Filosofische retraite: met Lammert Kamphuis

Venster Acties

Filosofische retraite: met Lammert Kamphuis

Ga mee naar een oogverblindend landgoed om in rust na te denken over je leven.

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Hoorneboeg Buitenplaats De Hoorneboeg Hoorneboeg 5 1213 RE Hilversum Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Beleid voor refunds

Restituties tot 30 dagen voor evenement

Over dit evenement

  • 4 uren 30 minuten
  • eTicket voor mobiel

Vijf dagen breng je door op een oogverblindend landgoed om in rust na te denken over je leven. Grote filosofen uit het verleden, de natuur en docent Lammert Kamphuis begeleiden je zoektocht naar zelfkennis en –ontwikkeling. Geen wierook, mantra’s of gebeden, wel heldere ideeën en een ervaring die je nooit meer vergeet.

Filosofische retraite

Wie ben ik? Wie wil ik worden? Wat vind ik belangrijk? Waar ga ik mijn tijd aan besteden? Iedereen komt wel eens op een punt dat er even wat herijking nodig is (de meest van ons komen hier vrij regelmatig). Het leven raast namelijk maar door en als je uit het raam kijkt zie je dat je compleet ergens anders bent dan je je ooit had voorgesteld. Wil je dit omarmen en in volle vaart vooruit blijven gaan of toch een andere afslag nemen? In deze retraite neem je de tijd om van een afstand naar je situatie te kijken en aan de hand van de grote inzichten uit de filosofie je opties te analyseren. Zo hervind je de vrijheid om de belangrijke keuzes te maken in plaats van ze je te laten overkomen.

Elke ochtend van de retraite begint met een speciaal voor deze week gemaakt programma van filosoof Lammert Kamphuis. Je komt erachter hoe filosofen je anders leren kijken, leest samen teksten en formuleert aan het einde van de ochtend een vraag of opdracht waar je de rest van de dag mee aan de slag gaat.

In de middag ga je de natuur in (zonder dat je bomen hoeft te knuffelen); heb je onalledaagse gesprekken over het dagelijkse leven en ontdek je een nieuwe kant van jezelf en de filosofie door bijvoorbeeld je eigen cider of zeep te maken en eetbare planten uit de omgeving te plukken (alsof ze de dag waren).

In de avond vinden natuurlijk de bijzonderste gesprekken en reflectie plaats, de ene keer onder begeleiding van Lammert Kamphuis, de andere keer rond het kampvuur.

De week wordt geheel verzorgd. Zo hoef je dus niet na te denken over maaltijden of uitstapjes, maar kan je al je denkkracht richten op de belangrijkste (maar wanneer je thuis bent meestal niet de urgentste) vragen van je leven.

Programma

Dag 1: Rousseau, de natuur en kennismaking

Na aankomst ga je in je eentje de bossen rondom De Hoorneboeg in. Je krijgt een tekst mee van de Franse Romantisch filosoof Jean-Jacques Rousseau. Nadat je de stilte van de natuur en de woorden van Rousseau tot je genomen te hebt, komen we bij elkaar terug. Tijdens het ‘diner pensant’ bespreken we onze ervaringen. Ook bevragen we elkaar over het belang van stilte en aandacht en hoe we dat in deze drukke tijden kunnen vinden. Gedurende deze avond maken we verder kennis met elkaar en delen onze verwachtingen over de week die voor ons ligt.

Dag 2: Ricoeur, Marx en achteruit kijken

Op dag 2 maak je kennis met het denken van de Franse filosoof Paul Ricoeur. Volgens hem zijn wij ons levensverhaal. Bewust en onbewust schrijven we continue aan dit verhaal. Voor de lunch gaan we hierover met elkaar in gesprek. Uitgedaagd door Ricoeurs denken verkennen we de rode draad, hoofdpersonen, thema’s, hoogte- en dieptepunten van ons eigen levensverhaal. Vervolgens gaan we uiteen om ons levensverhaal te schrijven. In de middag krijgen we een ambachtelijke workshop. Aangemoedigd door het denken van Karl Marx vragen we ons af hoe verbonden wij ons aan ons werk hebben gevoeld gedurende ons leven. Aan het begin van de avond komen we terug bij elkaar om te delen wat we ontdekt hebben.

Dag 3: Stoïcijnen, Sceptici en Epicuristen en naar binnen gaan

In de oude Griekse filosofische scholen leerde je aan zelfonderzoek doen. Welke gedachtes, emoties of verlangens helpen mij en welke zitten mijn ontwikkeling in de weg? In de ochtend maken we kennis met dit nog steeds springlevende gedachtegoed van de Stoïcijnen, Sceptici en Epicuristen. In de middag werken we in de moestuin en laten we alles wat we gehoord bezinken. ‘s Avonds passen we het denken van deze scholen op ons zelf toe. We geven woorden aan basale gedachtepatronen, emoties en verlangens die ons leven beïnvloeden

Dag 4: Aristoteles, Jean-Paul Sartre, Viktor Frankl en vooruit kijken

Op dag 4 denk je na over de weg die voor je ligt. Wat wil je de komende maanden gaan oppakken? Je maakt kennis met het denken van Aristoteles, Jean-Paul Sartre en Viktor Frankl. Zij hebben alle drie een concrete vraag voor jou. ’s Middags kun je uit verschillende workshops kiezen wat het beste past bij jouw plannen voor de komende tijd.

Dag 5: Afsluiting en voornemens

Op de laatste dag vertellen we aan elkaar wat we deze week geleerd hebben. We delen onze concrete voornemens en geven elkaar adviezen hoe we deze tot gewoontes kunnen maken. Aan het begin van de middag nemen we afscheid van elkaar en deze prachtige plek.

Afbeelding van evenement

De docent: Lammert Kamphuis

Lammert Kamphuis is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Het is zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe filosofie ze kan helpen in het dagelijkse leven. Lammert is een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven, sprak meerdere malen voor volle zalen op Lowlands en is huisfilosoof bij Koffietijd/5 Uur Live op RTL 4. In 2018 kwam zijn boek Filosofie voor een weergaloos leven (De Bezige Bij) uit en werd al snel een bestseller. Nouveau noemde hem “een van de meest inspirerende sprekers van het moment.

Afbeelding van evenement

De locatie: Landgoed De Hoorneboeg

De retraite vindt plaats op het prachtige landgoed De Hoorneboeg, vlakbij Hilversum. Toen we een jaar geleden werden uitgenodigd door Culturele Buitenplaats De Hoorneboeg om over hun plannen over de ontwikkelingen van het landgoed te horen, wisten we direct dat dit de ideale locatie was voor een retraite. Niet alleen is het centraal gelegen en wonderschoon (zie de afbeelding bovenaan deze pagina - de achtergrond is de heide van De Hoorneboeg), ook heeft het de perfecte voorzieningen en de luxe die ervoor zorgen dat alleen al het verblijf een bijzondere ervaring is.

Culturele Buitenplaats De Hoorneboeg is gloednieuw, maar de plek zelf kent al een lange traditie van reflectie. Tot 1792 was De Hoorneboeg een kleine berg te midden van een heidevlakte, veroorzaakt door opstuwend landijs in de IJstijd. De berg heeft vele functies gehad, maar was altijd al een plek waar je de rust kon opzoeken om stil te staan bij de belangrijke vragen van het leven.

Tijdens de retraite verblijf je in Aan de Hei, een voormalige boerderij met 19 slaapkamers, een grote ruimte voor groepssessies, een huiskamer, een grote woonkeuken en een terras. Naast Aan de Hei staat het hele landgoed tot je beschikking, met wandelmogelijkheden in het Goois Natuurreservaat en op de heide. Bekijk hier de locatie.

Afbeelding van evenement

Praktische informatie

Check-in: 17:30

Start programma: Maandag 18:00 uur

Einde programma: Vrijdag 11:30 uur

Eten en drinken: Vegetarische en biologische maaltijden worden verzorgd. Koffie, thee en twee alcoholische consumpties per dag zijn inbegrepen

Deelnemers: Er kunnen maximaal 24 personen mee met de retraite

Bereikbaarheid

Auto: De Hoorneboeg is bereikbaar vanaf de Utrechtseweg (N 417) tussen Hilversum en Hollandse Rading. Volg vanaf hier een aantal honderd meter de Hoorneboeglaan. Via deze smalle weg langs de heide bereik je uiteindelijk De Hoorneboeg.

Openbaar vervoer: Aan het begin van de Hoorneboeglaan is een bushalte van Connexxion. Vanaf hier is het een mooie wandeling van circa 10 minuten tot het landgoed. Vanaf het NS Station Hilversum fiets je in 15 minuten naar De Hoorneboeg, bijvoorbeeld op een OV-fiets die je daar kunt huren.