Gratis

BWV 3 "Ach Gott, wie manches Herzeleid"

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Petruskerk

Schependomlaan 85

6543 XV Nijmegen

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
In januari vervolgen we onze cantateserie met BWV 3 "Ach Gott, wie manches Herzeleid"

Over dit evenement

Om de cantate te kunnen bezoeken dient elke aanwezige te beschikken over een een geldig coronatoegangsbewijs. Reserveren is bovendien noodzakelijk. Er is begeleiding bij binnenkomen en verlaten van de kerk, en alle bezoekers krijgen een vaste zitplaats toegewezen.

Er zijn meerdere manieren waarop u een coronatoegangsbewijs kan krijgen. Zie daarvoor de informatie op de website https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/coronatoegangsbewijs.

Bij de ingang dient u uw geldige QR code en identificatie te tonen m.b.v. app CoronaCheck op uw smartphone of uitgeprint op papier.

Zie voor het antwoord op allerhande vragen over de coronacheck: coronacheck.nl/nl/faq

Over BWV 3

Tekst overgenomen van de website van Eduard van Hengel: https://www.eduardvanhengel.nl/werken/BWV_3

Voor 14 januari 1725, de tweede zondag na Epifanie (Driekoningen), schreef Bach, als onderdeel van zijn in juni 1724 begonnen jaargang koraalcantates, de cantate Ach Gott, wie manches Herzeleid, gebaseerd op het gelijknamige kerklied van Martin Moller uit 1583. Mollers lied van achttien coupletten is zelf weer een bewerking van de voorreformatorische latijnse hymne, Jesu dulcis memoria. Het lied werd in Bachs tijd gezongen op één van de twee melodieën die gebruikt werden voor O Jesu Christ, meins Lebens Licht. Twee jaar later schreef Bach cantate BWV 58, die dezelfde naam kreeg omdat aan het openingskoor hetzelfde koraalvers ten grondslag lag, maar geen koraalcantate is omdat de rest van de tekst niet op het koraal is gebaseerd. Bachs tekstdichter, wellicht de emeritus conrector van de Thomasschule Andreas Stübel, die enkele weken later zou overlijden, handhaafde zoals gebruikelijk de oorspronkelijke koraaltekst voor het openingskoor en het slotkoraal, en parafraseerde de tussenliggende coupletten tot teksten voor twee recitatief/aria-paren. Alleen in deel (2) combineert hij zijn vrije dichtwerk met de ongewijzigde tekst van het tweede couplet.

Noch Mollers koraal, dat niet behoort tot de voorgeschreven gezangen van de tweede zondag na Epifanie, noch de cantatetekst lijkt enig verband te houden met de evangelielezing voor deze zondag, het verhaal (Johannes 2: 1-11) van de 'bruiloft te Kana' waarop Jezus verschijnt wanneer de wijn al op is, waarna hij terstond water in wijn verandert: zijn eerste wonder. Voor alle drie cantates die Bach voor deze zondag schreef, geldt dat ze beginnen bij de moeizame weg die de gelovige op deze aarde heeft te gaan en eindigen met vreugde over de troost en steun die Christus hun daarbij verleent: Meine Seufzer, meine Tränen (BWV 13), Mein Gott, wie lang, ach lange (BWV 155) en Ach Gott, wie manches Herzeleid I (BWV 3). Wellicht was in Bachs tijd een gangbare duiding van het wonderverhaal: wijntekort = crisis in het mensenleven, het wonder = Jezus als steun en toeverlaat.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Petruskerk

Schependomlaan 85

6543 XV Nijmegen

Netherlands

Kaart bekijken

{ _('Organizer Image')}

Organisator Bach Cantates Nijmegen

Organisator van BWV 3 "Ach Gott, wie manches Herzeleid"

Stichting Bach Cantates Nijmegen voert elke tweede zondag van de maand een cantate van Bach uit in de sfeervolle Petruskerk in de wijk Hees van Nijmegen (Schependomlaan 85).

De cantates zijn inmiddels een vaste traditie geworden, en telkens weer zit de kerk vol met enthousiaste luisteraars die zich laten inspireren door de prachtige en ontroerende muziek van Johann Sebastian Bach.

Aan het begin studeren we het slotkoraal vierstemmig in met alle aanwezigen, zodat iedereen actief bij de uitvoering betrokken kan zijn.

 

Voorzieningen voor blinden of slechtzienden
U bent van harte welkom op de eerste rij! Samen met de Oogvereniging Gelderland kan uw bezoek georganiseerd worden. Neem hiervoor contact op met Jeroen van Dijk, tel. 06-53134822 of via e-mail: jjpvandijk@icloud.com.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen