Hoe maken we woonzorgcentra futureproof vanuit een gedragen visie?

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Huis Perrekes, De Villa, Tuinpaviljoen

Oosterloseweg 92

2440 Geel

Belgium

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
De coronacrisis toont aan dat er een ingrijpende cultuurverandering nodig is in de langdurige zorg.

Over dit evenement

Anja Declercq, professor sociologie en specialist ouderenzorg verbonden aan LUCAS (KU Leuven), geeft haar visie op de grote impact die het virus had op de woonzorgcentra. De gevolgen voor de kwaliteit van leven van de bewoners en het pijnlijke dilemma veiligheid versus menselijkheid illustreren dat we woonzorgcentra in de toekomst anders moeten organiseren.

Verschillende woonzorgcentra werken al actief aan het uitrollen van innovatieve ouderenzorg met een groeiende trend naar kleinschalig wonen. Eén van de pioniers is Huis Perrekes, dat staat voor wonen, zorg en begeleiding op maat van personen met dementie van alle leeftijden. Het team van Huis Perrekes, met directrice Carla Molenberghs, houdt zich samen intensief bezig met zorg en huisvesting voor deze kwetsbare groep. Ze deelt haar kijk op goede zorg en blikt terug op de afgelopen maanden.

We zijn te gast in het Tuinpaviljoen in de tuin van De Villa. De Villa legt een krachtige verbinding tussen zorg, wonen en cultuur, met nadruk op architectuur. Het geheel is zo ontwikkeld dat de materiële omgeving de filosofie van het leven in Huis Perrekes ondersteunt en versterkt. Halewijn Lievens van NU architectuuratelier vertelt over de bijzondere sfeer van het project, dat intiem en geborgen aanvoelt, maar tegelijk open en uitnodigend is.

Het wordt een bijzonder interessante bijeenkomst over de toekomst van woonzorgcentra, waarbij ideeën rond kleinschalig innovatief wonen, mede- en zelfbeheer en zorg van de 21e eeuw centraal staan. De zorg zal zich moeten heruitvinden, ook om meer aansluiting te vinden bij wat mensen in de toekomst verlangen.

Wees welkom en laat u inspireren!

 PROGRAMMA

12u30: Ontvangst met doorlopend broodjeslunch

13u30: Welkom - Anneleen Vandenberk, Kenniscentrum 60plus

13u40: Keynotes presentaties:

  • Carla Molenberghs, Directrice Huis Perrekes: Het Huis als houvast
  • Prof. Dr. Anja Declercq, LUCAS, KU Leuven: De toekomst van woonzorgcentra, lessons learned na COVID-19
  • Halewijn Lievens, NU architectuuratelier: Zorgzame architectuur in intimiteit en openheid

15u15: Nawoord - Anneleen Vandenberk, Kenniscentrum 60plus

15u30: Afsluitend netwerkmoment

Download hier het programma

Deelname is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt tot 50 personen (max. 2 personen per organisatie).

Doelgroep: Exclusief voorbehouden aan directie- en managementleden uit de zorg, faciliteitsbeheerders, (interieur)architecten, aannemersbedrijven, ingenieurs- en adviesbureaus, steden en gemeenten, OCMW’s.  

Parking: U kan parkeren in de omgeving van Huis Perrekes.

Het Tuinpaviljoen bevindt zich in de tuin van De Villa. Inkom door de tuinpoort, te voet bereikbaar via het straatje rechts van De Villa. Gelieve niet aan te bellen bij De Villa.

www.wonenna60.be

Datum en tijd

Locatie

Huis Perrekes, De Villa, Tuinpaviljoen

Oosterloseweg 92

2440 Geel

Belgium

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen