ViaVeertig - This world is not my home

Venster Acties

ViaVeertig - This world is not my home

Veertig dagen is er de gelegenheid je terug te trekken in een witte tent in de Jacobikerk.

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Jacobikerk Sint Jacobsstraat 171 3511 BP Utrecht Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Over dit evenement

Veertig dagen. Veertig mogelijkheden. Eén kerk. Eén bestemming.

In de Veertigdagentijd staat er een huisje in de Jacobikerk. Een tent haast, gemaakt van wat houten latten en een wit doek. Beschermende, afschermende doeken, waar het licht en het geluid van buiten zacht doorheen schijnen. Een besloten plek, open naar boven.

Veertig dagen lang is het dagelijks - met uitzondering van de zondagen, traditioneel geen vastendag - een plek om je terug te trekken. In gebed, in een goed boek, in stilte, open voor ontmoeting met anderen in de kerk, open voor God.

Langzaamaan verplaatst de tent zich in die veertig dagen richting het kruis, voorin de kerk. Het is een tijd om dichter bij dat geheim van ons geloof te komen. Dichter bij het lijden en sterven van Jezus Christus.

Doe je mee? Vierentwintig uur is deze plek voor jou. Hoe je dat invult, kies je zelf. Trek je je terug in deze cel? Of zoek je juist de ontmoeting met anderen, aan de koffietafel of in een kerkbank? Breng je de tijd in de kerk door of ook elders in de stad? Neem je iets mee om te lezen of laat je de stilte op je afkomen? Blijf je vierentwintig uur in de kerk of slaap je liever thuis? Het is jouw ruimte.

En toch is dit niet jouw allerindividueelste ervaring met jezelf en met God. Er gebeurt meer in de kerk: de inloop van het straatpastoraat, een schoonmaakploeg komt langs, er is het (werk)dagelijks middaggebed, anderen zijn in de kerk aan het werk. Door hier te zijn, ben je binnen een gemeenschap. De gemeenschap van die dag en de gemeenschap van eeuwen.

Het is er sober. Er is een bed en een stoel, de koffieautomaat staat in de keuken. Neem zelf je eten mee en als je in de kerk overnacht ook eigen beddengoed. Aan jou de ruimte.

Je bent van harte welkom, of je nu verbonden bent aan de gemeenschap van de Jacobikerk of niet. Als kerk zijn we er niet alleen voor onszelf, God is er immers niet alleen voor onszelf! Ben je ons (nog) niet bekend en wil je graag in de kerk overnachten, dan gaan we voor en met jou op zoek hoe we je deze ruimte kunnen bieden.

Doe je mee? Teken in voor jouw vierentwintig uur. Heb je vragen of opmerkingen, mail dan gerust naar openjacobi@jacobikerk.nl.

Voor alles geldt dat we onze weg en onze ruimte zoeken binnen de gegeven omstandigheden, zoals de coronamaatregelen en de andere activiteiten in de kerk.