€ 210

Crash Course: Latijns-amerikaanse filosofie met Renate Schepen

Venster Acties en details

€ 210

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

The School Of Life Amsterdam

54 Frederiksplein

1017 XN Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Restitutiebeleid

Restituties tot 30 dagen voor evenement

Beschrijving van het evenement
Leer over hoe er unieke filosofische ideeën zijn ontstaan die inspelen op de geschiedenis van het continent.

Over dit evenement

Crash Course: Afrikaanse filosofie

Over het ontstaan en de ontwikkeling van de Latijns-Amerikaanse filosofie is in ons land weinig bekend. In het filosofieonderwijs staat nog altijd de westerse filosofie centraal waarbij steeds het oude Griekse denken als uitgangspunt wordt genomen. Maar als het gaat over de grote vraagstukken van deze tijd valt vanuit een ander perspectief op het leven veel van de huidige Latijns-Amerikaanse en precolumbiaanse denkers te leren. Zowel voor ons persoonlijke leven als ons samen leven met anderen.

Leer over de Azteken, Inca’s en Maya’s, kom erachter hoe de Latijns-Amerikaanse filosofie door kolonisatie, de katholieke kerk en Westerse filosofie is beïnvloed en hoe er unieke filosofische ideeën zijn ontstaan die inspelen op de geschiedenis van het continent.

Kijk vanuit een ander perspectief naar kolonisatie, bevrijding, ethiek, esthetiek, ecologie en het leven. En maak kennis met een reeks grote filosofen waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt: Guaman Poma de Ayala, Salazar Bondy, José Martí, Walter Mignolo, Maria Zambrano, Enrique Dussel, Alberto Acosta, en meer.


		Afbeelding van Crash Course: Latijns-amerikaanse filosofie met Renate Schepen

Het programma

College I: Bevrijdingsdenken

Vanaf de overtocht van Columbus is de bevolking van Zuid-Amerika meer dan vier eeuwen lang de eigen identiteit ontnomen. Taal, religie en wet werden door Spanjaarden en Portugezen opgelegd. Afrikanen werden slaaf gemaakt en naar de landerijen overzee getransporteerd. In de negentiende eeuw wordt de slavernij afgeschaft en vrijheidsstrijders zoals Simón Bolivár en José Martí zetten zich in voor een nieuw gevoel van eigenwaarde en onafhankelijkheid. We onderzoeken wat eraan voorafging door te kijken naar culturen van Azteken, Inca’s en Maya’s en bekijken hoe denken werd gedekoloniseerd door deze vrijheidsstrijders.

College II. Sociaal denken

In dit college gaan we na hoe oude levensinzichten doorwerken in huidige opvattingen over participatieve democratie. De Azteken en Inca’s kenden interessante bestuursvormen en hoogontwikkelde steden, waarin opvattingen over zon, water en Moeder Aarde een centrale plek hadden. Veel daarvan is terug te vinden in het manuscript van Guamán Poma de Ayala dat begin twintigste eeuw in Kopenhagen werd teruggevonden.

College III. Ethisch denken

De Latijns-Amerikaans filosofie is jong. Een eigen denkrichting krijgt vorm vanaf het moment waarop Salazar Bondy zich in 1968 afvraagt of er een eigen Latijns-Amerikaanse filosofie bestaat. De bevrijdingsfilosofie ontwikkelt zich als nieuwe denkrichting. Daarin staat een opvatting over ethiek centraal waarin het primair gaat over de in stand houding van leven en het realiseren van bestaanszekerheid. We zullen dat volgen aan de hand van Enrique Dussel, de belangrijkste exponent daarvan.

College IV. Esthetisch denken

Aan wat het grootste wonder van het leven is, gaan we dagelijks voorbij: het verschijnen van de zon aan de horizon in het Oosten en het ondergaan in het Westen, vaak in een gloed van kleuren. In de Amazone is er de canario da mata die elke ochtend bij het krieken van de dag de zon verwelkomt. Zon en water zijn voor ons leven noodzakelijke energiebronnen. Wij lijken voor die imponerende gebeurtenissen het gevoel te zijn verloren. Dat vraagt om een andere sensibilisering. We gaan na hoe belangrijk het is om geraakt te worden. Dat niet alles meteen beredeneerd moet worden. En dat er ook een poëtische reden is, zoals Maria Zambrano het noemt. Het voert ons terug naar de betekenis van de mythe als grondvorm van kennen.

College V. La Vida denken

Bij Enrique Dussel krijgen opvattingen over ethiek, politiek en economie vorm. In die volgorde en niet andersom. Hij staat aan de bron van een nieuwe opvatting van het goede leven – Buen Vivir – waarin de totaliteit van het leven centraal staat. Ook dat voert weer terug naar oude uitgangspunten die hebben geleid tot grondwetswijzigingen in Equador en Bolivia waarin Moeder Aarde rechten kreeg, zoals beschreven door Alberto Acosta.


		Afbeelding van Crash Course: Latijns-amerikaanse filosofie met Renate Schepen

De docent: Renate Schepen

Renate Schepen studeerde wijsbegeerte aan de VU, aan de University of Ghana in en aan de Universidad de La República in Montevideo. Momenteel doet zij promotie-onderzoek op het gebied van interculturele filosofie aan de Universiteit van Humanistiek in Utrecht en de University of Vienna. Zij is co-auteur van Filosofie van het Verstaan (2014, Garant uitgevers) en Doordenken Doorwerken, intercultureel en ecosociaal denken en doen (2016, Garant). In haar werk als filosoof heeft zij in het bijzonder aandacht voor stemmen van buiten het dominante discours.

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands

Soort: Collegereeks van vijf bijeenkomsten

Locatie: Frederiksplein 54, Amsterdam

Let op: een verandering van het landelijke risiconiveau van corona kan invloed hebben op de vorm en/of het tijdstip van onze programma’s.

Data:

  • Data: donderdag 26 augustus, 2, 9, 16 en 23 september
  • Tijd: 14:30 – 17:00
Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

The School Of Life Amsterdam

54 Frederiksplein

1017 XN Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Restituties tot 30 dagen voor evenement

{ _('Organizer Image')}

Organisator The School of Life Amsterdam

Organisator van Crash Course: Latijns-amerikaanse filosofie met Renate Schepen

The School of Life is een internationale organisatie die mensen helpt om meer voldoening uit het leven te halen – zowel persoonlijk als professioneel – met behulp van inzichten uit de filosofie, psychologie en kunsten.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen