Paneltalk: Oost best, thuis west
Just Added

Paneltalk: Oost best, thuis west

#1 Chinese Diaspora in Nederland en daarbuiten

By Bibliotheek Den Haag

Date and time

Location

Centrale Bibliotheek

Spui 68 2511 BT Den Haag Netherlands

About this event

  • Event lasts 2 hours

Deze driedelige panelreeks creëert ruimte voor onderbelichte perspectieven van vooral mensen met wortels in de Oost- en Zuidoost-Aziatische diaspora in Nederland. Vanuit verschillende invalshoeken gaan we in gesprek over onze ervaringen, identiteiten en ons welzijn, met aandacht voor wat ons raakt en verbindt.

We brengen mensen uit uiteenlopende gemeenschappen en generaties samen, en maken ruimte voor verhalen die vaak buiten beeld blijven. Door deze gesprekken willen we bruggen bouwen. Samen zoeken we naar herkenning, nuance en solidariteit.

Paneltalk #1

Veel Chinese gemeenschappen in Nederland bestaan naast elkaar, maar gaan zelden met elkaar in gesprek. We zoomen in op de rijkdom en diversiteit binnen de Chinese diaspora. Wereldwijd verspreid, met wortels in uiteenlopende landen en regio’s, zoals Suriname, Indonesië, Hongkong en het vasteland van China en met gedeelde én unieke ervaringen in Nederland. In dit panel zoeken we de verbinding tussen de verschillende verhalen en achtergronden binnen de Chinese diaspora.

Moderator – Bernice Tjien A Fat (1970)

Bernice is moderator van dit gesprek en een verhalenverteller pur sang. Geboren in Utrecht en deels opgegroeid in Paramaribo, draagt ze haar Surinaams-Chinese afkomst met trots. Ze is medeoprichter van storytellingbedrijf Stadsavonturen en is docent Nederlands aan een Haags gymnasium. Daarnaast is ze actief binnen het project Snesi, dat zich inzet voor het onderzoek naar en behoud van Surinaams-Chinees immaterieel erfgoed. Met haar achtergrond in literatuurwetenschap, theater en educatie weet ze als geen ander hoe belangrijk het is om stemmen hoorbaar te maken die vaak onzichtbaar blijven. Haar passie? Haar Chinese roots verkennen en verbinden met het heden en de toekomst.

Programmamaker en oprichter Asian Raisins – Rui Jun Luong (1996)

Rui Jun Luong is programmamaker, multidisciplinair kunstenaar en oprichter vanstichting Asian Raisins, een platform dat zich inzet tegen anti-Aziatisch racisme in Nederland. Met haar werk richt ze zich op het zichtbaar maken vangemarginaliseerde perspectieven en het creëren van ruimte voor onderbelichte verhalen. Ze maakt maatschappelijke thema’s toegankelijk, waaronder het prijswinnende educatieve spel Guess Who: Asian Edition, dat bekroond werd met een Dutch Creativity Award. Door activisme en artistieke expressie te combineren, weet ze urgente thema’s als identiteit, representatie en racisme op krachtige wijze te vertalen naar dialoog, bewustwording en verbinding.

Panellid – Boudie Rijkschroeff

Boudie studeerde sociologie aan de Erasmus Universiteit en promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op het onderwerp etnisch ondernemerschap. Als schrijver en documentairemaker heeft hij zich jarenlang verdiept in de Chinese gemeenschap in Nederland. Hij publiceerde meerdere boeken, waaronder over Chinese horeca en de geschiedenis van Peranakan-Chinezen. In zijn documentaires richt hij zich vooral op de aanpassing van migranten aan hun nieuwe omgeving.

Panellid - Ashley Chin

Het vertrekken vanuit en het (blijven) leren van geleefde ervaringen en dekoloniale, intersectionele perspectieven staan bij Ashley Chin (zij/haar) altijd voorop. Ashley gelooft namelijk dat systeemverandering alleen mogelijk is door het leiderschap te volgen van mensen die de noodzaak van systeemverandering leven. Deze missie vormt een rode draad in haar leven, zowel op privé als op professioneel vlak. Eerder bracht ze dit tot uiting in haar werk voor de Tweede Kamerfractie van BIJ1, en nu werkt ze als adviseur voor de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.

Muziek artiest – GYA

GYA begon al op jonge leeftijd met het maken van muziek. Voor haar is muziek een manier om gevoelens te uiten én maatschappelijke thema’s aan te kaarten. Door middel van muziek bracht ze anti-Aziatisch racisme op een laagdrempelige manier onder de aandacht. Met haar nummers “Chinees” en “Hanky Panky” kreeg GYA bekendheid. Deze muzikale statements brachten niet alleen erkenning, maar leidden ook tot een moeilijke periode vol racistische reacties. Toch deed ze dit met toewijding en overtuiging, gedreven door de wens om de jeugd te inspireren en bewustzijn te creëren. Inmiddels ontwikkelt ze een nieuw geluid in de Nederlandse popscene.

Organized by

FreeAug 29 · 6:45 PM GMT+2