€ 56,68

Karakteropstellingen voor scenarioschrijvers

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

De Ruimte

Weesperzijde 79A

1091 EJ Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Breng je personages tot leven - los van het papier of het scherm van je laptop.

Je kunt ze ontmoeten, bevragen, onderzoeken of observeren. Wat zijn hun motieven, geheimen of verlangens? Wat is hun plek in het verhaal, ten opzichte van andere personages of obstakels? Wat willen zij van jou?
​Een systemische opstelling maakt jouw fantasie zichtbaar, driedimensionaal in de ruimte. Al je zintuigen, je fysiek en je emoties worden betrokken bij dit schrijfonderzoek.

Exclusief voor (scenario)schrijvers

Deze methode is afgeleid van de familie- en organisatieopstellingen, waarbij het gaat om het verbeteren van de verstoorde dynamiek tussen personen. In een karakteropstelling zoeken we juist naar het conflict. Met systemische opstellingen kun je concrete vragen verkennen, die je tegenkomt tijdens een schrijfproces. Waar de focus ligt is afhankelijk van de vraag die de schrijver inbrengt. Het thema, de karakters, de plot maar ook andere elementen kunnen worden opgesteld zoals: je writersblock, de kijker, het achterliggende idee, je creativiteit, je producent, je verlangen naar succes etc. Deze methode biedt je de gelegenheid een andere laag aan te boren in het creatieve proces.


Hoe werkt een opstelling?

Een opstelling start met een vraag van een van de deelnemers. Andere deelnemers worden door de vraagsteller in de ruimte opgesteld en representeren personen of elementen van de vraag. Vanaf dat moment zijn deze representanten intuïtief onderdeel van de wereld die de vraagsteller wil onderzoeken. We kunnen al veel informatie aflezen aan hoe de representanten staan opgesteld in de ruimte, bijvoorbeeld door onderlinge afstand en blikrichting. Vervolgens vraagt de begeleider de representanten om zich uit te spreken over hun waarnemingen en ervaringen. Zo wordt het onderliggende krachtenveld blootgelegd met informatie voor de vraagsteller en zijn verhaal.


Nieuwe inzichten

De opstelling geeft de vraagsteller inzicht in zijn vraag en nieuwe impulsen en ideeën voor zijn werk. Ook voor representanten komt er bruikbaar materiaal naar boven over de psychologie van personages, plots en verhaallijnen, dialogen etc. Een opstelling is voor alle deelnemers een inspirerende, avontuurlijke en dynamische ervaring met een vaak verrassende uitkomst.


KENNISMAKINGSWORKSHOP 17 MEI

Wil je kennismaken met deze manier van werken, dan is deze workshop een mooie kans. We gaan met een groep van tenminste 12 schrijvers aan de slag vanuit eigen werkvragen. We doen twee opstellingen en daaromheen enkele oefeningen.

Kosten: € 45,-
(Leden van de Auteursbond en abonnees van Scriptbank krijgen een korting van € 10 met een promotiecode.)


De workshop wordt begeleid door Hans Jeths.
De organsiatie is in handen van Maarten Almekinders van Scriptbank, in samenwerking met Hans Jeths - Theateropstellingen.


Scriptbank
Theateropstellingen


Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

De Ruimte

Weesperzijde 79A

1091 EJ Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen