Energiecafé: Verduurzaming Erfgoed en Monumenten

Energiecafé: Verduurzaming Erfgoed en Monumenten

Dit energiecafé wordt georganiseerd door het Servicepunt Duurzame Energie en het Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland.

Door Servicepunt Duurzame Energie

Datum en tijd

din, 6 okt. 2020 04:00 - 06:00 PDT

Locatie

Online

Over dit evenement

Op dinsdag 6 oktober (13:00 - 15:00) organiseren we vanuit het Servicepunt de derde editie van het Energiecafé. Dit doen we deze keer samen met het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland.

Tijdens deze middag komen verschillende experts aan het woord. Dorine Hoogstraten en Marieke Leeverink delen de ervaringen van het gebruik van de Toolbox Duurzaamheid en Ruimtelijke Kwaliteit. We maken de sessie interactief door tussendoor ruimte te nemen voor vragen. Vervolgens laten we ons inspireren door Suze Gehem, die ons meeneemt in de werking van de Groene Menukaart. Ook wordt de prijswinnaar van de verduurzamingsopgave van het Steunpunt Monumenten & Archeologie uitgelicht. Tot slot geven we deelnemers de kans geven om met elkaar in gesprek te gaan in de break-out sessies.

De inloop is vanaf 12:45 zodat we echt om 13:00 kunnen starten. Vanwege de huidige situatie met COVID-19 vindt ook deze editie weer digitaal plaats.

Laat je inspireren, en deel je vragen en ervaringen in een informele sfeer!

WAT KUN JE VERWACHTEN? 

MOOI Noord-Holland & Gemeente Waterland

Wat van waarde is willen we mooi houden. Tegelijkertijd vraagt de energietransitie enige flexibiliteit en soms letterlijk ruimte voor ingrepen aan gebouwen. Dit hoeft elkaar niet te frustreren, maar kan elkaar juist versterken. Het gemeentelijk beleid speelt daarbij een belangrijke rol. Uw gemeente staat daarin niet alleen.

Meerdere gemeenten zijn al bezig om hun duurzaamheidsambities te vertalen in het omgevingsbeleid waarbij duurzaamheid, erfgoed en ruimtelijke kwaliteit als beleidsdoelen in samenhang benaderd worden. Want duurzaamheid mét kwaliteit is mogelijk als je uitnodigend beleid ontwikkelt, de initiatiefnemer centraal zet en maatwerkoplossingen kan bieden. De toolbox Duurzaamheid en Ruimtelijke Kwaliteit laat met goede voorbeelden zien hoe je dat kunt aanpakken.

Dorine van Hoofstraten van MOOI Noord-Holland neemt deze middag het voortouw en deelt samen met Marieke Leeverink van de gemeente Waterland ervaringen van de toolbox Duurzaamheid en Ruimtelijke Kwaliteit.

De Groene Grachten

Suze Gehem maakt met de Groene Menukaart duurzame maatregelen inzichtelijk die passen bij de situatie van het pand. Zo geeft de Menukaart de vervolgstappen weer om het pand bijvoorbeeld comfortabeler en energiezuiniger te maken. Doe inspiratie op en kijk wat andere gemeenten is aangeraden om de vervolgstap te nemen. De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten.

Prijswinnaar verduurzamingsopgave Steunpunt

Monumenten hebben vaak een hoge energierekening, maar anno 2020 is daar van alles aan te doen, mits de juiste expertise wordt ingeschakeld. Voor het programmaonderdeel ‘Gebouwd Erfgoed’ heeft het Steunpunt daarom gezocht naar objecten en locaties met cultuurhistorische waarden waar een verduurzamingsopgave speelt. Projecten die te maken hebben met monumenten en cultuurhistorie én duurzaamheid zijn in aanmerking gekomen voor de prijsvraag. Uiteraard gaat dit over het isoleren van monumenten of over andere manieren om het energieverbruik in monumenten te beperken, maar ook over energieopwekking of bijvoorbeeld circulair bouwen. De verduurzamingsopgave van de prijswinnaar wordt hier gepresenteerd.

Break-out sessies:

Het is waardevol gebleken om in klein gezelschap uiteen te gaan in break-out sessies. Daarom laten we in dit tweede onderdeel van de middag jullie in gesprek gaan met elkaar om ervaringen te delen. Vooraf is het dus een verassing met wie je in gesprek gaat!

PROGRAMMA

12:45 Inloop

13:00 Welkom door Ingrid Giebels

13:10 Toolbox Duurzaamheid & Ruimtelijke kwaliteit door Dorine Hoogstraten en Marieke Leeverink

13:45 Intermezzo: Groene Menukaart door Suze Gehem en

14:00 Bekendmaking prijswinnaar verduurzamingsopgave Steunpunt Monumenten & Archeologie

14:15 Pauze

14:20 Break-out sessies

14:50 Afsluiting laatste Energiecafé dit jaar

15:00 Einde

HOE WERKT DEELNEMEN AAN ZOOM?

- Als je de software van Zoom nog niet op je laptop/pc hebt, ga dan naar de website https://zoom.us/test. Klik vervolgens op 'Join'. Vervolgens klik je op 'Download & run Zoom.' Wil je op je tablet of smartphone meedoen? Download dan de gratis 'Zoom Cloud Meetings' app.

- Via deze link kom je in de sessie voor het Energiecafé in Zoom. Je hebt geen account bij Zoom nodig. 

- Het wachtwoord is 'Energie' en het meeting-id is 836-6492-6966. 

- Kun je de app op je computer of telefoon niet gebruiken? Er is ook een mogelijkheid om Zoom via je webbrowser te gebruiken. Bekijk hier hoe je dit kunt doen. Klik op 'annuleren' en vervolgens op 'join from your browser'. 

- Heb je oortjes, een headset of een koptelefoon? Gebruik deze dan voor de sessie. Dit voorkomt echo's en verbetert de audio kwaliteit. 

SPREKERS

Dorine van Hoogstraten - MOOI Noord-Holland

Marieke Leeverink - Gemeente Waterland

Suze Gehem – De Groene Grachten

Ken je (erfgoed)collega's voor wie deze sessie interessant is? Stuur deze gerust door. Kun je niet bij de sessie aanwezig zijn? We zullen de sessie opnemen en via onze website beschikbaar stellen. Aanmelden via eventbrite is puur voor uw registratie. Er zijn geen tickets nodig voor dit evenement. U hoeft na uw registratie verder geen ticket of registratieformulier te laten zien of mee te nemen.

Georganiseerd door

Verkoop beëindigd