4x10=30: Muzieklezing van Joop van Velzen

Venster Acties

4x10=30: Muzieklezing van Joop van Velzen

Tevens te boeken i.c.m. het concert van entr'acte op 21 mei voor een speciale prijs

Door CC de Schalm

Waar en wanneer

Datum en tijd

Begint op wo. 10 mei 2023 20:00 CEST

Locatie

Cultureel Centrum De Schalm 77 Trappistinnentuin 5057 DJ Berkel-Enschot Netherlands

Beleid voor refunds

Geen restituties

Over dit evenement

  • 2 uren
  • eTicket voor mobiel

Meer dan 2000 jaar interne als externe invloeden en ontwikkelingen, unieke tradities in de muziek van Latijns Amerika.

Het Iberisch Schiereiland was ten tijde van de Middeleeuwen zélf een ‘multiculturele samenleving’, met de Visigoten, Moren en Joden, die vanuit eigen godsdiensten en ook muzikale invloeden, zorgden voor een vreedzame maatschappij. Aan het einde van die Middeleeuwen, in de Renaissance en tijdens de periode van de Barok hebben Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers de streken en landen van Midden- en Zuid-Amerika cultureel beïnvloed en muziek gebracht die later terug te vinden was in zowel de klassieke als in de volksmuziek. Daarnaast hebben ook Afrikaanse muzikale invloeden een plaats gekregen in Midden- en Zuid-Amerika. De ‘tot-slaaf-gemaakten’ die vanuit West- en Centraal-Afrika door Europese kolonisten over de Atlantische Oceaan verscheept werden, brachten hun ‘eigen klanken’ mee, als ook de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Midden- en Zuid-Amerika.

Vanuit een muziekhistorisch perspectief zal Joop van Velzen, muziekhistoricus van “Music in Life”- Passie voor Klassiek! hier uitgebreid op ingaan. Met tal van beeld- en geluidsfragmenten zal hij de periode vanaf eind 15de/begin 16de eeuw laten zien en horen en tevens toelichten hoe muzikale genres, klanken en tradities hun weg vonden en hun plaats verkregen in de muzikale culturen van Midden- en Zuid-Amerika. In ieder geval toelichting geven op meer dan 2000 jaar zowel interne als externe invloeden en ontwikkelingen, die voor een groot aantal unieke tradities gezorgd hebben in de muziek van Latijns Amerika.

Enkele hiervan zullen in het programma van Entre’acte herkenbaar te horen zijn: een prachtige collectie van klassieke muziekstukken met Franse, Spaanse en Latijns-

Amerikaanse invloeden van componisten, zoals Jacques Ibert, Erik Satie, Darius Milhaud, Manuel de Falla, Heitor Villa-Lobos en Astor Piazolla. Kortom: een fris repertoire met warme harmonieën vol kleur, passie en liefde!

Over de organisator

Georganiseerd door
CC de Schalm

€ 10 – € 15