heeft.

Spreker- en sponsorvideo’s

Als je geen beelden van eerdere evenementen hebt, kun je nog steeds interessante video content maken die om meer bezoekers aan te trekken.

Vraag je sprekers en sponsoren bijvoorbeeld om je te helpen bij het maken van korte, eenvoudige video’s waarin zij de deelnemers een sneak peak geven over de inhoud van hun sessie. Deze (redelijk gemakkelijk te maken) video’s helpen je om een gezicht te geven aan de namen in jouw programma en geven potentiële deelnemers een reden om het evenement bij te wonen.

MPI (Meetings professionals International) deed dit voor de 2019 editie van hun Europese congres in Den Haag.

User-generated content

Je kunt zelfs gebruik maken van video zonder ook maar één enkel frame te hoeven opnemen. Video’s die door je doelgroep zijn gemaakt en je merk vermelden, werken veel beter dan video’s die door jouzelf zijn gepost. Maar hoe zet je mensen aan tot het maken van video’s? Bijvoorbeeld door een wedstrijd op te zetten voor je deelnemers die de winnaars iets biedt. Denk aan een gratis congrespas of een VIP upgrade.

Tijdens een evenement

Er zijn verschillende manieren om video te gebruiken voor tijdens je evenement. Voeg iets extra’s toe aan je spreker intro’s met een korte introductievideo, neem videoboodschappen op van vooraanstaande personen uit je branche, of maak een kick-off-video.

De kick-off-video

Na maanden van anticipatie kijk je naar een volle zaal. Er is bijna geen betere manier om je evenement te beginnen dan met een sterke video. The Next Web maakte met gebruik van video(animatie) een hele show van hun openingsceremonie tijdens hun 2019 editie in Amsterdam.

Overweeg hoe je video voor jouw kickoff kunt inzetten. Wat past bij je merk? Animatie? Of juist een vertellend verhaal? Hoe kun je video gebruiken om het enthousiasme van de menigte aan te wakkeren en te versterken? Let wel op dat je niet de plank misslaat. Je bezoekers zitten niet in de zaal om video’s te zien, video hoort slechts een ondersteuning te zijn van wat er op het podium gebeurt.

Livestreaming

Livestream je sessies op het grote scherm zodat je bezoekers achterin de zaal ook goed meekrijgen wat er op het podium gebeurt. Vergroot je bereik door je evenement live uit te zenden voor iedereen die niet bij je evenement kon zijn. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de mensen die een livestream heeft bekeken eerder geneigd is een ticket voor de volgende editie van dat evenement te kopen.

Na afloop van een evenement

Zodra je evenement is afgelopen, kun je video inzetten om de buzz gaande te houden en je volgende editie te promoten.

De recap-video

Stuur je altijd een bedankt-email naar je deelnemers, sponsoren en sprekers na afloop van je evenement? Voeg dan een video toe met korte clips van opgenomen sessies en interviews, afgewisseld met beelden die de sfeer van het afgelopen evenement goed laten zien.

Moedig iedereen aan om de video te delen met hun sociale netwerken. Gebruik vervolgens dezelfde video op de website van je evenement en in de uitnodigingen voor je volgende editie.

De Huishoudbeurs maakte ook een recap video voor voor hun 2019 editie.

On-demand-sessies

Deel opgenomen sessies met je publiek om je volgende editie te promoten. Of reserveer een aantal sessies met hele sterke content die je betaald kunt aanbieden aan branche professionals die er niet bij waren.