Retraite: Je leven onder de loep

Venster Acties

Retraite: Je leven onder de loep

Ga mee naar een prachtig landgoed en sta een paar dagen stil om vooruit komen.

Door The School of Life Amsterdam

Waar en wanneer

Datum en tijd

Begint op vr. 1 sep. 2023 17:30 CEST

Locatie

Hoorneboeg Buitenplaats De Hoorneboeg Hoorneboeg 5 1213 RE Hilversum Netherlands

Beleid voor refunds

Restituties tot 30 dagen voor evenement

Over dit evenement

  • 4 uren 30 minuten
  • eTicket voor mobiel

We besteden in ons leven veel tijd aan het opdoen van kennis om 'slimmer' te worden. Vanaf de basisschool worden we volgestopt met ideeën die ons moeten helpen de wereld om ons heen beter te begrijpen. Als het aankomt op het begrijpen van onszelf, en onze relaties met anderen, denken we daarentegen vaak dat het vanzelf moet gaan. Maar ook op het gebied van zelfkennis en emotionele intelligentie is veel te leren als we er de tijd voor nemen!

Tijdens deze retraite neem je je leven en jezelf onder de loep om te zien waar jij kan groeien. Je gaat op zoek naar oplossingen voor de dingen waar je tegenaan loopt, komt erachter wat eigenlijk best goed gaat en hoe je je verder wilt ontwikkelen. Theorie en oefeningen wisselen elkaar af met verdiepende gesprekken en verhelderende wandelingen op de hei om je zo een ervaring te geven die je niet snel vergeet!

Het programma wordt geleid door Barbara van der Steen, sociaal psycholoog en schrijver van het boek Leven met aandacht.

De retraite wordt geheel verzorgd. Dus je hoeft niet na te denken over maaltijden of uitstapjes en je kunt je volledig focussen op dat wat we normaal veel te weinig aandacht geven.

PROGRAMMA

Dag 1: Wat betekent emotionele intelligentie voor mij?

Het programma start op vrijdagavond met een zelfonderzoek naar wat emotionele intelligentie voor jou betekent. Welke emoties ervaar jij vooral? Wat hebben je emoties je te vertellen? En wat wil je ermee? Het is namelijk een heel persoonlijk begrip waar ieder zijn of haar eigen betekenissen aan verbindt. Je maakt deze dag ook een ‘zelf-scan’ aan de hand van de vier intelligenties die onder andere auteur Steven Covey ziet als basis voor ieders persoonlijk leiderschap, namelijk je fysieke intelligentie, je mentale intelligentie, je emotionele intelligentie en je spirituele intelligentie. Tijdens deze avond verken je tenslotte wat jouw persoonlijke vraag is binnen dit thema. Dit is je basis voor de dagen erna.

Dag 2: Op verkenning

De nadruk ligt de tweede dag op de verdere verkenning van jouw emotionele intelligentie en de verbinding met de andere intelligenties; vandaag staan je fysieke intelligentie en je mentale intelligentie centraal. Dit vormt de basis voor je zelfonderzoek en de gesprekken die je hierover met anderen in de groep gaat hebben. De dag is een afwisseling van inspiraties uit de filosofie en psychologie en verdiepende gesprekken, filosofische meditaties, schrijfopdrachten, mooie wandelingen op de heide en stilte-oefeningen. Je krijgt deze dag handige tools geleerd die je ook thuis kan toepassen.

Dag 3: Je eigen zingeving

Op zondagochtend sta je stil bij jouw spirituele intelligentie en de relatie daarvan met jouw emotionele kant, oftewel jouw zingeving. Wat en wie geven jou inspiratie? Wat ervaar jij als zinnig en onzinnig in je leven? Hoe beïnvloedt dit je emotionele intelligentie? En welke keuzes verbind je daaraan? Tijdens deze laatste ochtend op het prachtige landgoed van de Hoorneboeg vind je verdieping over wie en wat voor jou belangrijk is, en voor wie jij belangrijk bent. De retraite sluiten we af met een oefening waarin je al je inzichten van de afgelopen dagen meeneemt. Op deze manier kijken we terug op de geleerde lessen en kijken we vooruit om zo meer de regie te kunnen nemen over je eigen leven.

De docent: Barbara van der Steen

Barbara van der Steen is sociaal psycholoog, schrijver en coach. Aan de hand van filosofie, literatuur en kunst helpt zij mensen te groeien en zich persoonlijk te ontwikkelen. Ze begeleidt organisaties, teams, professionals en ondernemers bij processen die vastlopen en die mensen brengen tot de vraag ‘hoe verder?’ Samen met mede-docent Aart Goedhart schreef ze het boek Proceskunde: Een pleidooi voor werken met aandacht. Recent verscheen hun nieuwe boek: Eindelijk rust in je hoofd; 40 dagen oefenen in aandacht.

De locatie: Landgoed De Hoorneboeg

De retraite vindt plaats op het prachtige landgoed De Hoorneboeg, vlakbij Hilversum. Toen we een jaar geleden werden uitgenodigd door Culturele Buitenplaats De Hoorneboeg om over hun plannen over de ontwikkelingen van het landgoed te horen, wisten we direct dat dit de ideale locatie was voor een retraite. Niet alleen is het centraal gelegen en wonderschoon (zie de afbeelding bovenaan deze pagina - de achtergrond is de heide van De Hoorneboeg), ook heeft het de perfecte voorzieningen en de luxe die ervoor zorgen dat alleen al het verblijf een bijzondere ervaring is.

Culturele Buitenplaats De Hoorneboeg is gloednieuw, maar de plek zelf kent al een lange traditie van reflectie. Tot 1792 was De Hoorneboeg een kleine berg te midden van een heidevlakte, veroorzaakt door opstuwend landijs in de IJstijd. De berg heeft vele functies gehad, maar was altijd al een plek waar je de rust kon opzoeken om stil te staan bij de belangrijke vragen van het leven.

Tijdens de retraite verblijf je in Aan de Hei, een voormalige boerderij met 19 slaapkamers, een grote ruimte voor groepssessies, een huiskamer, een grote woonkeuken en een terras. Naast Aan de Hei staat het hele landgoed tot je beschikking, met wandelmogelijkheden in het Goois Natuurreservaat en op de heide. Bekijk hier de locatie.

Praktische informatie

Check-in: 17:30

Start programma: Vrijdag 18:00 uur

Einde programma: Zondag 11:00 uur

Eten en drinken: Vegetarische en biologische maaltijden worden verzorgd. Koffie, thee en twee alcoholische consumpties per dag zijn inbegrepen

Deelnemers: Er kunnen maximaal 24 personen mee met de retraite

Bereikbaarheid

Auto: De Hoorneboeg is bereikbaar vanaf de Utrechtseweg (N 417) tussen Hilversum en Hollandse Rading. Volg vanaf hier een aantal honderd meter de Hoorneboeglaan. Via deze smalle weg langs de heide bereik je uiteindelijk De Hoorneboeg.

Openbaar vervoer: Aan het begin van de Hoorneboeglaan is een bushalte van Connexxion. Vanaf hier is het een mooie wandeling van circa 10 minuten tot het landgoed. Vanaf het NS Station Hilversum fiets je in 15 minuten naar De Hoorneboeg, bijvoorbeeld op een OV-fiets die je daar kunt huren.

Wil je je alvast een beetje verdiepen in het onderwerp? Bekijk dan onderstaand filmpje over emotionele intelligentie van The School of Life!

Over de organisator

Georganiseerd door
The School of Life Amsterdam

The School of Life is een internationale organisatie die mensen helpt om meer voldoening uit het leven te halen – zowel persoonlijk als professioneel – met behulp van inzichten uit de filosofie, psychologie en kunsten.

€ 405 – € 650