4 Mei van Alle Kanten - concertlezing

Venster Acties

4 Mei van Alle Kanten - concertlezing

Een concertlezing met muziek, poëzie en verhalen. Wat is heldhaftig in deze tijd? En barmhartig wereldwijd?

Door Stadsherstel Amsterdam

Waar en wanneer

Datum en tijd

do. 4 mei 2023 17:40 - 18:40 CEST

Locatie

Amstelkerk Amstelveld 10 1017 JD Amsterdam Netherlands

Beleid voor refunds

Geen refunds

Over dit evenement

  • 1 uur
  • eTicket voor mobiel

Op 4 mei 2022 vindt de zesde concertlezing plaats in de serie: Het Wapen van Amsterdam, wat betekent het nu? Wat is heldhaftig in deze tijd? En barmhartig wereldwijd? 4 Mei van Alle Kanten: een concertlezing met muziek, poëzie en verhalen.

M.m.v.

pianist en (film)componist Laurens van Rooyen begeleid door de jonge violiste Noor Hartzuiker, Surinaams Gospelkoor The Revivals olv Paul Hessen, Syrische dudukspeler Peshmerge Morad en het koor van de Liberaal Joodse gemeente Amsterdam, Sjier Chadasj (Nieuw Lied) o.l.v. Marcela Obermeister-Shasha

Het concert wordt gepresenteerd door initiatiefneemster en oud-politica Ina Brouwer

Programma

Start 17.45. Opening Ina Brouwer:

‘Het programma ‘4 Mei van Alle Kanten’ gaat over universele menselijke waarden. Daarom hoort u in de concertlezing op deze 4e mei, de Nederlandse herdenkingsdag, zowel klaag-en vrijheidsliederen, film- en verzetsmuziek afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook uit andere landen, tijden en culturen. Het programma vormt een universele oproep tot strijd voor vrede en menselijke waarden, een strijd die altijd en overal nodig zal zijn, zoals de oorlog in de Oekraïne ons opnieuw duidelijk maakt. Vele componisten, musici, dichters, verhalenvertellers, verzetsstrijders en anderen zijn ons in die oproep voorgegaan’.

17.48

Pianist en (film)componist Laurens van Rooyen speelt samen met de jonge violiste Noor Hartzuiker onder meer het indrukwekkende thema van de film Schindler’s List. (Componist John Williams)

17.53

Het Surinaams Gospelkoor The Revivals uit Amsterdam o.l.v. Paul Hessen brengt liederen en Negro Spirituals die over lijden gaan van tot slaaf gemaakten maar ook over vrijheid, hoop en verzet:

— My only hope is you

– Nobody knows the trouble I’ve seen

– Nkosi Sikelel iAfrica (Zuid-Afrikaans volkslied)

-You raise me up!

18.10

Syrische dudukspeler Peshmerge Morad, destijds zelf vluchteling, brengt een muzikale groet aan vluchtelingen wereldwijd.

18.20

Ina Brouwer leest voor uit werk van de Surinaamse verzetsman Anton de Kom.

18.25

Het koor Sjier Chadasj (Nieuw Lied) begeleidt Joodse feest- en gedenkdagen in de synagoge en neemt deel aan muzikale en culturele evenementen. Onder leiding van dirigente Marcela Obermeister-Shasha brengen zij vandaag de volgende liederen ten gehore:

Enosj (kort)

Adonai ma adam

Sjiwiti

Lo Amoet

Lechol ish jesh shem – ieder mens heeft een naam

Eli, Eli – Mijn God, laat nooit verdwijnen het zand en de zee, het ruisen van het water, de bliksem van de hemel, het gebed van de mens

Enosj (lang)

18.45.

Bijzondere afsluiting, tijdig genoeg om bij de herdenking van 20.00u elders aanwezig te zijn.

Koffie, thee en frisdrank aanwezig tegen betaling

Voor oud-politica en initiatiefneemster Ina Brouwer staat vast dat het, van Koningin Wilhelmina verkregen, devies ( heldhaftig, vastberaden, barmhartig) niet vanzelf spreekt, maar onderhoud nodig heeft. Zij startte de serie concertlezingen in 2017 als een zoektocht naar de huidige betekenis ervan in een stad met 180 nationaliteiten.

Stichting Imaginary Landscapes is opgericht voor bijzondere muzikale en literaire initiatieven. Zij ontvangt geen subsidie en moet toegangsprijzen vragen om haar werk te kunnen voortzetten. Overigens doen alle musici belangeloos mee.

Ook donaties zijn welkom

Beeldmerk: Hugo Mulder

Over de organisator

€ 0 – € 11,52