Gratis

Cantate BWV 139 'Wohl dem, der sich auf seinen Gott'

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Petruskerk

Schependomlaan 85

6543 XV Nijmegen

Netherlands

Kaart bekijken

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Voor precies 12 november schreef Bach deze cantate, in 1724. Het is zijn jaar van de "koraal-cantates", dus met een openingsdeel waarin de melodie van een destijds geliefd lied duidelijk door de sopranen wordt neergezet, te midden van allerlei omspelingen door het orkest en de andere zangstemmen, en in het slotkoraal het laatste couplet van dat lied tot klinken wordt gebracht. Daartussenin horen we de overige coupletten terug in de aria's en recitatieven.

Gelukkig is de mens die zich met kinderlijk vertrouwen op God verlaten kan. Zo klinkt het in het openingsdeel. Die liefdevolle toewijding vormt het kern-thema dat in elk deel van de cantate terugkeert. God is mijn vriend, zingt vervolgens de tenor, wat deert me nog? De oorspronkelijke partituur van deze cantate is verloren gegaan, en dat geldt ook voor een van de twee solo-partijen in deze tenor-aria. Toch is het evident dat hier niet één maar twee violen een solo hadden te spelen; daarom maken we gebruik van een zo goed mogelijk gereconstrueerde tweede viool-partij. Samen vormen ze een kwartet van vier onafhankelijke stemmen: zanger, twee violen, en continuo met heel eigen lijnen.

Na een kort recitatief van de alt zingt dan de bas zijn uitzonderlijk expressieve aria, met oboe d'amore en viool solo, opnieuw een kwartet van zanger, twee solo-instrumenten, en continuo. Heel verschillende gevoelens worden in deze aria tot uitdrukking gebracht, met elk een eigen thematiek en tempo: het begint heftig met ons ongeluk dat van alle kanten toeslaat; maar dan is er plotseling (hoog tempo!) een helpende hand die ons opvangt in alle ellende; gevolgd door de herkenning daarin van God als onze vriend. Die drie motieven wisselen elkaar voortdurend af.

Dankbaar zingt dan de sopraan dat God ons zo, tegen alles in, onze rust laat vinden. En dat bevestigen we met ons gezamenlijke slotkoraal: Gelukkig de mens die God als vriend mag hebben!

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Petruskerk

Schependomlaan 85

6543 XV Nijmegen

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen