Het gebruik van online video blijft groeien, volgens Hubspot gebruikt 81% van de bedrijven gebruikt videomarketing, en zal dit in de toekomst alleen maar toenemen. Het succes van Instagram Stories en de 8 miljard dagelijkse video views per dag op Facebook tonen aan dat mensen op een klein scherm om te browsen de voorkeur aan video geven. De voorspelling is zelfs dat in 2020 80% van het internetverkeer video zal zijn.

Videomarketing voor jouw evenement

Als je een festival of ander evenement organiseert, is het dus logisch om video een centraal onderdeel te maken van jouw marketingcampagne, zeker als je een jonge doelgroep hebt.

Door het gebruik van video op social media kun je potentiële ticketkopers aan het begin van hun zoektocht naar jouw evenement bereiken en ze nieuwsgierig maken naar jouw evenement. Hier zijn zes stappen om video goed in te zetten voor de promotie van je evenement.

1. Hou het kort

Als je nog nooit videomarketing hebt ingezet, schrikt het je misschien af om een video toe moeten produceren, maar denk niet dat je meteen een bioscoopfilm moet maken. Volgens Hubspot zouden video’s voor bijvoorbeeld Instagram niet langer moeten zijn dan dertig seconden. Let wel op, per platform kan dit verschillen, zorg daarom dat je goed inleest op de behoeften per platform.

Als je je kijkers de eerste drie seconden van je video hebben bekeken, zullen ze hem waarschijnlijk helemaal afkijken. Zorg er daarom voor dat je direct de aandacht van de kijker trekt.

2. Ken je publiek

Ongeacht de lengte moet je video aansluiten bij je publiek en relevant en interessant zijn, wil deze slagen. Denk bij het maken van een video altijd aan je doelgroep. Wat vinden zij belangrijk? Naar welke onderwerpen zijn ze op zoek?  De promo voor je evenement moet uit meer bestaan dan flitsende beelden met highlights. Probeer te laten zien wat de toegevoegde waarde van jouw evenement is. Denk bijvoorbeeld aan beelden van gezelligheid op de festivalcamping, leuke kinderactiviteiten of inspirerende sprekers.

3. Laat de beelden voor zich spreken

Sinds Facebook zijn autoplay-functie heeft gelanceerd, merken marketeers een enorme toename van video-views. Het is echter zo dat om aangemerkt te worden als ‘view’, de video meer dan drie seconden bekeken moet worden.

Deze eerste paar seconden van een video, voordat een kijker besluit of hij de video helemaal wilt bekijken, bekijken mensen zonder geluid. Het is daarom belangrijk om de beelden voor zich te laten spreken.

Dat je meer op je beelden dan op het geluid moet bouwen is niet alleen om in het begin aandacht te trekken, maar ook omdat veel mensen de hele video liever geluidloos bekijken. Als ze het bijvoorbeeld op hun mobieltje bekijken kan het zijn dat ze ergens in het openbaar zijn en geen koptelefoon bij zich hebben. Denk daarom ook aan het ondertitelen van je video, zo komt jouw boodschap altijd over.

4. Upload de video direct op het platform waar je hem op post

Het is belangrijk om je te realiseren dat het delen van een video op Facebook meer voordelen biedt dan wanneer je het direct op de site uploadt. Facebook’s algoritme waardeert native video’s (video’s die direct op het medium geüpload zijn) namelijk hoger, niet in de laatste plaats omdat hier meer comments op komen. Dit betekent dat mensen eerder native video’s te zien krijgen dan andere soorten video’s.

Een YouTube of Vimeo link die gedeeld is op Facebook speelt zich niet automatisch af en heeft daardoor minder kans om onder de aandacht te komen. Verder profiteer je bij het direct uploaden op Facebook van waardevolle statistieken die je kunnen helpen om je strategie bij te stellen en meer over je doelgroep te weten te komen.

Uit onderzoek naar native video’s op Twitter blijkt ook dat deze meer bereik hebben dan video’s van derden. Dus hoewel het misschien omslachtig is om je video’s steeds weer opnieuw up te loaden, helpt het je bij een zo groot mogelijk bereik en betrokkenheid.

5. Stuur kijkers naar gerelateerde content

Je video is de eerste stap in het aankoopproces naar een ticket. Het doel is om initiële interesse in jouw evenement te wekken en om verdere betrokkenheid te stimuleren. Sluit je video daarom af met een open eind om daarmee je bezoekers naar andere content te sturen. Denk daarbij simpelweg aan je website, een langere video of een artikel op je blog over een specifiek onderwerp.

Als je e-mailadressen wilt verzamelen (wat waarschijnlijk het geval is), denk er dan eens aan om er een wedstrijd of gratis download aan te koppelen. Welke actie je ook wilt oproepen, zorg voor een sterke call-to-action.

Verkoop je je tickets via Eventbrite? Dan kun je op Instagram en Facebook bezoekers direct naar je ticketshop sturen met een ‘Koop nu’ knop. Op deze manier maak je het zo makkelijk mogelijk om snel tickets te kopen voor je evenement.

6. Gebruik Facebook om een doelgroep op te bouwen

Betaalde advertenties op Facebook beginnen al met een aantal cent per view en kunnen een kosteneffectieve manier zijn op je publiek te vergroten. Facebook maakt het makkelijk om potentiële klanten te bereiken door je met je advertenties te kunnen richten op mensen die je video hebben bekeken.

Zo kun je bijvoorbeeld mensen bereiken die minstens 50% of 75% van jouw video hebben bekeken. Daarnaast kun je ‘look-alike’ doelgroepen creëren gebaseerd op de interesses en gedragingen van deze betrokken kijkers.

Dit is goed nieuws voor evenementen die nieuw zijn of nog geen groot publiek hebben opgebouwd. Het stelt je in staat om snel een publiek op te bouwen die waarschijnlijk interesse heeft in jouw aanbod.

Conclusie

Videomarketing helpt je om je evenement te promoten daar waar je bezoekers zijn, op hun smartphones. Trek de aandacht met korte, levendige video’s met veel beelden. Gebruik de geavanceerde opties om je doelgroep te targeten en creëer daarmee betrokkenheid van een een niveau dat vergelijkbaar is met nationale televisiecampagnes, voor een fractie van de kosten.

Meer weten over zo efficiënt mogelijk tickets verkopen? Lees dan onze gids De nieuwe manier van online tickets verkopen.