Hoofdnavigatie overslaan
Pagina-inhoud

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen

Tegenlicht MeetUp Eindhoven #42 "Groene Dromen"

VPRO Tegenlicht Meet Up Eindhoven

Woensdag 10 mei 2017 van 19:00 tot 22:00 (CEST)

Tegenlicht MeetUp Eindhoven #42 "Groene Dromen"

Aanmeldgegevens

Registratietype Verkoop eindigt op Aantal
Ik draag graag bij
om de kosten te dekken. Gemiddeld is 9 euro voldoende, minder of meer mag ook ;-)
10 mei 2017 Gift invoeren (€)
Ik wil gratis deelnemen
En draag graag met mijn tijd, energie en talent bij aan deze meet up.
10 mei 2017 Gratis  

Wie gaat erheen?

Je verbindingen laden...

Deel Tegenlicht MeetUp Eindhoven #42 "Groene Dromen"

Evenementgegevens

 Groene Dromen

Hoe duurzaam onderneemt Nederland? VPRO Tegenlicht heeft een lange traditie in het signaleren van initiatieven die duurzaamheid en ondernemerschap combineren. Maar wat als er, zoals na de mislukte overname van Unilever, kritiek ontstaat dat een bedrijf zich minder moet richten op duurzaamheid en meer op directe winst? Is duurzaamheid leuk zolang het de aandeelhouder niets kost? Hoog tijd om duurzaam ondernemen in Nederland tegen het licht te houden.

Tien jaar geleden zond VPRO Tegenlicht ‘Afval is Voedsel’ uit. Voor veel mensen het startsein om op een nieuwe manier naar duurzaamheid en economie te kijken. Het was het begin van het zogenoemde Cradle to Cradle denken in Nederland. Duurzaamheid en geld verdienen ging opeens hand in hand.

Verder denken dan bedrijven
Niet alleen bedrijven gingen Cradle to Cradle ontwerpen en produceren. Ook steden als Almere, Venlo en Maastricht bouwden hele wijken en parken volgens dit concept. De gebouwen en producten worden zodanig ontworpen en geproduceerd dat ze volledig kunnen worden hergebruikt, afbreekbaar zijn en dat er tijdens de productie geen schadelijke afvalstoffen ontstaan.

Dun laagje groen
Inmiddels heeft het duurzaam ondernemen diverse labels gekregen: Cradle to Cradle, The Blue Economy, circulaire economie. Is er sprake van een richtingenstrijd? Is bedrijvig Nederland echt duurzaam geworden, of is het slechts een dun laagje groen? Onlangs was de Brits-Nederlandse multinational Unilever nog het doelwit van een onvrijwillige overname. Deze mislukte, maar onmiddellijk gingen er stemmen op dat het bedrijf, dat de Dow Jones Sustainability Index aanvoert, zich minder moet richten op duurzaamheid en meer op directe winst. Duurzaamheid is leuk maar het mag de aandeelhouder niets kosten.

Groene dromen
Toch lijkt het bedrijfsleven op zich wel voorstander van duurzaam produceren. Unilever, DSM, AkzoNobel, FrieslandCampina, Philips, Shell, KLM en Heineken vormden samen de Dutch Sustainable Growth Coalition. Pensioenfondsen schreven een brief aan Unilever om hen aan te moedigen niet in te leveren op duurzaamheid. Groene aandeelhouders proberen bedrijven te beïnvloeden. In Venlo is Cradle to Cradle inmiddels heel normaal. En in het Blue City-project in Rotterdam proberen jonge ondernemers in een voormalig tropisch zwemparadijs een ecologisch bedrijfsnetwerk op te zetten. We bedoelen het allemaal goed en we willen veel op het gebied van duurzaamheid, maar wanneer gaan we echt vliegen?

Moderatie: Michael Dawkins
Tafelgasten:

Programma:
18:45 uur - Binnenloop
19:00 uur - Samen kijken naar de aflevering
19:45 uur - Binnenloop debat
20:00 uur - Start debat & discussie met gasten & aanwezigen
21:30 uur - Borrel & big talk
22:30 uur - Einde van avond

Heb je vragen over Tegenlicht MeetUp Eindhoven #42 "Groene Dromen"? Neem contact op met VPRO Tegenlicht Meet Up Eindhoven
Bezoekerslijst Sorteren op: Datum | Voornaam | Achternaam
Meer weergeven

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen

Waar en wanneer


SingularityU Innovation Hub
Torenallee 22-06
(Naast Caffee Allee)
5617 BD Eindhoven
Nederland

Woensdag 10 mei 2017 van 19:00 tot 22:00 (CEST)


  Aan mijn agenda toevoegen

Organisator

VPRO Tegenlicht Meet Up Eindhoven

Elke maand organiseert Tegenlicht040 een MeetUp in Eindhoven waarin een uitzending van VPRO Tegenlicht centraal staat.

VPRO Tegenlicht 040 Meet Ups worden mogelijk gemaakt door Cooperatie Duurzaam Brabant en partners zoals SingularityU, CityTV, Openbare Bibliotheek Eindhoven en Jump Movement.

 

  Contact opnemen met de organisator
Tegenlicht MeetUp Eindhoven #42 "Groene Dromen"
Evenementen in Eindhoven Netwerkevents Community

Log in of meld je aan

Je kunt deze tickets alleen in termijnen betalen als je een Eventbrite-account hebt. Log in of meld je aan voor een gratis account om door te gaan.