Bibliotheekcollege: Vrouwen als agents of change
Kom naar ons Bibliotheekcollege en ontdek hoe vrouwen de wereld veranderen als agents of change!
Date and time
Location
Centrale Bibliotheek Rotterdam
110 Hoogstraat 3011 PV Rotterdam NetherlandsAbout this event
- Event lasts 1 hour
Vrouwen als agents of change
2025 is niet alleen het Rotterdamse Jaar van de Vrouw, we vieren ook het 25-jarige jubileum van de historische VN Veiligheidsraad Resolutie 1325. Het was de eerste resolutie die de aandacht vestigde op de verschillende ervaringen van vrouwen en meisjes in gewapende conflicten en oorlogen en hun rechten en behoeften. Het is ook het jaar dat we 30 jaar Srebrenica genocide herdenken.
Hoewel het klopt dat oorlogen vrouwen onevenredig hard raken, en vaak de nadruk wordt gelegd op hun slachtofferschap, vervullen vrouwen en meisjes in (post-)conflict situaties meerdere rollen dan alleen slachtoffer zijn. Alma Mustafić, Srebrenica overlevende en docente aan de Hogeschool Utrecht, en Božica Simeunović, politicoloog en activist, geven een bibliotheekcollege over het thema vrouwen als ‘agents of change’ en verbindende factor in tijden van conflict en polarisatie. Beide vertellen hierover door hun persoonlijke verhaal waarin de Srebrenica genocide centraal staat.
Alma Mustafić
Alma’s expertise ligt bij mensenrechteneducatie en genocide, onderwerpen die voortkomen uit haar persoonlijke geschiedenis. In 1995 overleefde ze de genocide in Srebrenica, maar haar vader, die voor Dutchbat werkte, niet. Ze hield de Nederlandse Staat verantwoordelijk voor zijn dood, en de Hoge Raad oordeelde in 2013 in haar voordeel. Sindsdien zet Alma zich in voor bewustwording over genocide, met als doel lessen te trekken uit dergelijke tragedies. Naast onderwijs en onderzoek gebruikt ze kunst om haar boodschap over te brengen. In co-creatie met Boy Jonkergouw ontwikkelde ze de theatervoorstelling Gevaarlijke Namen, die zowel het perspectief van Srebrenica-overlevenden als Nederlandse VN-soldaten belicht.
Božica Simeunović
Božica kwam eind 1991 met haar ouders als Bosnisch-Servische vluchteling uit Joegoslavië naar Nederland. Gedreven door haar geschiedenis is ze afgestudeerd in de Politicologie, waar ze zich met name richtte op thema’s zoals de Westelijke Balkan en ‘vrouwen, vrede en veiligheid’. De afgelopen jaren heeft ze zich ingezet voor verschillende NGO’s op het gebied van vrouwenrechten, vrede en veiligheid. Ze werkt momenteel aan een onderzoeksopzet voor haar proefschrift over de impact van vredesprocessen op gendergelijkheid in post-conflict staten.
Dit bibliotheekcollege is onderdeel van het programma Verhalen van de Stad van Bibliotheek Rotterdam, met Božica Simeunović als gastcollectioneur. Božica is tevens onderdeel van de werkgroep Rotterdam Herdenkt Srebrenica, die dit programma organiseert.
Datum: 23 mei
Locatie: Bibliotheek Rotterdam, Foyer
Tijd: 16:00 uur
Toegang: Gratis, aanmelden verplicht