Online collegereeks: Kunstgeschiedenis in vogelvlucht

Venster Acties

Online collegereeks: Kunstgeschiedenis in vogelvlucht

Een 10-delige online cursus kunstgeschiedenis door kunsthistoricus Timea Lelik

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Online

Beleid voor refunds

Geen refunds

Over dit evenement

  • 1 uur 30 minuten
  • eTicket voor mobiel

Al duizenden jaren worden er prachtige, fascinerende, verhelderende en verbluffende kunstwerken gemaakt. En wij hebben het voorrecht dat we veel van de beste werken die ooit gemaakt zijn, gewoon kunnen bewonderen als we willen. Maar waar moeten we beginnen? Wat moeten we begrijpen over de tijd waarin een werk werd gemaakt? Hoe kunnen we de connecties tussen verschillende kunstwerken begrijpen? Hoe leren we de symboliek te lezen? En op welke manier kan dit ons leven verrijken? In deze unieke online collegereeks nemen we je tien weken lang mee in de basis van de kunstgeschiedenis. Daarbij leer je ook wat kunstwerken uit het verleden nu nog voor jouw leven kunnen beteken.

Allereerst leer je beter naar kunst te kijken doordat je er meer van gaat begrijpen. Je leert verschillende stromingen te herkennen. Je gaat begrijpen hoe deze met elkaar samenhangen. En je hoort prachtige verhalen over hoe belangrijke kunstwerken tot stand zijn gekomen, van de werken van meesters uit de renaissance als Leonardo da Vinci en Michelangelo tot hedendaagse kunstenaars als Marlene Dumas en Ai Wei Wei. Je gaat begrijpen wat een werk goed maakt en wat het revolutionair maakt. En aan de hand van de kunst ga je ook de geschiedenis van de mens en verschillende wereldbeelden beter begrijpen.

Daarnaast helpt de collegereeks je te onderzoeken wat een kunstwerk jou te vertellen heeft. Je komt erachter wat verschillende werken je laten zien over het menselijk bestaan en de wereld waarin je leeft. Je ervaart hoe kunst je troost kan bieden, hoe het je wijst op de schoonheid die verscholen zit in de kleine dingen om je heen, hoe het je kan verbazen, in actie kan brengen en ontroeren.

Breng met deze reeks de meesterwerken uit de geschiedenis jouw leven in!

Over de docent

Timea Andrea Lelik is kunsthistoricus, curator en schrijver. Ze heeft een Ph.D. in kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en ze heeft gedoceerd, geschreven en gepubliceerd op het gebied van moderne en hedendaagse kunst. Sinds 2016 is ze ook lid van de International Association of Art Critics, AICA, Nederland. Ze is gepassioneerd over het delen van haar kunstkennis en het helpen van anderen om hun eigen creatieve potentieel aan te boren door middel van artistieke praktijken. Haar huidige onderzoek en lezingen gaan over de manieren waarop kunst het dagelijks leven actief kan beïnvloeden.

Praktische informatie

Elke week krijg je via Zoom een college van 1,5 uur en per college en krijg je een kleine huiswerkopdracht mee. De colleges zijn interactief: er is ruimte om vragen te stellen aan de docenten en af en toe krijg je een vraag terug. Je hoeft geen camera aan te hebben staan om mee te kunnen doen. Voorafgaand aan het eerste college ontvang je instructies over hoe je via Zoom kunt meedoen. Je kunt elke college terugkijken tot twee weken na het laatste college.