Afsluiting Surinaamse Maanden met de NOLA-AVOND
Surinaams Botanisch Erfgoed
Date and time
Location
Amstelkerk
10 Amstelveld 1017 JD Amsterdam NetherlandsRefund Policy
About this event
- Event lasts 2 hours
Afsluiting Surinaamse Maanden met de NOLA-AVOND
€ 15,- per ticket inclusief een drankjeOmdat Nola Hatterman als een rode draad door onze Surinaamse Maanden heen loopt — er is kunst van haar te zien in de tentoonstelling, de wandeling gaat langs haar huis en atelier, we vertellen verhalen over haar in onze online scheurkalender, kunstenaars uit de tentoonstelling hebben gestudeerd aan de Nola Hatterman Art Academy en we verkopen het boek over haar in ons winkeltje — sluiten we de 2025-editie van de Surinaamse Maanden feestelijk af met een Nola-avond. Het beloofd een gezellige afwisselde avond te worden met kunst, jazz, poëzie en lezingen.
1. Lezing over Nola: ‘In een onafhankelijk land een eigen kunst’
Door: Ellen de Vries
De Amsterdamse kunstenares Nola Hatterman (1899–1984) werd geboren in een koloniaal milieu. Dat was volgens haar later de oorzaak van haar rebellie tegen de koloniale orde. Haar atelier en woning aan de Falckstraat in Amsterdam vormde een levendige ontmoetingsplaats voor Surinaamse studenten: activistische leden van de Vereniging Ons Suriname en de beweging Wie Eegie Sanie (Ons eigen ding). Nola stelde haar kunst ten dienste van de Surinaamse onafhankelijkheidsstrijd.
In 1953 verhuisde ze naar Paramaribo om er tekenles te geven. Ze pleitte voor een eigen Surinaamse kunst, wars van Europese invloeden.Aan de hand van kunstwerken vertelt Ellen de Vries over de strijd van Nola Hatterman, haar (internationale) netwerken en haar nalatenschap.
Ellen de Vries is schrijver en onderzoeker. Zij schreef o.a. de biografie ‘Nola. Portret van een eigenzinnig kunstenares’ (2008) en was eindredacteur van de bundel ‘Nola Hatterman. "Geen kunst zonder kunnen”’ (2021).In 2020 stelde zij in Paramaribo, samen met kunstenaar Rinaldo Klas, de expositie ‘Geen kunst zonder kunnen. 40 repro’s van Nola Hattermans mooiste werken’ samen bij de Readytex Art Gallery. Ook was zij gastcurator van de tentoonstelling ‘Surinaamse School. Schilderkunst van Paramaribo tot Amsterdam’ (2020/2021) in het Stedelijk Museum Amsterdam.
2. Jazz & poëzie met Nola
Nola Hatterman hield van dansen en van jazz. Ze schilderde er ook over, zoals in het werk Jazz (1934). Daarom hebben we zangeres en dichter Mireille Buldeo Rai bereid gevonden om enkele jazzliedjes te zingen. Mireille wordt begeleid door pianist en componist Jina Sumedi. Jina heeft nationaal en internationaal getoerd, en hoopt nu op een interplanetaire tour – maar zoekt daarvoor nog een boeker.
3. Stichting voor Nola
Pim Deul, voorzitter van de Stichting Vrienden van Nola, vertelt deze avond over de pas opgerichte stichting en waar zij voor staat.
4. Het huis van Nola
Kort interview met kunstenaar Renée Koldewijn. Zij maakte het kunstwerk Krey Oso (Huilend huis). Het vervallen huis van Nola Hatterman in Brokopondo, Suriname, zoals het er nu bijstaat, vormde de inspiratie voor dit werk. In een serie werken liet Renée Koldewijn zich inspireren door hardnekkige vooroordelen over Nola – waaronder: “Ze hield niet van abstract.”
5. Kunst van Nola
Op deze avond kunt u ook de expositie van de Surinaamse Maanden bekijken, met onder andere kunst van kunstenaars die zijn opgeleid aan de Nola Hatterman Art Academy. In de tentoonstelling zijn ook tekeningen van Nola Hatterman te zien uit de periode vóór haar vertrek naar Suriname in 1953. Deze zijn afkomstig uit de collectie van Marius Sterrenberg en een bijzondere bruikleen van Micky Oudkerk Pool.
Deze lezing is onderdeel van onze Surinaamse Maanden, benefiet voor Surinaams erfgoed. Bekijk op www.stadsherstel.nl/suriname het hele programma (lezingen, workshop, winkeltje, veiling en gratis wandeling en expositie) van 25 juni t/m 22 augustus 2025.