Gratis

3D Printen in het Onderwijs

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

MakerPoint Eindhoven

Torenallee 22-06

5617 BD Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

3D printen als middel om je curriculum te verrijken, maar HOE doe je dat?

Inloop 13.00 uur, programma 13.30 - 17.00 uur

LET OP! De locatie is veranderd, het is nu: MakerPoint Eindhoven, Torenallee 22-06 Eindhoven.

Waarom deze middag voor docenten?

We bevinden ons in de 4e Industriële Revolutie. Door de continue technische ontwikkelingen, is het belangrijk dat we blijven leren en onszelf bijscholen.

Het doel van deze middag is om docenten bekender te maken met digital prototyping en hen een comfortabel gevoel te geven met deze techniek, zodat zij hun studenten kunnen faciliteren in het ontwikkelen van een onderzoekende houding. En om de studenten zo klaar te stomen voor hun werkende toekomst.

Onze nieuwe generatie zal niet langer slechts consument zijn, maar eerder een ‘prosument’.

Wat houdt dat in? De consument wordt nu ook zelf producent en kan dit door nieuwe technieken, zoals een 3D printer ook overal ter wereld doen.

Met het zelf produceren van producten, ontstaan er nieuwe mogelijkheden om bijvoorbeeld een eigen onderneming te starten. Je kunt immers je zelf geproduceerde producten ook zelf online verkopen. Maar ook de loodgieter kan straks dat ene moeilijke bochtje 3D printen en gemakkelijk en custom made zijn klus klaren.

Een ondernemende en onderzoekende houding is dus essentieel voor zowel docenten als jonge mensen, de studenten.

Als docent is het niet nodig om in kennis enorm vooruit te lopen op de student. Het gaat vooral om het faciliteren en het samen optrekken in het leren. De docent geeft hierdoor de jongeren het vertrouwen en dat is belangrijk!


Programma

 • Vanaf 13.00 ontvangst met koffie en thee
 • Welkomstwoord Kees Adriaanse, Fontys Objexlab
 • Rondleiding Objexlab door Joris Lammers, Objexlab
 • UIitleg over 3D printen door Marcella van den Burg, Ultimaker
 • Kringgesprek over de mogelijkheden voor jouw klas/ vak
 • Uitleg 3D modelleersoftware & Ontwerpopdracht door Marloes Homburg, MakerPoint
 • Uitleg printerinstellingen en Cura slicing software door Marloes Homburg, MakerPoint
 • Met Cura aan de slag
 • 3D Printen

Wat neem je na afloop mee naar jouw school?

 • Kennis van 3D printen en alle mogelijkheden die het biedt
 • Specifieke kennis over het slicen/ voorbereiden van een 3D ontwerp in Cura.
 • Inspiratie voor multidisciplinaire groepsopdrachten voor mbo-technasium studenten.
 • Nieuwe Skills Set van o.a. creatief denken, probleem oplossen en ontwerpend leren.
 • Plezier van spelen en de voldoening van daadwerkelijk maken, experimenteren en tinkering!


Voorkennis

Om vooraf ieders voorkennis te kunnen inschatten willen we je vragen om een vragenlijst in te vullen. Op basis van ieder voorkennis zullen we de groep onderverdelen, zodat we zoveel mogelijk kunnen insteken op jouw niveau.


BYOD

Elke deelnemer neemt zelf een laptop met muis mee. Let op: geen tablet. Ook is het belangrijk dat je zelf de mogelijkheid hebt om programma’s te installeren als Google Chrome, Firefox of Safari en CURA.


Organisatie

Deze middag wordt je aangeboden door MakerPoint, Fontys Hogeschool, IT Workz, in opdracht van Ultimaker. Alle partners hebben ruime ervaring met uiteenlopende scholingen.

MakerPoint

MakerPoint is de keten van Digital Fabrication Stores in Nederland. In een MakerPoint store kun je terecht voor 3D-printers, 3D-materialen, 3D-software, 3D-scanners en laser machines.

Fontys Centre of Experitise HTSM

Fontys Centre of Expertise High Tech Systems and Materials (HTSM) verbindt hoger beroepsonderwijs aan het bedrijfsleven. Samen doen we onderzoek en ontwikkelen we innovatieve technologieën, waarvan onderwijs én bedrijfsleven beter worden.

Onze werkwijze: een innovatievraagstuk uit het bedrijfsleven vormt de aanleiding voor (praktijkgericht) onderzoek, waaraan studenten, docenten en de opdrachtgever samenwerken.

IT Workz

Door onze kennis en expertise van het onderwijs zijn wij in staat de technologische ontwikkelingen te vertalen naar praktische toepassingen voor het onderwijs.

 • Leren: Onze focus ligt op het onderwijs zodat wij alle aspecten die belangrijk zijn voor een school leren kennen en begrijpen.
 • Verbinden: Ervaring opdoen bij verschillende scholen helpt ons onze producten en diensten te verbeteren en zo nog beter bij het onderwijs aan te kunnen sluiten.
 • Innoveren: We kijken samen met de school vooruit om aan te kunnen blijven sluiten bij de belevingswereld van leerlingen nu en in de toekomst.

Ultimaker

3D print fabrikant, opgericht in en dagelijks aangestuurd vanuit Nederland. Wij maken FDM printers die wereldwijd, met name in de zakelijke markt, de auto industrie, de medische wereld en in het onderwijs gebruikt worden.

Onderwijs vinden wij heel belangrijk, we besteden hier veel tijd en zorg aan. We hebben een grote community van leerkrachten, die we graag wereldwijd samen willen voegen. Op deze manier kan iedereen die gebruik maakt van de 3D printtechnologie in zijn of haar klaslokaal, onderling inspiratie, tips en lesmateriaal uitwisselen. We hebben partners die ons helpen om onze printers wereldwijd te verkopen en vervolgens met lokale en persoonlijke service te ondersteunen.

Distrinova is onze partner voor de BENELUX en helpt ons met bovengenoemde partners deze middag mogelijk te maken.


Voorbereiding

 • Introduceer jezelf tijdens de bijeenkomst met behulp van een vlog, waarin je jouw werkomgeving laat zien en waarin je je leerdoel kenbaar maakt (vlogduur: max 1 minuut).
 • Installeer vooraf Cura op je computer en maak een eigen Tinkercad account aan.
 • Vul de vragenlijst vooraf in, zodat we deze middag kunnen insteken op jouw persoonlijke niveau

Aanmelden

Je kunt je aanmelden door een mail met jouw gegevens te sturen naar marloes@makerpoint.nl , of via deze eventBrite pagina. Heb je vragen: mail of bel Marloes Homburg op +31 (0)85 018 7404 (vestiging Eindhoven).

Waar

MakerPoint Eindhoven

Torenallee 22-06

5617 BD Eindhoven

085-0187407 (keuzemenu: selecteer Eindhoven)

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

MakerPoint Eindhoven

Torenallee 22-06

5617 BD Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen