€ 14,30 – € 32,65

#1 | De Pioniers Boekenclub | Bas Heijne

Venster Acties en details

Vanaf € 14,30

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Online evenement

Restitutiebeleid

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Bas Heijne over Bel Ami van Guy de Maupassant

Over dit evenement

Boekenclub gast: Bas Heijne

Bas Heijne is schrijver, essayist en columnist voor NRC Handelsblad. Hij schreef veelbesproken essays als Moeten wij van elkaar houden? (2011) en Mens/Onmens. Heijne bespreekt in zijn essays vaak het thema identiteit en, daarmee verbonden, wat het betekent om mens te zijn in de maatschappij van nu.

Voor zijn nieuwste boek Leugen en waarheid: in gesprek over de grote kwesties van onze tijd (2021) sprak Heijne met denkers en wetenschappers over opvallende maatschappelijke veranderingen die nu plaatsvinden, zoals een toename van complottheorieën en wantrouwen in de wetenschap. Ook in zijn vorige essay Mens/onmens (2020) bespreekt hij waarheid en identiteit, en focust hij op vrijheid: ben je vrij om als individu te kiezen wat je gelooft, of zoek je houvast in de groep tegen de rest? En welke rol spelen de media en politiek daarin?

Heijne studeerde Engelse Taal en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1983 debuteerde hij met de roman Laatste woorden. Van 2001 tot 2018 publiceerde hij wekelijks een column in het NRC Handelsblad en schreef daarnaast diverse essays en romans. In 2017 ontving hij de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre. Tevens werkte Heijne in 2018 mee aan de vierdelige serie ‘Onbehagen’ van Human en VPRO. Daarin onderzoekt hij waarom we steeds verder af komen te staan van de idealen van onze beschaving, zoals het geloof in individuele vrijheid.

BOEKKEUZE: Bel Ami van Guy de Maupassant

Achterflap

Op de boulevard in Parijs vinden we de aan lagerwal geraakte Georges Duroy, oftewel Bel-Ami. Een ontmoeting met zijn oude vriend Charles Forestier bezorgt hem een baan bij de krant La Vie Française. Zijn lef compenseert ruimschoots zijn gebrek aan cultuur, maar hogerop raakt hij vooral door welgestelde vrouwen, die wel of niet getrouwd zijn, te verleiden. Met zijn gladde praatjes en mooie uiterlijk wordt hij een van de rijkste Parijzenaren. Met dit destijds gewaagde boek legde Guy de Maupassant de spelletjes bloot waar de hooggeplaatste Parijzenaren zich aan overgaven, de spelletjes achter de maatschappelijke betrekkingen van de culturele, financiële en politieke elites. Als journalist met soortgelijke versierpraktijken en geldelijke beproevingen als Bel-Ami, wist Maupassant zeer goed waar hij het over had. Maupassant toont aan hoe erotiek en hebzucht elkaar uitstekend aanvullen en de touwtjes van de maatschappelijke poppenkast in handen hebben. Deze roman, handelend in een tijd die lang gepasseerd is, blijft daarmee levend en modern.

Guy De Maupassant (1850-1893) groeide op in Normandië. Hij was leerling en vriend van Gustave Flaubert. Hij schreef talloze artikelen, honderden korte verhalen en zes romans. Met het succes dat hij daaraan ontleende kon hij zijn decadente levensstijl bekostigen. Van lange duur is zijn voorspoed helaas niet geweest: De Maupassant leed aan syfilis en stierf op 43-jarige leeftijd in een kliniek, na opname vanwege een zelfmoordpoging.

Over De Pioniers Boekenclub

Om de grote uitdagingen van deze tijd beter te kunnen begrijpen, kijken we naar de literatuur. Welke perspectieven, wijsheden en inzichten bieden boeken ons? Drie bijzondere denkers en doeners duiden de toekomst aan de hand van een van hun favoriete boeken. Te gast deze winter zijn: Bas Heijne (schrijver en essayist), Eva Rovers (schrijver en roeptoeter voor klimaatburgerberaad) en Marietje Schaake (tech criticus en columnist).

Lees hier meer over de nieuwe online boekenclub.


		Afbeelding van #1 | De Pioniers Boekenclub | Bas Heijne
Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Online evenement

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

{ _('Organizer Image')}

Organisator Vrij Nederland x De Pioniersfabriek | Boekenclub

Organisator van #1 | De Pioniers Boekenclub | Bas Heijne

De Pioniers Boekenclub is een initiatief van De Pioniersfabriek en Vrij Nederland.

Om de grote uitdagingen van deze tijd beter te kunnen begrijpen, grijpen we terug op de literatuur. Welke perspectieven, wijsheden en inzichten bieden boeken ons? Hoe biedt fictie ons inspiratie om meer samenhang te ontdekken in deze complexe wereld of om tot (collectieve) positieve maatschappelijke veranderingen te komen?

Drie bijzondere denkers en doeners duiden in onze nieuwe boekenclub de toekomst aan de hand van hun favoriete boek. We hopen hiermee ieders voorstellingsvermogen te prikkelen en je te inspireren voorbij de korte termijn te denken.

In deze driedelige reeks van de online boekenclub ontvangen we Bas Heijne (schrijver en essayist), Eva Rovers (schrijver en roeptoeter voor klimaatburgerberaad)) en Marietje Schaake (tech criticus en columnist).

Meer weten over De Pioniersfabriek en Vrij Nederland.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen