Veteranen Verhalendag 2019

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

International School Eindhoven

14B Oirschotsedijk

5651 GC Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Muziek, sport, kunst, boeken, film en meer: verhalen over en van veteranen voor jong en oud. Klik op 'registreer' voor gratis toegang!

Over dit evenement

75 jaar geleden werd Eindhoven bevrijd. Ontzettend veel militairen hebben hun leven gewaagd voor de vrijheid van anderen. Niet alleen toen, maar ook vandaag de dag. Ben je altijd al benieuwd geweest naar de verhalen van veteranen? Registreer dan snel je gratis kaartje! Let op: vol = vol!

PROGRAMMA

VETERAN TALKS

Veteranen vertellen aan de hand filmbeelden en muziek over hun ervaringen met muziekjournalist en presentator Leon Verdonschot

Mijn leven is op dat dak voorgoed veranderd

Dayrohn Wiesken stond op een dak in Afghanistan toen hij en zijn kameraden urenlang onder vuur werden genomen. Aan de hand van een korte mini-documentaire gaat Dayrohn met Leon Verdonschot in gesprek over die nacht en wat daarop volgde.

‘Papa ben jij een moordenaar?’

Als Niels zijn dochtertje naar bed brengt en het licht uitdoet hoort hij ineens uit het donker: ‘Papa, ben jij een moordenaar?’ Aan de hand van een korte mini-documentaire gaat Niels met Leon Verdonschot in gesprek over hoe er na terugkeer van uitzending door de samenleving naar je gekeken wordt.

Ze zeiden: ‘We kunnen je oog niet meer redden’

Rick Torenstra was nog maar twee maanden in Afghanistan toen het mis ging, bij een zelfmoordaanslag verloor Rick zijn oog. Dit was de zwartste bladzijde uit zijn leven, het betekende het einde van zijn carrière bij Defensie. Aan de hand van een korte video praat Rick over hoe hij zijn leven weer op spectaculaire wijze heeft opgepakt.

Bringing back memories: Lighting Crashes

Het nummer ‘Lighting Crashes’ van Live neemt veteraan Kees Amsterdam elke keer mee terug naar zijn tijd bij de Korps Mariniers waarvoor hij de hele wereld over ging. Samen met Leon Verdonschot gaat hij terug naar die tijd en vertelt over zijn ervaringen. Kees ken je misschien van zijn boek ‘Durf te Springen’ of van zijn werk als presentator bij het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

‘Ik heb mij altijd drie keer zo hard moeten bewijzen’

Al op jonge leeftijd wist de in Suriname geboren Xiomara dat zij later iets zou gaan doen waarin ze haar gevoel voor rechtvaardigheid kwijt kon. Twintig jaar later is zij Sergeant-Majoor bij de Koninklijke Luchtmacht. Twee keer ging Xiomara op uitzending, naar Irak en Litouwen. Het nummer ‘Born to be Wild’ van Steppenwolf doet haar denken aan haar tijd daar.

OPEN BOOK

‘Op uitzending’, ‘Durf te Springen’, ‘Soldaat in Uruzgan’, ‘Oorlog in de Operatiekamer’, zomaar een paar titels van boeken geschreven door veteranen over hun ervaringen op uitzending. In de prachtige schoolbibliotheek lezen de schrijvers voor uit eigen werk. Na afloop is er volop ruimte voor vragen onder begeleiding van schrijver Maarten van Heems.

Oorlog in de Operatiekamer

Militair, veteraan én Witte Anjer Prijs winnares 2019, Maaike Hoogewoning is operatieassistent bij Defensie en ging in totaal vier keer op missie, in 2018 schreef zij een boek over haar ervaringen, die zij tijdens haar missies bijhield in een dagboek. Ze schrijft: ‘Ik wist dat ik in de hel op aarde terecht zou komen in Afghanistan, maar er daadwerkelijk dan ook zijn, zien, horen, ruiken en voelen, is toch echt een ander verhaal.’

Durf te springen

Veteraan Kees Amsterdam schreef een boek over zijn tijd bij de Korps Mariniers, waarvoor hij de hele wereld over reisde. Hij geeft in het boek de rauwe realiteit van een uitzending naar een oorlogsgebied, de militaire trainingen maar ook zijn bijna-dood ervaring na een parachute sprong toen hij het militaire bestaan vaarwel had gezegd. Een spannend boek die Kees in levende lijve zal gaan voorlezen, daarna mag je hem het hemd van het lijf vragen.

Op uitzending

Patrick van Straten bevond zich vier en een halve maand lang in de droge, warme woestijn van Afghanistan. Elke dag maakte hij weer iets bijzonders mee, zo heeft hij op de vliegbasis Kandahar Air Field (KAF), vier uur in een bunker moeten schuilen tijdens een aanval op de vliegbasis. Deze verhalen en meer, hield hij bij in een dagboek waarvan hij dertig van deze verhalen heeft gepubliceerd in zijn boek ‘Op uitzending’.

Soldaat in Uruzgan

Vanaf het moment dat de eerste kogels hem om de oren vliegen, weet kapitein Vik de Wildt dat alles anders is dan hij zich had voorgesteld. Veteraan Niels Roelen schreef een autobiografische roman over de missie van kapitein Vik de Wildt en geeft een indringend beeld van de fysieke en psychische strijd van soldaten die uitgezonden worden.

Van Brabant naar Afghanistan en terug

Jules Calis maakt prachtige documentaire striptekeningen over Nederlandse missies in Afghanistan. Op Veteranen Verhalendag kun je deze tekeningen bewonderen en al je vragen stellen aan de striptekenaar zelf, Jules Calis.

VETERAN BUDDIES

Iedereen heeft steun nodig in het leven. Van een vriend, een bondgenoot, een therapeut of een huisdier. In dit programma starten we met onze Amerikaanse bondgenoot, onze buddy tijdens de oorlog. Daarna gaan we door met buddies die steun geven aan veteranen bij terugkomst: van pilates tot hulphonden.

De bevrijding van Eindhoven door de ogen van de 95-jarige Amerikaanse veteraan Armando Marquez

“Vrijheid is om te koesteren. Bewaak het en eer het.” Als 20-jarige militair werd Armando Marquez gedropt op de Sonse heide in 1944. Hij raakte twee keer gewond: bij de dropping in Normandië en bij het Duitse Bombardement op Eindhoven van 19 september. Van zijn compagnie uit 1942, 150 man, is hij de enige die vandaag de dag nog in leven en dit verhaal uit eerste hand kan navertellen.

Buddyhond Wim gaf Stefan weer lucht

Na zijn uitzendingen naar Bosnië en Kosovo werd er bij Stefan PTSS gediagnosticeerd. Hij had last van hevige paniekaanvallen, epileptische aanvallen en durfde de deur niet meer uit. Sinds de komst van hulphond Wim ziet het leven van Stefan er gelukkig weer veel rooskleuriger uit. Stefan komt weer buiten en doet weer mee. Of zoals Stefan zelf zegt: ‘Wim heeft mij weer lucht gegeven.’ Tijdens de Veteranen Verhale dag gaat Stefan samen met zijn partner Debbie in gesprek over zijn uitzending en de rol die hulphond in zijn leven vervuld.

Buddies voor het leven

Veterinair veteraan Joris Wijnker vertelt aan de hand van voorbeelden over de enorme waarde die hulphonden en hulppaarden zowel preventief als in de vorm van behandeling kunnen hebben voor veteranen. Veteraan, Invictus Games deelnemer en hulphond bezitter Joyce van den Waardenburg vertelt uit eigen ervaring.

VETERANS ON SCREEN

Documentaire: De Missie

In De Missie (met Engels ondertitels) van documentairemaker Robert Oey krijg je door de ogen van de kolonel der Mariniers Joost de Wolf een inkijkje in de chaos van een internationale vredesmissie. De Nederlandse kolonel zoekt in Mali de grenzen van het mandaat op en toont aan dat de kloof tussen dossierwijsheid uit Den Haag en de realiteit van een tentenkamp in de woestijn in West-Afrika lastig te overbruggen is.

INVINCIBLE VETERANS

Hokus pokus Pilates pas

Wat hebben pilates en veteranen met elkaar te maken? Kom naar de speciale workshop van pilates docente Becky Spellman en hoor alles over de militaire origine van pilates en over haar werk met gewonde veteranen.

Invictus Games atleten in actie

De Invictus Games is een internationaal paralympisch sportevenement voor militairen en veteranen die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt in het leger. Tijdens Veteranen Verhalendag kun jij het opnemen tegen deze topatleten!

Rondleiding: van kazerne tot school

Ooit was de International School of Eindhoven een kazerne, namelijk de voormalige Constant Rebequekazerne. Samen met een veteraan die ooit op deze kazerne gestationeerd was, geeft een leerling van ISE een rondleiding door het schoolgebouw en tegelijkertijd het oude kazernegebouw. Neem een kijkje in het heden én het verleden.

Expositie Tom Berendsen: ‘Bosniërs’

Deze fotoserie gaat over vluchtelingen, of eigenlijk over vluchtelingen die een kwart eeuw nadat ze, door oorlogsgeweld gedwongen, huis en haard hebben achtergelaten. In de periode november 1992 tot april 1993 is Tom Berendsen als militair uitgezonden naar Bosnië en heeft daar gezien waarom deze mensen zijn weggegaan uit het land waar ze woonden en gelukkig waren. Tom heeft zelf PTSS opgelopen tijdens deze missie en het maken van deze serie heeft hem geholpen om de missie een plek te geven en beter te functioneren.

---

ENGLISH

In September 2019 we commemorate the liberation of Eindhoven during the Second World War, 75 years ago. Many soldiers have risked their lives for the freedom of others, not only then, but also today. During the very first edition of Veterans Story Day 2019, we invite veterans to share their stories. Through books and music, through sports, lectures and art. Have you always been curious about the stories of veterans? Then sign up for Veterans Story Day 2019!

Veterans Story Day 2019 takes place at the International School of Eindhoven, the former Constant Rebeque army base which was built in 1938 and rebuilt into a school building in 2013.

Datum en tijd

Locatie

International School Eindhoven

14B Oirschotsedijk

5651 GC Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen