€ 225
Crash Course: Literatuur met Maarten Meester

Crash Course: Literatuur met Maarten Meester

Venster Acties en details

€ 225

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

The School Of Life Amsterdam

54 Frederiksplein

1017 XN Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Restitutiebeleid

Restituties tot 30 dagen voor evenement

Beschrijving van het evenement
In deze crash course nemen we enkele van de grootste meesterwerken uit de literatuurgeschiedenis onder de loep.

Over dit evenement

Crash Course: Literatuur

In deze crash course nemen we enkele van de grootste meesterwerken uit de literatuurgeschiedenis onder de loep. Niet met het doel stijlmiddelen beter te begrijpen of historische feiten te leren, maar om te ontdekken wat deze boeken ons vertellen over het leven. Via Jane Austen, Franz Kafka, Lev Tolstoj, Marcel Proust en nog 14 andere iconische schrijvers, gaan we van Miguel de Cervantes tot Zadie Smith. Je komt erachter waarom je ze zou moeten lezen: het verrijkt je leven. Echt waar.

Het programma

College 1 - Wat is literatuur?

Wat is de waarde van verhalen in ons leven? En wat is het verschil tussen literatuur en andersoortige verhalen. Tijdens het eerste college kijken we naar Don Quichot van Miguel de Cervantes, de eerste moderne roman van Europa en naar het werk van Gustave Flaubert.

College 2 - Liefde

Een van de belangrijkste thema's in het leven, en al helemaal in de literatuur: liefde. Wat is liefde? Wat zijn verschillende manieren om ernaar te kijken? Deze vragen behandelen we aan de hand van het werk van Jane Austen, Emily Brontë en Marcel Proust.

College 3 - Menselijke en Goddelijke existentie

Wat is de plek van de mens in de wereld? Hebben we een God nodig? Hebben we ons lot in eigen handen? We bekijken dit thema met behulp van de werken Leo Tolstoj en Fjodor Dostojevski. Ook de filosofen Nietzsche, Schopenhauer en Kierkegaard komen om de hoek kijken.

College 4 - Vervreemding

Hoe leid je een leven in overeenstemming met wie je bent? En zorg je dat je niet in kakkerlak verandert, zoals de hoofdpersoon uit De Gedaanteverwisseling van Franz Kafka? Naast het werk van Kafka, kijken we naar To the Lighthouse van Virginia Woolf. Marx en Foucault ondersteunen ons in de analyse van deze werken en thema's.

College 5 - Sterfelijkheid

En dan gaan we dood. Wat doet angst voor de dood met je? Hoe wijst het ons op wat er toe doet in het leven? En wat blijft er na de dood over van onze daden? Deze vragen gaan we te lijf met behulp van het werk van W. F. Hermans, Philip Roth en Zadie Smith.

Afbeelding van Crash Course: Literatuur met Maarten Meester

De docent: Frank Meester

Frank Meester is filosoof, literatuurwetenschapper en publicist. Hij schreef zeven boeken, waaronder de filosofische bestseller Meesters in de filosofie (2005) samen met zijn broer Maarten als de Gebroeders Meester. Met Marli Huijer scheef hij Goudmijn van het denken (2012) en met Stine Jensen De opvoeders (2017). Verder schrijft hij met regelmaat voor de Volkskrant, Trouw en Filosofie Magazine.

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands

Soort: Collegereeks van vijf bijeenkomsten

Locatie: Frederiksplein 54, Amsterdam

Let op: een verandering van het landelijke risiconiveau van corona kan invloed hebben op de vorm en/of het tijdstip van onze programma’s.

Data:

  • Data: 24 november, 1, 8, 15 en 22 december 2021
  • Tijd: 19:00 - 21:30 uur
Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

The School Of Life Amsterdam

54 Frederiksplein

1017 XN Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Restituties tot 30 dagen voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen