Online avondsessie voor raadsleden: Snel van het gas af?

Online avondsessie voor raadsleden: Snel van het gas af?

Venster Acties en details

Verkoop beëindigd

Datum en tijd

Locatie

Online evenement

Online avondsessie voor raadsleden: Snel van het gas af? Een introductie in de energietransitie in de gebouwde omgeving.

Over dit evenement

Afbeelding van Online avondsessie voor raadsleden: Snel van het gas af?

Online avondsessie voor raadsleden: Snel van het gas af? Een introductie in de energietransitie in de gebouwde omgeving.

Wanneer: donderdag 12 mei van 19:30 tot 21:30

Tijdens deze 2 uur durende sessie praten we (nieuwe) raadsleden helemaal bij over de uitdagen en kansen voor de energietransitie in de gebouwde omgeving. Maarten van Poelgeest, ons bestuurlijk gezicht en voormalig voorzitter van de landelijke klimaattafel Gebouwde Omgeving, geeft een introductie in het onderwerp. In 4 deelsessies diepen we vervolgens de belangrijke thema’s verder uit:

1. Samen met bewoners

Bewoners betrekken is een belangrijke opgave. Het zorgt als het goed gaat voor motivatie om bijv. de woning te verduurzamen. Maar het biedt ook inzicht in wat - verschillende groepen – bewoners mogelijk weerhoudt. Daarnaast geeft het aanknopingspunten om de manier waarop gemeenten bewoners betrekken te optimaliseren. Zodat het bijv. een gezamenlijke aanpak wordt. In deze deelsessie gaan we in op het verschil tussen participeren en activeren en bieden we inzicht in de belangrijke verschillen tussen koplopers en middenmoters/achterblijvers.

2. Ken je transitievisie warmte

In 2021 heeft elke gemeenteraad in Nederland een “transitievisie warmte” vastgesteld. In dit beleidsdocument staat welke aardgasvrije oplossing in welke wijk het meest kansrijk is, én in welke wijken gestart wordt met de overstap naar aardgasvrij. Wat staat er in jouw transitievisie warmte, hoe hard zijn de plannen eigenlijk, en hoe kan je als raadslid sturen op de uitvoering van de plannen voor aardgasvrij? In deze deelsessie krijg je de antwoorden.

3. Wijkaanpak aardgasvrij

Wijken isoleren en op een nieuwe manier verwarmen, dat kan nog wel eens de grootste verbouwing van Nederland worden. Dat wil je in één keer goed doen, toch? De wijkaanpak staat weer volop in de belangstelling. Waarom? Dit is het niveau waar verbinding met de bewoners gemaakt kan worden, de samenhang met andere opgaven gevonden wordt, schaal kan worden bereikt binnen de identiteit van de wijk en de directe leefomgeving centraal staat. In deze deelsessie nemen we je mee in hoe een wijkaanpak jouw lokale ambities verder kan brengen en wanneer ook niet.

4. Het lokale isolatieprogramma

Begin april presenteerde het Rijk het Nationaal Isolatieprogramma. Tot 2030 komt 4 miljard beschikbaar voor het isoleren van woningen. Gemeenten kunnen geld aanvragen voor een lokale aanpak, gericht op de isolatie van koopwoningen. Hoe pak je dat aan? Hoe staat dit in relatie met de rest van de warmtetransitie? Hoe past de aanpak energiearmoede hierin? En welke invloed heb je op dit thema als raadslid? In deze sessie geven we je antwoord op deze vragen.

Ken je collega's voor wie deze sessie ook interessant is? Stuur deze uitnodiging gerust door.

Graag zien we je dan.