De stadskenners meetup

Actions Panel

Ticket sales end soon

De stadskenners meetup

Stadskenner zijn we allemaal! Als bewoner ken je de omgeving natuurlijk het beste, maar hoe kun je die kennis vervolgens gebruiken?

By Waag

When and where

Date and time

Thursday, June 1 · 6:30 - 9pm CEST

Location

De War - Broedplaats voor Innovatie, Duurzaamheid, Kunst en Techniek 34 Heiligenbergerweg 3816 AK Amersfoort Netherlands

About this event

  • 2 hours 30 minutes
  • Mobile eTicket

Op donderdag 1 juni organiseert Waag Futurelab in samenwerking met Harmen Zijp (Meet Je Stad en De Stadsbron) de Stadskenners meetup. In deze editie verkennen we de rol van verhalen in het delen van kennis.

Verhalen hebben data nodig om overtuigend te zijn in gesprek met overheden of organisaties. Data en kennis zijn vaak abstract. Hoe maak je data begrijpelijk? En welke rol kunnen storytelling en journalistiek spelen in het communiceren van je bevindingen? Hoe kun je eigen kennis, meetgegevens of open toegankelijke databronnen gebruiken in het overbrengen van je verhaal?

Verschillende sprekers zullen vertellen over manieren om kennis over je leefomgeving op te doen en te delen. We starten de avond met een presentatie van burgerwetenschapper Teus Hagen. Hij vertelt over het onderzoek ‘Behoud de Parel’ en de moeilijkheden op gebied van impact maken. Daarna deelt Ketil Moland Olsen van Media City Bergen over hoe eigen sensormetingen gebruikt kunnen worden in de verslaglegging. Journalisten van de VPRO en Argos bespreken de samenwerking tussen journalisten, bewoners en wetenschappers aan de hand van het project Thermo-staat.

Daarna gaan we zelf aan de slag! In workshops verkennen we de mogelijkheden van verhalen maken en beschikbare tools. Digitaal onderzoeker Mark Snoeck geeft ons een introductie OSINT-onderzoek: onderzoek op basis van openbare online-bronnen. Video en audio op sociale media, satellietbeelden, blogs, databases en flight trackers; wat is er allemaal publiek beschikbaar op het web? En hoe kun je deze overvloed aan online informatie en tools inzetten voor je verhaal of onderzoek?

We sluiten de avond af met een terugblik op Teus Hagen zijn onderzoek. Wat gebeurt er als zijn verhaal in verschillende vormen gepresenteerd wordt?

Programma:

18:00 – 18:30 uur: Inloop

18:30 – 18:35 uur: Welkom


18:35 – 18:45 uur: Burgerwetenschap ‘Behoud de Parel’ – Teus Hagen

18:45 – 19:00 uur: Van data naar verhaal (Engels) – Ketil Moland Olsen


19:00 – 19:15 uur: Thermo-staat: een gelijkwaardige samenwerking tussen burgers en journalisten – VPRO, Argos


19:15 – 19:30 uur: Vragen


19:30 – 19:45 uur: Pauze


19:45 – 20:45 uur: Workshops: OSINT en verhalen vertellen

20:45 – 21:00 uur: Terugblik op 'Behoud de Parel' – verhalenverteller Bernhard Christiansen, cartoonist Danibal en journalist Nienke Zoetbrood 


21:00 uur: Afsluitende borrel

Over Stadskenners

Stadskenner zijn we allemaal! Als bewoner ken je jouw omgeving natuurlijk het beste, maar hoe kun je die kennis vervolgens gebruiken om je leefomgeving te verbeteren? En welke rol kunnen technologie of data daarbij spelen? Oftewel: hoe worden we naast Stadskenners ook Stadskunners?

Stadskenners wordt georganiseerd als onderdeel van de NWA (Nationale Wetenschapsagenda)-route Smart Liveable Cities. Als trekker van deze route organiseert Waag Futurelab evenementen, samenwerkingen en overleg rond het thema 'Slimme, leefbare steden' waarin relevante organisaties, bestuurders, burgers en wetenschappers aan elkaar gekoppeld worden.

About the organizer

Organized by
Waag
Ticket sales end soon