Dit is ons publiek: een symposium over anders rapporteren

Actions Panel

Dit is ons publiek: een symposium over anders rapporteren

Een symposium kwalitatieve methoden van publieksmeting en waardebepaling Hoofdsprekers: Josien Pieterse, Annet Zondervan en Anna Elffers

When and where

Date and time

Location

Framer Framed 71 Oranje-Vrijstaatkade 1093 KS Amsterdam Netherlands

Map and directions

How to get there

About this event

  • 3 hours
  • Mobile eTicket

Bij het in kaart brengen van publieksbereik, ligt momenteel een onevenredige nadruk op het tellen van tentoonstellingsbezoekers. Het publiek van presentatie- en ontwikkelinstellingen onderneemt echter veel meer activiteiten dan alleen tentoonstellingsbezoek: het doet mee aan workshops, maakt zelf kunst of een tentoonstelling, luistert naar podcasts, leent een kunstwerk, praat mee tijdens een kennissessie, etc. Daarmee is het publiek lang niet altijd (alleen) bezoeker, maar ook maker, gebruiker, luisteraar, lezer, achterban, leerling. Dat moeten we toch ook scharen onder publieksbereik?

Cijfers zijn zeker van waarde om iets te zeggen over de omvang van publieksbereik. Maar dat publiekscijfers niet alles zeggen en niet als dé indicator van succes moeten worden gezien, lijkt inmiddels een breed gedragen opvatting in de cultuursector. Dit ook daadwerkelijk veranderen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. MOKER / P_Oi, het platform voor presentatie- en ontwikkelinstellingen in Amsterdam, is daarom op zoek gegaan naar een betere methode om over publieksbereik te rapporteren die recht doet aan de realiteit en omvang van het type organisaties in het middenveld en ook werkelijk wat zegt, betekent en oplevert.

Tijdens dit symposium wordt de website ‘Ditisonspubliek.nl’ gepresenteerd en gaan we in gesprek over knelpunten en de praktische toepasbaarheid. Sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.