OMD: Film over renovatie Weverij De Ploeg

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Natlab

500 Kastanjelaan

5616 LZ Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Op vrijdag 13 september begint Open Monumentendag 2019 met de presentatie van de documentaire ‘Van voormalige weverij De Ploeg naar Bruns de StijlFactory’ in Natlab. Documentairemaker Will Dekoninck volgde een jaar lang de restauratie van de voormalige weverij De Ploeg. Op basis van ruim 40 uur filmmateriaal stelde hij een intrigerende documentaire samen: een compleet verhaal van een indrukwekkend renovatie- en transformatieproces. Na afloop van de film praten we met de filmmaker en met de architect van de verbouwing.

De Coöperatieve Productie- en Verbruikersvereniging De Ploeg werd opgericht in 1923, oorspronkelijk als landbouwcoöperatie geïnspireerd op socialistische idealen. In Bergeijk werd als onderdeel van de coöperatieve in 1923 een weverij gestart. Deze produceerde huishoudtextiel, maar dit bleek onvoldoende winstgevend. In 1925 werd de weverij alweer opgeheven. De handel in textiel die werd geproduceerd door andere fabrikanten bleek wel succesvol.

Met de massale productie van nieuwe woningen na de Tweede Wereldoorlog ontstond ook een grote vraag naar meubel- en woningstoffen. Deze toegenomen vraag leidde tot het initiatief van De Ploeg om stoffen in een eigen weverij te gaan produceren. Deze in 1958 gerealiseerde weverij is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de twee toonaangevende Nederlandse kunstenaars: architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld en tuinarchitect Mien Ruys. Tevens richtte Weverij De Ploeg in de oorlogsjaren meubelbedrijf Spectrum op, dat in de wederopbouwperiode moderne meubelen op de markt bracht ontworpen door o.m. Martin Visser en Benno Premsela.

Nadat De Ploeg begin deze eeuw het fabrieksgebouw verliet stond het enkele jaren leeg. Bruns, actief in de wereld van expositiebouw en interaction design, kocht de leegstaande fabriek om er kantoren en werkplaatsen te vestigen. Gedurende een jaar is het rijksmonument volledig gerenoveerd naar ontwerp van diederendirrix i.s.m. atelier van Asseldonk. Na afloop van de vertoning geeft architectenbureau diederendirrix een korte presentatie over deze bijzondere renovatie. Documentairemaker Will De Koninck is zelf ook aanwezig en zal een korte toelichting geven over het maakproces.

Datum en tijd

Locatie

Natlab

500 Kastanjelaan

5616 LZ Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen