Gratis

Meerdere data

What If | De toekomst van het noordelijk landschap

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Noorderlicht

Akerkhof 12

9711 JB Groningen

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Linde Ex & Aebele Trijsburg What if | De toekomst van het noordelijk landschap

Over dit evenement

Begin 2020 gaven Noorderlicht en SIGN de opdracht aan kunstenaars Linde Ex en Aebele Trijsburg om zich te buigen over de vraag: hoe zou het toekomstig noordelijk landschap eruit kunnen zien? Sinds oktober presenteren zij hun bevindingen in de Noorderlicht Studio.

Linde Ex gaat uit van een toekomstscenario waarin de dijken verdwijnen en mensen gaan leven met de getijden. Zo maakte Linde maquettes van een radiale terp – gebaseerd op historisch onderzoek – en plaatste deze langs de vloedlijn op vier plekken aan de kunst van Friesland en Groningen. Daar beïnvloeden bodemleven, slib en zeewater de maquettes, waarbij de vormgeving van het landschap door de zee uitvergroot wordt. De observaties van de maquettes, beïnvloed door het wad, vormen het uitgangspunt voor het creëren van een futuristisch scenario en nieuwe werken voor de eindpresentatie.

Aebele Trijsburg richt zich op de menselijke factor in de vorming van het landschap. De strijd tegen het water is volgens hem exemplarisch voor de mythes dat Nederland door ons is gemaakt, dat wij het water onder controle hebben en dat het land zonder onze ingrepen half verdronken zou zijn. Dat beeld is volgens Aebele aan hervorming toe. De oorzaak van zeespiegelstijging ligt in de eerste plaats bij de mens zelf, die het land door bebouwing in een soort badkuip heeft doen veranderen. Met zijn werk voor ‘What If’ hoopt Aebele mensen bewust te maken van de noodzaak van deze cultuuromslag.

In de kelder is een fraaie greep uit de Rolling Stones collecties van verzamelaars Jelle Tadema en Nick Landman tentoongesteld, die hoort bij de grote tentoonstelling in de Der Aa-kerk, die helaas voorlopig gesloten blijft.

U dient een online (gratis) ticket aan te schaffen minstens vier uur voorafgaand aan uw bezoek. We kunnen 2 bezoekers per half uur toelaten, het dragen van een mondkapje is verplicht, net als de 1,5 meter afstandsregel en het desinfecteren van uw handen.

www.noorderlicht.com

Dit project vindt plaats in het kader van Artist in Space, het talentontwikkelingsprogramma van de Noordenaars (platform voor presentatie-instellingen en kunstinitiatieven in Noord-Nederland)


		Afbeelding van What If | De toekomst van het noordelijk landschap
Delen met vrienden

Locatie

Noorderlicht

Akerkhof 12

9711 JB Groningen

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen