€ 199

Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren - 16e en 17e eeuw

Venster Acties en details

€ 199

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Online evenement

Restitutiebeleid

Restitutiebeleid

Geen refunds

Beschrijving van het evenement
Online Collegereeks over kunstmeesters uit de 16e en 17e eeuw.

Over dit evenement

Directeuren van elf belangrijke kunstmusea in Nederland nemen je mee in hun fascinaties voor wereldberoemde kunstenaars en de kunstgeschiedenis van de oude meester uit De Nederlanden.

Wil je al tijden kunstgeschiedenis studeren en komt het er maar niet van? Zou je vaker een museum willen bezoeken, maar lukt het steeds niet? Heb je Netflix inmiddels wel uitgespeeld? Schrijf je dan nu in voor deze collegereeks en krijg elf weken les van de grootste kunstkenners in Nederland!

Voor deze nieuwe online collegereeks verwelkomen wij elf directeuren van de bekendste Nederlandse musea om hun liefde voor oude meesters uit De Nederlanden met ons te delen. Deze reeks is een vervolg op de succesvolle eerste online kunstreeks over moderne en hedendaagse kunst die in de periode van de ‘corona-avondklok’ door een grote groep deelnemers met enthousiasme werd gevolgd. In de hoog gewaardeerde reeks leerden we van beroemde museumdirecteuren dat anders kijken, je leert meer te kunnen zien. Er ontstond een prachtig kunstmozaïek van Turner en Van Gogh tot Kaersenhout en Dijkstra. Een belangrijk inzicht uit die reeks was het besef dat de besproken kunstenaars op de schouders van reuzen staan. En die reuzen - de oude meesters uit de 16e en 17e eeuw - komen aan bod in deze nieuwe reeks.

Je krijgt les van de museumdirecteuren van onder meer het Frans Halsmuseum, Museum Boijmans van Beuningen, het Mauritshuis, Centraal Museum Utrecht en het Bonefantenmuseum. Zij delen hun persoonlijke fascinaties voor een kunstenaar en vertellen over de meesterwerken die zij voortbrachten en de periode waarin de werken tot stand kwamen. De directeuren nemen ons mee langs de schoonheid, de betekenis en de invloed van de oude meesters in hun eigen tijd en op latere kunstenaars.

Na het volgen van deze reeks heb je nog meer waardering voor wat een onvoorstelbaar grote schoonheid en vakmanschap schilders uit de 16e en 17e eeuw hebben voortgebracht en zie je welke enorme invloed ze hebben gehad op latere kunststromingen. We starten bij Jeroen Bosch en gaan in vogelvlucht langs meesters uit vooral De Nederlanden en maken soms uitstapjes naar Italië, Spanje en Frankrijk. Leer meer over de technieken, het leven en de invloed van Rembrandt van Rijn, Frans Hals, Judith Leyster, Peter Paul Rubens, Jan Steen en - bijvoorbeeld - Johannes Vermeer en ontdek de betekenis van hun werken.

Het resultaat is een uniek mozaïek van kunstgeschiedenis uit de 16e en 17e eeuw, samengesteld door de top van de Nederlandse museumwereld.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Vereniging Rembrandt en Centraal Museum Utrecht.

De opzet

De reeks is elf weken te volgen via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone vanuit je eigen huis, bij vrienden of waar je maar wilt. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen over het college en het gesprek dat we aansluitend voeren met onze gasten. De colleges zijn tot twee weken na de laatste aflevering terug te kijken via een speciale link. Alle elf avonden worden live uitgezonden vanuit onze studio in ons eigen schoolgebouw aan het Frederiksplein 54 in Amsterdam.

De opzet van de elfdelige reeks is een combinatie van college en interactief gesprek via de Q&A met een expert en het publiek. We starten met een ononderbroken college van de hoofdgast van 40 minuten, waarna Bart Rutten een vrije interpretatie geeft van de verbanden met andere te behandelen kunstenaars. Aansluitend stelt hij een reeks verdiepende vragen aan de spreker van de avond waarna moderator van de reeks Laurens Knoop de vragen van het online publiek zal inbrengen. Zo ontstaat een levendig interactief gesprek met alle betrokken. Deze aanpak leidde tot groot enthousiasme in de eerste reeks - voor zowel de spreker als de deelnemers.

Deze nieuwe vorm van kunstbeleving, zorgt voor een onvergetelijke ervaring waarin je samen van kunst geniet, en leert over de inhoud en de betekenis ervan.

De sprekers:

We zijn ontzettend blij en trots dat deze experts hun inzichten met ons komen delen:

 • Taco Dibbits – Rijksmuseum Amsterdam
 • Martine Gosselink - Mauritshuis
 • Sjarel Ex - Museum Boijmans Van Beuningen
 • Ann Demeester - Frans Hals Museum
 • Manfred Sellink - Museum voor Schone Kunsten Gent
 • Bart Rutten - Centraal Museum Utrecht
 • Imara Limon - Amsterdam Museum
 • Arnoud Odding - Rijksmuseum Twenthe
 • Stijn Huijts - Het Bonnefanten
 • Peter Schoon - Dordrechts Museum
 • Janelle Moerman – Museum Prinsenhof Delft

Bezoek onze website voor meer informatie!

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Online evenement

Restitutiebeleid

Geen refunds

{ _('Organizer Image')}

Organisator The School of Life Amsterdam

Organisator van Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren - 16e en 17e eeuw

The School of Life is een internationale organisatie die mensen helpt om meer voldoening uit het leven te halen – zowel persoonlijk als professioneel – met behulp van inzichten uit de filosofie, psychologie en kunsten.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen