Harmonica Workshops dag  2023

Actions and Detail Panel

€75 – €100

Date and time

Location

Nederlands Restaurant Het Wapen van Diemen

Ouderkerkerlaan 8

1112 BE Diemen

Netherlands

View map

Refund policy

Refunds up to 7 days before event

Eventbrite's fee is nonrefundable.

Harmonica Workshops dag Amsterdam - 2023 met Steven Troch

About this event

Na de zeer succesvolle Harmonica workshops dag 2022 met Lee Sankey hebben we besloten om zaterdag 22 april 2023 weer een Harmonica Workshops dag in het Wapen van Diemen te organiseren.

Voor aankomende editie 2023 hebben we als gastleraar de zeer sympathieke en getalenteerde harmonica speler Steven Troch uit België uitgenodigd.

Zie hieronder het programma en invulling van de Workshops.

Programma

09:00 – 10:00 Ontvangst

10:00 – 11:30 1e workshop sessie

11:30 – 12:00 Pauze

12:00 – 13:00 2e workshop sessie

13:00 – 14:00 Lunch break

14:00 - 15:00 3e Workshops sessie

15:00 – 15:15 Korte pauze

15:15 – 16:15 4e Workshop sessie

16:15 – 16:45 Afronden en gezamenlijke Q&A

17:00 – 18:00 Jam session

Steven Troch

Frontman Steven Troch werd in zijn late tienerjaren "besmet" door Rhythm & Blues en speelde sindsdien in verschillende bekende en onbekende bands. Door de jaren heen is hij uitgegroeid tot een zeer fijne mondharmonicaspeler met een extra dosis originaliteit, een volleerd zanger en slimme songwriter.

Harmonica improvisatie – steven Troch

Inmiddels heb je al een heleboel coole licks en zijn er een paar solo’s van je grote voorbeelden die je kan naspelen. Toch loop je vaak vast wanneer je zelf iets moet verzinnen en “on the spot” improviseren dus daar begin je dan maar niet aan. De fundamenten van improvisatie lijken in het begin een heleboel theorie waar je rekening mee moet houden. Deze spelregels vormen de basis van elke improvisatie of solo. Weten dat de noten die je kiest goed zullen klinken maakt je spel muzikaler en ze laten je vrijer en zelfverzekerder spelen.Door de basis te beheersen ga je begrijpen op welke manier muzikanten ‘denken’ en waarom ze specifieke noten kiezen. Dit is iets dat je niet kunt leren als je gewoon de "noten" van je favoriete nummers en solo's kopieert.

De fundamenten van improvisatie en solo’s : Deel 1

“We bekijken de grondbeginselen van improvisatie”

Hoe werkt een akkoorden progressie en welke noten kunnen we waar en wanneer spelen. We leren akkoorden in arpeggio’s spelen en gaan die arpeggio’s leren gebruiken.

De fundamenten van improvisatie en solo’s : Deel 2

“De geheimen van de blues scale”

Vergroot je arsenaal aan blues licks en leer te bepalen welke licks over welk akkoord werken. Blueslicks gebruiken om muzikale spanningsbogen te creëren. De kracht van herhaling, vraag en antwoord licks, simpele patronen uitbouwen en gebruik maken van target notes.

De fundamenten van improvisatie en solo’s : Deel 3

We beluisteren aandachtig een solo van Little Walter en van Sonny Boy Williamson en zoeken uit hoe zij hun solo’s opbouwen. We gebruiken wat we geleerd hebben om hun solo’s te analyseren. Hoe kunnen we de licks en ideeën van andere spelers gebruiken in onze eigen solo’s.

De fundamenten van improvisatie en solo’s : Deel 4

Nu we de bouwstenen begrijpen van hoe solisten hun solo’s opbouwen gaat iedereen zijn eigen solo/thema uitwerken.

George Reijnders

George speelt sinds 2005 Blues Harmonica en als organisator van de Amsterdam Harmonica Meetup Group komt hij al jaren in aanraking met Harmonica Blues en Bluesharp spelers.

Sinds afgelopen 4 jaar aangesloten bij het Cultuurhuis in Heemskerk als mondharmonica leraar en brengt zowel de beginnende als gevorderde spelers met veel enthousiasme de harmonica skills bij.

Beheers de harmonica Basis technieken - George Reijnders

George Reijnders van Harmonica Workshops Nederland zal dan ook de beginnende en al de wat gevorderde spelers weer voor zijn rekening nemen en heeft ook dit jaar meer dan voldoende harmonica info en oefeningen om met zijn leerlingen te delen.

Sessie 1: Beheers de Harmonica Basis technieken

Het spelen van losse noten en akkoorden en ritmes zijn basistechnieken die je wilt beheersen bij het leren spelen van de mondharmonica.

Eerst leren we een duidelijke enkele noten te spelen met puckering, daarna richten we ons ook op warbles, dubbele noten, tong warbles en tong flutters.

Sessie 2: Twaalf bar Blues-schema en Basic Blues-ritmes

We duiken in het twaalf maten blues akkoorden schema, kijken naar het spelen in verschillende harmonicaposities, oefenen de basis blues ritmes en enkele noten in het blues schema.Deze sessie wordt afgesloten met het spelen van onze eerste Blues Traditional "You gotta move" waarbij we zowel melodielijn en het ritmische gedeelte gaan invullen.

Sessie 3: Bluesnummers oefenen

In de laatste sessie gaan gaan we blues nummers instuderen en spelen. Ik heb de Tabs van twee Blues-traditionals uitgeschreven, Little Walters My Babe met een vereenvoudigde melodielijn en Bye Bye Bird van Sonny Boy Williamson waar we enkele noten, tongblok en basis blues ritmes en akkoorden volop in kunnen oefenen.

Sessie 4: Akoestische begeleiding gitarist Blues nummers

In sessie 4 schuift er een gitarist aan die de ingestudeerde nummers samen met je speelt als voorbereiding op de jamsession on-stage.

Share with friends