€ 14,30 – € 32,65

#3 | De Pioniers Boekenclub | Marietje Schaake

Venster Acties en details

Vanaf € 14,30

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Online evenement

Restitutiebeleid

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Marietje Schaake over Falend Licht - Ivan Krastev en Stephen Holmes

Over dit evenement

Boekenclub gast #3: Marietje Schaake

Marietje Schaake is internet- en privacy expert en techcriticus. Tot 2019 was ze lid van het Europees Parlement namens D66. Schaake is docent en directeur internationaal beleid bij het Cyber Policy Center aan Stanford University. Daarnaast schrijft ze columns voor, onder andere, NRC en de Financial Times.

Boekkeuze: Falend Licht van Ivan Krastev en Stephen Holmes

Achterflap

Ivan Krastev en Stephen Holmes geven in Falend licht een scherpzinnige analyse van onze politieke cultuur. Waarom de val van de Muur niet het einde van die geschiedenis bleek, maar juist de opmaat naar een tijdperk van imitatie van hun vaak antiliberale populistische leiders, door het Westen.

Het idee, de belofte, was dat Oost-Europese landen na de val van de Muur steeds meer op West-Europa zouden gaan lijken. Maar anno 2019 worden we wakker in een wereld waarin het Westen juist steeds meer inspiratie lijkt te putten uit de antiliberale populistische leiders uit de voormalige Sovjet-Unie. Ergens is iets verschrikkelijk misgegaan, dat staat vast. In Falend licht, dat zowel politieke psychologie, geopolitieke analyse als cultuurkritiek is, laten Krastev en Holmes overtuigend zien dat we terug moeten naar 1989 om de wereld van vandaag te begrijpen. In dat jaar werd Oost-Europa min of meer verplicht het westerse liberale model over te nemen. De wrok hierover resulteerde uiteindelijk in het xenofobe populisme van vandaag. Ironisch genoeg lijken de rollen nu omgedraaid. Het einde van de geschiedenis bleek het begin van het tijdperk van imitatie.

Over De Pioniers Boekenclub

Om de grote uitdagingen van deze tijd beter te kunnen begrijpen, kijken we naar de literatuur. Welke perspectieven, wijsheden en inzichten bieden boeken ons? Drie bijzondere denkers en doeners duiden de toekomst aan de hand van een van hun favoriete boeken. Te gast deze winter zijn: Bas Heijne (schrijver en essayist), Eva Rovers (schrijver en roeptoeter voor klimaatburgerberaad) en Marietje Schaake (tech criticus en columnist).

Lees hier meer over de nieuwe online boekenclub.


		Afbeelding van #3 | De Pioniers Boekenclub | Marietje Schaake
Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Online evenement

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

{ _('Organizer Image')}

Organisator Vrij Nederland x De Pioniersfabriek | Boekenclub

Organisator van #3 | De Pioniers Boekenclub | Marietje Schaake

De Pioniers Boekenclub is een initiatief van De Pioniersfabriek en Vrij Nederland.

Om de grote uitdagingen van deze tijd beter te kunnen begrijpen, grijpen we terug op de literatuur. Welke perspectieven, wijsheden en inzichten bieden boeken ons? Hoe biedt fictie ons inspiratie om meer samenhang te ontdekken in deze complexe wereld of om tot (collectieve) positieve maatschappelijke veranderingen te komen?

Drie bijzondere denkers en doeners duiden in onze nieuwe boekenclub de toekomst aan de hand van hun favoriete boek. We hopen hiermee ieders voorstellingsvermogen te prikkelen en je te inspireren voorbij de korte termijn te denken.

In deze driedelige reeks van de online boekenclub ontvangen we Bas Heijne (schrijver en essayist), Eva Rovers (schrijver en roeptoeter voor klimaatburgerberaad)) en Marietje Schaake (tech criticus en columnist).

Meer weten over De Pioniersfabriek en Vrij Nederland.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen