Knuffels, kaarsjes  en stille tocht. Over rituelen rondom verlies en dood

Actions Panel

Knuffels, kaarsjes en stille tocht. Over rituelen rondom verlies en dood

Van knuffels, kaarsjes tot stille tocht Over de ongeëvenaarde kracht van rituelen rondom verlies en dood

When and where

Date and time

Location

Bibliotheek LocHal Burgemeester Brokxlaan 1000 5041 SG Tilburg Netherlands

Map and directions

How to get there

About this event

  • 2 hours
  • Mobile eTicket

Van knuffels, kaarsjes tot stille tocht

Over de ongeëvenaarde kracht van rituelen rondom verlies en dood

Wij Nederlanders staan te boek als een nuchter, zakelijk volkje. Tot zich ergens een aangrijpend drama voltrekt. Dan worden er stille tochten georganiseerd en spontane monumenten gebouwd met knuffels, kaarsjes en een bloemenzee.

Blijkbaar hebben we op bijzondere momenten iets extra’s nodig om vorm te geven aan onze gevoelens en gedachten. Dan is er meer nodig dan een zakelijke beschouwing. Dan worden er symbolen gebruikt en bijzondere gebaren bedacht. En gedragen we ons heel anders dan op alledaagse momenten. Waarom doen we dat? En wat zegt dat over ons?

Symbolen en rituelen prikkelen en activeren een speciaal onderdeel van ons brein: het ‘symbolisch bewustzijn’. Op de thema-avond ‘Van knuffels, kaarsjes tot stille tocht’ willen we kijken of we nieuw licht kunnen werpen op deze bijzondere en verrassende verschijnselen in de Nederlandse cultuur. Misschien kan de moderne Nederlandse cultuur in dit opzicht nog wat opsteken van de aloude kerkelijk traditie.

Presentatie en dialoog:

In een interactieve presentatie zal cultuurtheoloog Frank Bosman ons op een nieuwe manier laten kennismaken met de rituelen van onze moderne tijd. Volgens Bosman is er helemaal geen sprake van secularisatie. Mensen zijn en blijven ongeneeslijk religieus. Elk mens is op zoek naar zingeving en spiritualiteit, naar antwoorden op levensvragen. Het zoeken naar die antwoorden gebeurt in toenemende mate buiten de muren van de gevestigde kerken. Vindplaatsen van het religieuze zijn nu veel meer de diverse uitingen van onze cultuur: films, games, reclames, soapseries, literatuur en popmuziek. Over deze moderne vindplaatsen van God gaat de inleiding van cultuurtheoloog Frank Bosman. Aan de hand van fragmenten uit al die genoemde uitingen laat hij zien dat God zich schuil houdt in hedendaagse rituelen en symbolen.

Na de pauze is er gelegenheid tot vragen stellen en discussie, ook over de vraag of we nieuwe rituelen nodig hebben om om te gaan met verlies en rouw.

De avond wordt in de LocHal in Tilburg georganiseerd door de Raad van Kerken Tilburg en is onderdeel van het programma Deze en gene zijde, dood en rouwcultuur in Tilburg van het TijdLab.

Wanneer: donderdag 15 december 2022

Tijd: van 19.30 tot 21.30 uur. Inloop vanaf 19.15 uur

Toegang is gratis.