Gratis
Community Energiearmoede

Community Energiearmoede

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Locatie

Locatie

Online evenement

Beschrijving van het evenement
Community Energiearmoede

Over dit evenement

Afbeelding van Community Energiearmoede

Community Energiearmoede

Doelgroep: Nederlandse organisaties (gemeenten, provincies, bewonersinitiatieven, energiecoöperaties, lokale hulporganisaties, welzijnsinstellingen, adviesbureau’s en marktpartijen) die werken aan het vraagstuk energiearmoede en mensen die in energiearmoede leven of hebben geleefd.

Grote belangstelling voor energiearmoede

Sinds vorig voorjaar maakt het Servicepunt Duurzame Energie (SPDE) werk van het vraagstuk energiearmoede. Samen met de MRA en TNO vormen wij het ‘kernteam’ van deze werkgroep. We proberen zo goed mogelijk in te spelen op vragen van - met name - gemeenten, maar ook van woningcorporaties, energiecoöperaties of welzijnsinstellingen. Rond die vragen organiseren we al (online) kennissessies, vragenuurtjes en sinds begin dit jaar een leerkring. Daaruit blijkt een grote belangstelling voor dit onderwerp!

Extra ondersteuning

Vanuit de provincie Noord-Holland wordt het urgente en zeer actuele karakter van energiearmoede erkend en is er extra financiering beschikbaar gesteld om gemeenten nog actiever te ondersteunen. Hierbij zijn verschillende ‘werkpakketten’ ontwikkeld:

1. Opzetten/faciliteren actieve community

2. Monitoring inzet BZK-gelden

3. Extra hands-on ondersteuning

4. Extra edities leerkring

5. Opstellen langere termijnvisie: beleid energiearmoede binnen (MRA) programma

Opzetten/faciliteren actieve community Energiearmoede

Van zowel de deelnemers aan de webinars als uit de leerkring horen we dat er behoefte is aan het opzetten van een actieve community. Een digitale omgeving waarin leden elkaar gemakkelijk kunnen vinden en benaderen, kennis en praktijkervaringen kunnen worden gedeeld, vragen gesteld en beantwoord kunnen worden op een prikbord, een bibliotheek te vinden is met allerlei nuttige informatie (documenten, filmpjes, interviews en vlogs) en vragen gesteld kunnen worden aan mensen die leven in energiearmoede (of hebben geleefd).

Uitgangspunten community

Hierboven schetsten we al een beeld hoe de community eruit kan komen te zien. Graag bouwen we zo’n community samen met jou op. Wat ons betreft werken we daarbij vanuit de volgende uitgangspunten:

Integraal

Energiearmoede is bij uitstek een vraagstuk dat om inzet vanuit meerdere beleidsdossiers vraagt. Lid worden doe je als gemeente dan in principe ook met collega’s vanuit meerdere domeinen: ruimtelijk (duurzaamheid, wonen) en sociaal (armoedebestrijding, werk en inkomen).

We doen het samen

Er kan pas een levendige community ontstaan als deze samen met de leden wordt opgezet en onderhouden. De inbreng van leden kan op verschillende manieren: wat past bij jou?

o Meedenken/meehelpen met het ontwikkelen van inhoudelijke ‘producten’, zoals Q&A’s of factsheets

o Lid worden van het redactieteam

o Inbrengen van nieuwtjes

o Helpen met voorbereiden/presenteren van sessie(s)

o Aangeven waar je mee zit

o …

Ontmoeting

Nu de corona restricties – voor nu – zijn opgeheven, hopen we regelmatig momenten te creëren waarop we elkaar kunnen ontmoeten (kennis- en werksessies, excursies, etc.). Deze werksessies kunnen kleiner (bijv. intervisie: gemeenten bespreken elkaars vraagstukken) of groter en eenmalig of frequenter van opzet zijn.

Belangstelling? Word lid!

Wil je lid worden van de community Energiearmoede? Geef je dan op via de groene registratieknop. Als je je hebt aangemeld, nemen we snel contact met je op om wat meer gegevens te noteren, na te gaan welke collega’s vanuit andere domeinen kunnen worden benaderd en te horen welke actieve invulling je wilt inbrengen.

Ken je mensen in je netwerk (collega's vanuit andere domeinen: ruimtelijk (duurzaamheid, wonen) en sociaal (armoedebestrijding, werk en inkomen), buurgemeenten, etc.) voor wie deze community ook interessant is? Fijn als je deze uitnodiging door wilt sturen!

Locatie

Online evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen