De workshops, trainingen en klasjes schieten als paddenstoelen uit de grond en zijn steeds vaker gericht op persoonlijke ontwikkeling. Sinds 2015 is het aantal van dit type evenementen verdrievoudigd op Eventbrite. En ook nu zien we ook weer groei binnen dit segment. Iedereen gaat voor een betere versie van zichzelf lijkt het wel. Een sterk lichaam, een gezonde geest en het uitbreiden of het verder aanscherpen van vaardigheden lijkt steeds belangrijker te worden voor een groeiende groep mensen.

Jezelf ontwikkelen is dus in trek, maar waar komt de behoefte aan persoonlijke ontwikkeling vandaan? We vroegen Aljan de Boer, Head of Inspiration bij trendbureau Trendsactive, om uitleg: “Uit ons trendonderzoek halen we meerdere verklaringen. De populariteit heeft onder andere te maken met de prestatiemaatschappij waarin we leven en een toenemende individualisering binnen de samenleving. Mensen hebben hoge ambities, zowel op persoonlijk als professioneel gebied. Om aan die verwachtingen te voldoen willen mensen zich zo goed mogelijk ontplooien – daar kunnen tal van cursussen bij helpen.” De cijfers van Eventbrite ondersteunen dit. De meest populaire categorieën zijn zakelijk, health & wellness, wetenschap en tech, hobbies en special interest en sport en fitness. Veruit de meeste workshops en trainingen zijn in Amsterdam te vinden. Op gepaste afstand volgen Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. De groei van dit type evenement is overigens geen exclusief Nederlands fenomeen. Landen als Duitsland, Groot-Brittannië en Spanje laten vergelijkbare groeicijfers zien.

Workshops over werk en ondernemerschap

Typische workshops die je in het zakelijke segment tegenkomt zijn workshops die in de tijdsgeest van nu passen, zoals anti-werkstressworkshops. Maar ook tech trainingen zoals een scrum training of een sessie over marketing, communicatie of ondernemerschap. En juist in deze zakelijke categorie zien we de afgelopen jaren de grootste groei: 130% in vergelijking tot 2016. De workshops van María Lucía Bermúdez, mede eigenaar van 7days2go, zijn een mooi voorbeeld binnen deze groep. Zij helpt (startende) ondernemers bij hun dagelijkse uitdagingen: “Ondernemers hebben ook last van een vorm van eenzaamheid. Met onze bijeenkomsten bieden we een plek om te ontmoeten, een plek om connecties te maken en een plek om de expert te ontmoeten die je helpt succesvol te zijn. Het zijn evenementen waar je kunt netwerken, gelijkgestemden vindt en waar we een familie zijn.”

“Het ontwikkelen van de ‘ik’ is het ultieme levensdoel”

Maar workshops en trainingen beperken zich niet alleen tot het zakelijke. Health en wellness is een ander segment dat erg populair is. Nog een keer Aljan de Boer: ”De Belgische psychiater Dirk de Wachter zegt dat het ontwikkelen van de ‘ik’ het ultieme levensdoel van nu is. Dat heeft ook een keerzijde. Want al die druk die mensen zichzelf opleggen kan leiden tot stress en een gevoel dat het nooit (goed) genoeg is. Het is zelfs zo dat de Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu aangeeft dat ‘de mentale druk op jongeren lijkt toe te nemen’. Gevolg is dat men niet alleen het maximale uit zichzelf wil halen met een workshop koken, houtbewerken of tuinieren. Men wil zich ook weerbaar maken voor druk door zich te verdiepen in oosterse filosofie of op yoga of mindfulness retreat te gaan.” Vorig jaar zagen we op Eventbrite wereldwijd het aantal yoga events groeien tot 100.000 en die groei is ook in Nederland zichtbaar. Yoga is big business en kent inmiddels vele varianten. Iedereen wil lekker in zijn vel zitten: ook op het werk. Cecile van den Heuvel combineert daarom de twee meest populaire segmenten binnen workshops en trainingen: zakelijk en gezondheid. Met haar bedrijf Boost My Day organiseert ze namelijk yogalessen op de werkvloer en wil ze zodoende mensen in het bedrijfsleven helpen meer rust te vinden door middel van yoga en mindfulness. Haar inspiratie haalt ze uit haar eigen ervaring in het bedrijfsleven.“Mijn grote passie is yoga. En dan met name hoe yoga en mindfulness mensen helpen de relatie met zichzelf en met anderen te verbeteren en verdiepen.”

Een workshop organiseren: iets voor jou?

Door te kiezen voor de intimiteit van een workshop of klasje kun je vaak op een onderwerp of activiteit de diepte in gaan. In tegenstelling tot een groot, meer traditioneel, evenement waar het vaak om kennisdeling gaat, draait het hier juist om interactie en meedoen. Wat is jouw passie of specialiteit die je graag zou willen delen met een groep enthousiastelingen? Ga aan de slag en raadpleeg ons blog voor handige tips en inspiratie.