Anil Ramdas #1: In wat voor land leven wij eigenlijk?
Sales end soon

Anil Ramdas #1: In wat voor land leven wij eigenlijk?

Publiek gesprek: Over identiteit, post-kolonialisme, migratie en inclusiviteit

By West Den Haag

Date and time

Sunday, May 18 · 2 - 4pm CEST

Location

West Den Haag

102 Lange Voorhout 2514 EJ Den Haag Netherlands

About this event

  • Event lasts 2 hours

Karin Amatmoekrim in gesprek met Jacquill G. Basdew, Joke Hermes en Pieter Hilhorst over identiteit, post-kolonialisme, migratie en inclusiviteit.

Anil Ramdas (1958–2012) was schrijver, journalist en televisiepresentator van Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Hij bracht urgente thema’s als migratie, identiteit en zelfreflectie onder de aandacht van een breed publiek, en toonde zich bezorgd over de opkomst van populisme en het publieke succes van politici als Geert Wilders. In zijn boeken, essays, columns en televisieprogramma’s reflecteerde hij op beschaving en de multiculturele samenleving, waarbij hij het schrijverschap beschouwde als een morele opdracht tot zelfkritiek. Ramdas was een gepassioneerd pleitbezorger van kosmopolitisch denken, en tegelijkertijd een omstreden figuur die bewondering én weerstand opriep.

Het project bij West onderzoekt zijn oeuvre en stelt de vraag: wat kunnen we vandaag de dag leren van Ramdas’ inzichten?

In het kader van de tentoonstelling In wat voor land leef ik eigenlijk? organiseren we drie keer een publieksbijeenkomst over zijn werk. Tijdens deze eerste middag gaan we in gesprek over kennis, identiteit en zelfreflectie. Karin Amatmoekrim opent samen met drie gasten: denkers en makers het gesprek over hoe zijn inzichten vandaag nog steeds richting kunnen geven.

U bent van harte welkom bij het Open Paviljoen, midden op het Lange Voorhout.

Karin Amatmoekrim (1976, Paramaribo) is een Surinaams-Nederlandse schrijfster en essayist. Ze emigreerde in 1981 naar Nederland en studeerde moderne letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze debuteerde in 2004 met Het knipperleven en brak door met Het gym (2011). Haar roman De man van veel (2013) is gebaseerd op het leven van Anton de Kom. In 2023 promoveerde ze op een biografie van Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk?, waarvoor ze in 2024 de Nederlandse Biografieprijs ontving.

Jacquill G. Basdew is een multidisciplinair kunstenaar, curator en strategisch adviseur in de culturele sector. Hij richt zich op sociale vooruitgang en inclusiviteit via kunst en cultuur. Als oprichter van bsdwcorp. werkt hij aan projecten rond identiteit, gender en kwetsbaarheid, met aandacht voor ras, klasse en queerness. In 2024 trad hij toe tot de Raad van Toezicht van DutchCulture.

Joke Hermes is lector Media, Cultuur en Burgerschap aan Hogeschool Inholland en doceert aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is medeoprichter van het European Journal of Cultural Studies en doet onderzoek naar media-etnografie, culturele burgerschap en inclusieve communicatie. Haar werk richt zich op hoe media betekenis krijgen in het dagelijks leven.

Pieter Hilhorst (1966, Voorburg) is politicoloog, publicist en voormalig wethouder van Financiën in Amsterdam (2012–2014) voor de PvdA. Hij presenteerde het VARA-programma De Ombudsman en schrijft voor De Correspondent over bureaucratie en sociale rechtvaardigheid. Als actieonderzoeker en adviseur zet hij zich in voor innovatie in het sociaal domein, onder meer via de City Deal Eenvoudig Maatwerk.

De middag is Nederlandstalig en gratis toegankelijk. Graag wel reserveren.

Organized by

Free