Sarah Ruijter is eigenaresse van ZIJDAR, een groothandel in textiel, en de bijbehorende consumentenwebwinkel Zijdewinkel.nl. Samen met haar collega’s organiseert zij workshops (voor jong en oud) en laten zij consumenten kennis maken met zijde. Sarah wil mensen graag laten zien dat het een uniek product is met fantastische eigenschappen. 

 “Ik ben echt verliefd geworden op de zijde toen ik via mijn schoonmoeder kennis maakte met het bedrijf. Ik ben door haar met het ‘virus’ besmet geraakt. De passie die zij heeft voor textiel en zijde in het bijzonder is op mijn overgeslagen. Toen zij een opvolger zocht voor het bedrijf, was de keus vrij snel gemaakt. Sinds juli 2013 ben ik de trotse eigenaresse van dit prachtige bloeiende bedrijf.”  

 “Bij ZIJDAR verkopen we stoffen, verven, vilt materiaal, wol en accessoires. Daarmee kun je zelf mooie kleding maken zoals een bruidsjurk, zijde beschilderen, vilten, XXL breien of sieraden maken. Ik wil anderen hier graag bij helpen. Dat doen we natuurlijk in onze winkel. Maar ook op allerlei andere manieren; online door video’s en blogs te plaatsen. Offline door workshops, events en lezingen te geven. Zo kunnen we onze klanten vertellen over onze producten en leren zij hoe je met de materialen kunt werken.”

“We bouwen een band op met onze cursisten en klanten, en dat is zo waardevol voor ons bedrijf!”

 “Onze cursisten gaan altijd blij de deur uit. Ze zijn trots op hun beschilderde zijde en de nieuwe technieken die ze hebben geleerd. Ze kopen vaak nog materialen in de winkel om thuis verder te werken met de stof. En komen later terug naar de winkel. We bouwen met onze workshops en events echt een band op met onze cursisten en klanten, en dat is niet alleen heel leuk maar ook erg waardevol voor ons bedrijf. Mensen blijven terugkomen!”  

 “Ik houd van het materiaal door haar mooie eigenschappen; natuurlijk, sterk, glanzend, zacht of juist mat, dik, grof. Er is geen stof zo veelzijdig als zijde. En met haar tal van toepassingen van bruid tot wieg, van lijkwade tot catwalk, is het echt een fantastisch materiaal om iedere dag mee te mogen werken.” 

“Zelf wil ik ook blijven leren van anderen”

 “De Textielcommissie verzamelt en verspreidt kennis van historisch en hedendaags textiel. Wij zijn lid van de commissie Textielcommissie.nl om ons steentje bij te dragen met onze kennis over zijde. Sinds 2017 zit ik zelfs in de AdviesRaad. Elke twee jaar wordt er een symposium georganiseerd. Vorig jaar was ik dagvoorzitter bij het symposium ZIJDE. Het symposium trekt veel deelnemers en heeft nationale en internationale sprekers rondom dit thema op het gebied van wetenschap, restauratie, conservatie, mode, geschiedenis, heden en toekomst. Het is heel interessant en leerzaam om hier bij betrokken te zijn. Het is belangrijk dat je zelf ook kennis blijft opdoen en blijft leren van anderen.”

“Je maakt je hoofd leeg door met je handen te werken”

“Of je nu 8 of 80 bent? Creatief of niet creatief? Cursisten vinden het vaak spannend, maar na een een kop koffie of thee met wat lekkers en na een beetje rondkijken in het atelier gaat het bijna altijd kriebelen. Kom maar op, tijd om aan de slag te gaan! De verraste en blije gezichten zijn goud waard, “dat ik dit kan, en wat is de zijde mooi” horen we vaak! Een workshop in ons atelier is echt ontspanning; we hebben een luisterend oor voor wie wil, of we werken juist lekker in stilte. Je maakt je hoofd leeg door met je handen te werken. En de zijde is het mooiste materiaal om op te werken, zo dankbaar.“

Organiseer jij ook workshops of cursussen? Ga dan vandaag nog  aan de slag met Eventbrite en betrek zo nog meer mensen bij jouw passie. 

Header foto: Ria van Els – Dubelaar, docent & voormalig eigenaresse ZIJDAR (Links)| Sarah Ruijter – eigenaresse (Rechts)