Aan tafel met de Romeinen: het belang van dineren in de Romeinse tijd
€ 5
Aan tafel met de Romeinen: het belang van dineren in de Romeinse tijd

Aan tafel met de Romeinen: het belang van dineren in de Romeinse tijd

Evenementgegevens

Deel dit evenement
Datum en tijd
Locatie
Locatie

Erasmiaans Gymnasium

25 Wytemaweg

3015 CN Rotterdam

Netherlands

Bekijk kaart

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

“Zij werden gevolgd door een dienbak met een geweldig grote ever er op met een vrijheidsmuts op zijn kop. Aan de slagtanden van 't dier hingen twee uit palmtakken gevlochten mandjes, het ene met verse, het andere met gedroogde dadels gevuld.

Ook deze biggetjes mochten de gasten als geschenk meenemen. Intussen verscheen voor 't aansnijden van de ever niet Deelman, die de vogels had gesneden, maar een reusachtige kerel met een lange baard, die beenkappen en een veelkleurig-geweven jachtmanteltje droeg. Deze trok een jachtmes en gaf de ever een flinke stoot in de zijde: en ziet, uit de wonde vlogen lijsters te voorschijn. Vogelvangers stonden met lijmroeden gereed en vingen ze in een ogenblik terwijl ze door de zaal rondfladderden. “ Uit de Satyricon van Petronius (Romeinse schrijver uit 27 - 66 na Chr.), Het feestmaal van Trimalchio.

Dineren is in iedere cultuur niet alleen lekker en gezellig, maar tevens een belangrijke sociale gebeurtenis. Je hoeft alleen maar te denken aan alle kerstdiners die in december weer bereid worden om dit onderstreept te zien. Dit was niet anders in de Romeinse tijd, sterker nog, was het wellicht nog wel belangrijker.

In bovenstaande beschrijving van een exorbitant luxe maaltijd die de vrijgelaten slaaf Trimalchio voor zijn rijke vrienden zou hebben georganiseerd, maken we kennis met het belang van dineren voor Romeinen. Banketten waren een reflectie van iemands rijkdom, zijn (goede) sociale contacten en diens ontwikkeling en verfijnde smaak. Maar ook voor de gasten was het naast een avond heerlijk eten en drinken, tevens een proef van hun ontwikkeling en goede smaak. Het was de plek waar zaken werden gedaan, politieke banden werden gesmeed of … reputaties werden gebroken. Zoals in bovenstaand citaat, waar de draak wordt gestoken met het gebrek aan verfijnde ontwikkeling van de vrijgelaten slaaf Trimalchio. Het was veel te overdadig en protserig: zo iemand kon nooit toetreden tot de Romeinse elite?!

Toch bestaat er doorgaans het beeld dat Romeinen juist enorme smulpapen waren en met graagte van overdadige banketten genoten. Hoe kan dat? Wat was een Romeins banket überhaupt? En wat werd er zoal gegeten bij deze banketten? In deze lezing zal de eetcultuur van de Romeinen uitgebreid aan bod komen en wordt er ook gekeken naar wat er gegeten en gedronken werd en waar. Ook zullen recepten van de gastronoom Aspicius en zijn kookboek onder de loep worden genomen.

Spreker
mevr. drs. Wendelijn van der Leest RMa, historica en oudheidkundige; http://www.geschiedenisschrijven.com

Delen met vrienden
Datum en tijd
Locatie

Erasmiaans Gymnasium

25 Wytemaweg

3015 CN Rotterdam

Netherlands

Bekijk kaart

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen